Sunteti aici :: Psihologie » AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara indrumarile unui medic cu toate ca unele persoane ajung intr-o unitate sanitara, incep tratamentul sub indrumare si dupa aceea continua pe cont propriu.
Cele mai utilizate medicamente in regim de automedicatie sunt substantele care influenteaza starea psihica, anxioliticele fiind cele de care se face abuz in mod curent. Dintre consumatori o pondere mai mare o au femeile, iar peste 50% dintre ele iÅŸi administreaza medicatia continuu.
Pacientul este cel care detine controlul asupra tratamentului in afara spitalizarii deÅŸi exista inca medici care cred ca pacientul va face intocmai cum este instruit daca-i prescri o reteta.
In cazul automedicatiei, totul este posibil. Pacientii consuma orice, de la psihotrope, antibiotice, analgezice ÅŸi antiulceroase pana la citostatice ÅŸi antimalarice.
Aproximativ 40% dintre consumatori apeleaza la medicamente pentru a trata o problema similara care a fost anterior tratata de catre un medic.
La modul general, automedicarea cu orice fel de medicamente, nu doar cu cele psihiatrice este adesea asociata cu:
- putine vizite la medic in ultimele 12 luni
- uzul de terapii complementare
- durere in ultimele 6 luni
- nemultumire crescuta fata de modul in care afectiunea a fost investigata sau de modul in care a fost stabilit diagnosticul si prezentat planul de tratament.
Importanta crescuta a prescrierii medicamentelor psihotrope este rezultatul combinatiei dintre:
- cresterea frecventei problemelor de sanatate mentala (de la insomnia primara si pana la schizofrenie si demente)
- scaderea dramatica a pragului de toleranta (la suferinta emotionala) al persoanelor care solicita ajutor specializat
Tentatia de a recurge la aceste substante este mare, dat fiind efectul lor relativ prompt in conditiile unui efort minim de adaptare. Practic, nu este nevoie de mai mult de 1-2 minute pe zi pentru a administra tratamentul. Este mult mai la indemana si mai simplu decat gasirea unor noi modalitati de rezolvare a unei anumite probleme sau luarea unei decizii majore (cum ar fi plecarea dintr-un mediu nociv sau care reclama abilitati pe care o persoana fie ca nu le are, fie ca le are insuficient dezvoltate).
Cei care se automedicheaza cu psihotrope pot avea in comun:
- conditii somatice si/sau psihiatrice multiple sau de severitate crescuta
- un nivel scazut de functionalitate si o calitate redusa a vietii
- un istoric din care sa rezulte ca au avut:
1) raspuns scazut la tratament
2) efecte secundare mai importante, inclusiv intoleranta la anumite medicamente
3) remisiuni partiale sau de scurta durata, care au dus la reinitierea tratamentului sau la cresterea dozelor
Atitudinile fata de consumul de medicamente psihotrope si dependenta fata de ele pot fi diferentiate in functie de durata si frecventa de administrare a acestora si mai putin tinand cont de factori ca activitatea profesionala sau genul celor care consuma.
Exista doua aspecte principale:
1) Cei care utilizeaza medicamentele din dorinta de a fi mai bine.
Acestia sunt constienti de atasamentul lor fata de pastile, afirma ca ar dori sa fie capabili sa se descurce fara ele, dar continua sa le consume timp indelungat, dupa un tipar invatat. Intrucat fac acest lucru si dupa ce simptomele au ajuns sa fie controlate, fenomenul seamana cu o cautare a unei stari de "super-sanatate". In minte le apare adesea gandul: "daca iau aceste medicamente inseamna ca sunt bolnav" si astfel se intretine o incertitudine de fond cu privire la statusul afectiunii pentru care au primit tratamentul respectiv.
2) Asteptarile ridicate cu privire la efectul terapeutic al medicatiei prescrisa de doctor, investit cu multa autoritate in privinta puterii sale de a prescrie tratamentul pe care il considera cel mai potrivit intr-o situatie data, a stabili dozele, durata, a substitui unele medicamente cu altele etc.
Mergi la consult cand nu te simti bine si atunci te astepti ca in prim planul relatiei medic-pacient sa fie intentia de ameliorare/vindecare a simptomelor. Indiferent de boala, de medicament, sau de faptul ca multi pacienti nu par a vedea si altceva in prospect in afara rubricii "efecte secundare" peste 50% dintre cei care se automedicheaza au o privire mai degraba pozitiva asupra medicamentelor psihotrope. Dintre acesti 50%, 75% spun ca "au redescoperit bucuria de a trai" sau oricum ca le este mult mai bine.
Dintre consumatori, unii declara consumul, altii nu, insa mai toti recunosc faptul ca uzul de psihotrope in sine evidentiaza dificultati psihologice, care au similaritati clare cu "slabiciunea". Consumatorii considera uzul de psihotrope ca fiind absolut legitim, pentru ca ii ajuta sa suporte mai usor evenimentele negative de viata si sa functioneze mai bine in plan profesional si personal. Mai mult, reusesc astfel sa controleze stari emotionale foarte dificil de tolerat fara pastile. Paradoxal, se pare ca inclusiv abordarea moderna a tratamentelor, in care pacientul nu este doar un inghititor pasiv de pastile, ci un colaborator cu "atributii extinse" in ceeea ce priveste managementul propriei stari de sanatate, poate incuraja automedicatia. Asa ca, la un moment dat, anumiti pacienti ajung la concluzia ca pot deveni "independenti" de relatia terapeutica dupa care decid pe cont propriu.
Dr. Corneliu Ungureanu
Psihiatru Mental Health Clinic
Acest articol a fost vizualizat de 26688 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Ca oameni aflati sub spiritul vremilor, cum spune cronicarul, auzim ...
In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv ...
La aceasta intrebare, astazi, raspunsul tau nu este greu de ...