Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Silviu Marin
ALEGE GREUTATILE CARE TI SE POTRIVESC!
REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP
INFECTIILE URINARE
ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA
Fluturari cu gantere pe plan inclinat
Silviu Marin
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Totul despre DIETA NORDICA Fierbinte
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda....
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Psihologie » CAT DE EFICIENT E SPORTUL IN TRATAREA DEPRESIEI?

CAT DE EFICIENT E SPORTUL IN TRATAREA DEPRESIEI?


CAT_DE_EFICIENT_E_SP_8132.jpgAi trecut prin perioade in care sa te simti lipsit de energie, sa ai putina incredere in abilitatile tale, reusitele personale sau profesionale sa para prea departe de tine, sa nu ai chef sa socializezi, sa fii trist si demoralizat? Cu siguranta nu ai avut o astfel de stare imediat dupa ce te-ai intors de la sala.
Cercetarile au aratat ca sportul poate avea efecte foarte bune in tratamentul unor tulburari precum depresia, atacul de panica sau anxietatea.

Cum actioneaza sportul asupra psihicului tau?

- In primul rand prin stimularea producerii de endorfine (hormonul fericirii). Starea indusa de endorfine este una de confort, euforie, energizare. Endorfinele inlatura durerea si efectele stresului.

- Apoi, efortul fizic te pune in contact cu corpul tau si astfel, cu realitatea din prezent. In momentele in care esti atent la senzatiile tale corporale, iti intrerupi sirul de ganduri generate de mintea ta. Un astfel de proces are relevanta, datorita cercului vicios ce se formeaza atunci cand gandurile negative te determina sa selectezi acele informatii care ti le confirma. Daca treci printr-o perioada in care esti dezamagit de rezultatele tale profesionale si te simti chiar inutil, vei fi receptiv si sensibil, in mod deosebit, la criticile superiorilor si colegilor, la feedback-urile negative si restul aspectelor care vin sa iti demonstreze ca ai dreptate (cine ar vrea sa aiba dreptate in astfel de momente? Se pare insa ca asa functioneaza mintile noastre). Daca ai fi intr-un contact mai bun cu realitatea si nu te-ai lasa condus de gandurile tale negative, ai remarca poate si raspunsurile pozitive la munca ta, alaturi de obiectivele pe care ai reusit sa le atingi. Sportul intrerupe acest cerc vicios prin decentrarea de pe gandurile generatoare de stres.

- Un alt mecanism prin care miscarea ajuta la mentinerea unei stari psihologice placute este legat de obtinerea unui echilibru bun intre cele doua ramuri ale sistemului nervos autonom: sistemul simpatic si parasimpatic.
Ramura simpatica este responsabila de reactiile asa numite "lupta sau fugi". Ea iti permite sa fii vigilent la pericole si sa te activezi astfel incat sa te poti proteja. In cazul in care ai de-a face cu un sistem nervos simpatic hiperactiv, esti mereu incordat si tensionat. Parasimpaticul are sarcina opusa, te ajuta sa te relaxezi, sa fii calm. Un echilibru bun intre cele doua sisteme duce la o adaptare mai buna la mediu si la inlaturarea starilor de anxietate (frica fara un temei real).

Si lista nu se termina aici!

- Se intampla de multe ori sa "tragi" de tine ca sa te mobilizezi si sa iti respecti programul de activitati fizice pe care ti l-ai propus? Reusita din acest punct de vedere presupune un antrenament si o educatie a vointei, initiativa si autodisciplinare, toate ducand la cresterea nivelului de satisfactie, incredere in sine si sentimentul controlului asupra propriei vieti.

- Marea majoritate a activitatilor sportive implica interactiunea cu alte persoane, sansa de a cunoaste oameni noi, de a-ti face prieteni si, astfel, de a-ti imbogati viata sociala.

In concluzie, o activitate fizica desfasurata in mod regulat, are un efect pozitiv asupra corpului si psihicului tau, pe mai multe directii. Cercetatorii au demonstrat chiar ca rezultatele in tratamentul depresiei sau anxietatii sunt similare folosirii unui antidepresiv eficient, cu avantajul ca procentajul celor care recidiveaza este mai mic in cazul persoanelor care practica un sport.
Cu siguranta argumentele mele te-au convins ca merita sa incepi sa faci sport, si totusi....

Prevenirea este mai eficienta decat tratarea

....sansele sa te mobilizezi si sa incepi, din proprie initiativa, sa depui un efort fizic in mod constant, intr-o perioada in care te simti demoralizat, lipsit de energie, izolat, speriat, sunt putine. Mult mai des, sportul actioneaza ca mijloc de prevenire a episoadelor depresive sau anxiogene, deoarece incepand o astfel de activitate intr-o perioada in care te simti bine, iti mentii starea emotionala si esti mai putin predispus la depresie.

Daca te afli insa intr-o perioada in care gandurile negre sunt tot mai mult prezente in mintea ta, iti este tot mai greu sa actionezi sau sa relationezi, un psiholog te poate ajuta, fiindu-ti suport emotional si explorand, alaturi de tine, acele resurse interioare pe care te poti baza ca sa te simti mai bine. Intr-un demers terapeutic vei accesa si energia si motivatia necesare pentru a incepe o activitate sportiva, aceasta putand deveni, la randul ei, sprijin eficient in procesul constientizarii de sine.

Pasi marunti catre rezultate mari

- Nu e nevoie sa depui un efort fizic prea mare si, mai ales, nu de la inceput. Importante sunt durata si regularitatea. Studiile au aratat ca circa 30 de minute de exercitii, de 3-4 ori pe saptamana sunt suficiente pentru a obtine efecte pozitive asupra centrilor emotionali.

- Propune-ti obiective realiste, in acord cu capacitatile corpului tau. Fii in contact cu el, lasa-l sa te ghideze. Incearca sa-ti depasesti doar cu un pas limitele actuale, astfel incat sa evoluezi si sa fii satisfacut, fara a te epuiza. Daca iti stabilesti obiective ce nu vor putea fi indeplinite, te vei gasi in situatia in care organismul va fi suprasolicitat , vei fi demoralizat, dezamagit, iar sansele de renuntare vor creste.

- Cauta acele tipuri de exercitii care sa te bine dispuna, zonele unde simti ca ai abilitati sau ca te amuza.

- Alege sportul care implica interactiunea cu alte persoane. Colectivul te poate stimula, provoca, sustine, motiva si astfel, te mentine antrenat si implicat in activitate, sporind gradul de reusita.

- Fa din sport o modalitate de a-ti cunoaste si aprecia inteligenta corpului tau.



Psiholog Oana Mihalcea, Asociatia Emovere

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 31359 ori.



Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Gustari de luat la drum

28 August 2023

Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.

Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.

Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(6 Mai 2018 12:58) Baniceru Matei a spus

perfect de acord, felicitari pentru articol, sanatate si bucurie va doresc.


Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii