Sunteti aici :: Slabire » EFECTELE NOCIVE ALE DIETELOR STRICTE
EFECTELE NOCIVE ALE DIETELOR STRICTE
Daca bunicii nostri considerau ca a fi mai plinut arata cat de bine o duci in viata, in ziua de astazi s-a ajuns la o adevarata obsesie de a te incadra in tiparul unei siluete cat mai mici, tipar stabilit in timp de multimedia pe care, din pacate, tinerii il iau foarte in serios. O greutate peste limitele sustinute mai mult sau mai putin tacit de revistele de moda si frumusete atrage cu sine o neincredere excesiva in propriile valori si forte, probleme de integrare sociala, obsesii legate de dieta, scaderi bruste in greutate, iar ulterior si inevitabil probleme de sanatate.
Obsesia de a arata cat mai bine a devenit o problema care nu mai poate fi ignorata, mai ales pentru ca tinerii sunt mai preocupati de cum arata decat de propria sanatate. Se ignora starea de sanatate precum si importanta consultarii unui specialist, din lipsa de timp sau de bani, dar mai ales din dorinta de a avea un rezultat vizibil cat mai rapid. Din acest motiv auzim din ce in ce mai mult despre tot felul de diete care promit "miracole". Insa, cat de sanatos este sa slabesti brusc si care sunt repercusiunile dietelor de acest fel?
Cercetatorii avertizeaza ca oscilaţiile de greutate in special in perioada adolescentei pot fi foarte daunatoare asupra sanatatii corpului uman, pentru ca acestia nu se mai dezvolta normal, ci cu fluctuatii. Insa, indiferent de varsta sau de sex, nu este recomandat sa apelati la diete in urma carora pierzi mai mult de patru kilograme pe luna. La o pierdere prea mare de kilograme intr-un timp scurt, are de suferit atat masa de grasime, cat si masa musculara.
Din cauza miturilor conform carora a urma o dieta stricta cu un continut scazut de calorii sau a consuma doar alimente sarace in grasimi se pot pierde kilograme rapid, nu se mai constientizeaza efectele nocive ale dietelor stricte sau sunt ignorate complet in favoarea ideii de a slabi cat mai repede si a ajunge la silueta visata. Se ajunge la solutii precum infometarea sau consumul de alimente extreme de sarace din punct de vedere nutritiv (am auzit chiar de diete absurde precum consumul exclusiv de mere sau supa de varza timp de o saptamana!). Din pacate, chiar daca se obtine o slabire rapida printr-o dieta excesiva, efectele acesteia nu vor intarzia sa apara: de la o inrautatire a starii generale de sanatate la o luare rapida in greutate. Si se ajunge de unde am plecat!
Printre consecintele dietelor restrictive asupra corpului uman se numara carente grave de calciu, vitamine, proteine si alte substante necesare zilnic pentru functionarea unui organism sanatos, deshidratrea organismului, precum si dezechilibre hormonale. Nivelul scazut de calciu din organism poate duce la pierderea masei osoase si ulterior la osteoporoza. Lipsa unor elemente necesare va duce la distrugerea intregului echilibru din corp. Se va instala o stare de slabiciune, iar sistemul nervos va fi de asemenea afectat, capacitatea memoriei si atentiei suferind din plin. Din cauza acestor diete restrictive, bulimia si anorexia sunt doua afectiuni foarte grave care va pot afecta.
Pentru a evita astfel de repercusiuni grave asupra organismului, nu ignorati importanta sportului in pierderea din greutate si nu va asteptati sa slabiti ca prin minune, ignorand sfaturile medicilor si necesitatea schimbarii modului de viata. Este foarte importanta consultarea unui specialist, care sa va indrume corect si cu ajutorul caruia sa stabiliti regimul potrivit organismului d-voastra, in functie de varsta, de bolile de care suferiti, profilul psihologic (stare emotionala, vointa), gradul de obezitate si stilul de viata.
O dieta eficienta se ţine pe termen lung si nu doar o luna in care sa slabiti rapid. Trebuie sa constientizati ca dieta si miscarea fizica sunt interdepedente (sedentarismul este o consecinta a unei societati care lucreaza la birou in fata calculatorului, dar care trebuie combatuta!), iar stilul de viata dus trebuie imbunatatit. O greutate peste limita normala nu este de sine statatoare, ci este indicatorul unui dezechilibru care trebuie identificat clar pentru a fi corectat. Descoperiti dezechilibrul si asigurati-va astfel o slabire sanatoasa si fara efecte nocive asupra organismului!
Ana Maria Plesca
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii