Sunteti aici :: Psihologie » IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
Pierderea unei sarcini poate fi o trauma din punct de vedere emotional. Daca recuperarea fizica este mai rapida, suferinta emotionala se vindeca mult mai greu. Poate nu vrei sa infrunti aceasta situatie, dar facand fata cu curaj vei trece cu siguranta peste si vei deveni mai puternica.
Etapele prin care ar trebui sa treci:
> Pierderea sarcinii
> Probleme emotionale:
> Depasirea problemelor
> Vindecarea dupa pierderea sarcinii
> Afectarea celorlati copii ai cuplului
Ca orice pierdere, este normal sa simti o tristete enorma dupa acest eveniment negativ. Desi vrei sa pari puternica si uneori nu iti reuseste, este important sa tii minte ca aceasta perioada este perfect normala dupa o pierdere de sarcina. Durata acestei perioade depinde de fiecare cuplu in parte si nu este dictata de varsta sarcinii. Fiecare cuplu decide cat de mult va prelungi aceasta perioada.
Trecand peste suferinta...
Tristetea nu este singura emotie negativa asociata cu pierderea unei sarcini. Alte emotii tipice includ depresia, singuratatea si izolarea. Cu toate ca aceste sentimente sunt perfect normale, daca totusi nu reusesti sa le depasesti ar trebui sa consulti un psiholog. Cand aceste emotii negative interfera in activitatile tale zilnice, este un semn de depresie majora si ar fi cazul sa ceri sfatul unui specialist. Alta emotie comuna este auto-invinuirea. Exista sentimentul de vina, gandul ca poate ai fi putut proceda altfel intr-o anumita situatie asa incat sa nu ajungi sa pierzi sarcina. Aceste ganduri le poti avea saptamani intregi si iti ingreuneaza situatia daca nu incerci sa le stopezi.
Pierderea unei sarcini iti poate cauza de asemenea o furie imensa sau invidie fata de alte femei, chiar prietene bune, care sunt gravide. Aceste stari emotionale pot fi suparatoare, dar in timp se vor estompa.
Partea masculina..
Pierderea unei sarcini poate fi pentru un barbat destul de dificila...Nu numai ca este extrem de suparat, dar sufera pentru partenera lui. Partenerul tau este reticent sa abordeze acest subiect, fiindu-I teama ca te va supara. Fii sincera cu partenerul tau daca nu esti inca pregatita sa discuti despre acest lucru. Dar anunta-l cand esti pregatita sa o faci. Dupa o pierdere de sarcina, te poti indeparta de partenerul tau si ai tendinta sa ascunzi ceea ce simti cu adevarat. Sa discuti despre ceea ce simti este extrem de dificil pentru un cuplu, dar este necesar. Daca consideri ca nu poti face fata situatiei, consilierea cuplului de catre o persoana specializata te poate ajuta sa treci peste suferinta si sa imbunatatesti comunicarea cu partenerul tau.
Gasirea unui suport emotional
Familia si prietenii tai iti pot oferi un sprijin de nadejde in scopul traversarii acestei perioade dificile din viata ta. Din nefericire, uneori cei de la care astepti cel mai mult ajutor te ignora cu desavarsire si nu-ti ofera un real sprijin. Acest lucru te va face sa te simti furioasa, dar incearca sa te gandesti ca de fapt aceste persoane evita acest subiect, fiindu-le teama sa nu te supere. Este important sa fii sincer cu familia si prietenii tai si sa-i informezi cand esti cu adevarat dispusa sa discuti despre acest lucru. Un alta modalitate de a face fata situatiei este participarea la un grup de suport. Discutiile cu persoane care au trecut printr-o intamplare asemanatoare te ajuta sa treci peste sentimentele negative care te domina.
Cateva ponturi care te pot ajuta in acesta perioada:
> Un jurnal este bine-venit ca sa te eliberezi de gandurile negative. Pentru ca este ceva foarte personal, poti fi sincer cu tine insuti si sa reflectezi la ceea ce gandesti. Conform unor studii, scrisul intr-un jurnal iti poate accelera refacerea dupa aceasta perioada grea.
> Stabileste niste reguli: poate fi dificil pentru familia si prietenii tai sa stie cand te vei simti confortabil sa discuti despre ce ti se intampla. Ca sa te ajuti pe tine insuti si pe cei din jurul tau, fii foarte clara cu subiectele de discutie pe care le abordati, in asa fel incat sa fie bine pentru toata lumea.
> Evadeaza: Daca nu esti pregatita sa infrunti lumea dupa tot ce ti s-a intamplat, atunci nu o fa. Concentreaza-te asupra ta, eventual ia-ti o mica vacanta eventual cu partenerul tau si ...totul va fi bine.
> Gaseste o modalitate speciala sa-ti comemorezi copilul, acest lucru te poate ajuta sa mergi mai departe. Unii parinti tin o slujba de comemorare , in schimb altii decid sa planteze un copac intr-un parc sau in spatele casei...
Pierderea unei sarcini poate cauza o depresie severa pentru multe femei. Relatiile cu alte femei care au trecut prin aceeasi experienta ca si tine este un lucru pozitiv si iti va alina suferinta.
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 18983 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii