Sunteti aici :: Psihologie » EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv de alcool asupra organismului. Daca nu, las totusi aceste informatii in grija celor avizati de pe acest site. Eu o sa vorbesc despre cateva dintre reactiile comportamentale si efectele asupra psihicului.
Alcoolul si agresivitatea
Poate te-ai intrebat de ce, daca alcoolul are efect dezinhibator, multe persoane ajung la conflicte dupa ce au baut considerabil. Explicatia are legatura cu tendinta naturala a oamenilor de a considera actiunile celorlalti ca fiind intentionate, tendinta care devine exagerata in cazul consumului de alcool. Cu alte cuvinte, daca ai baut cateva pahare si, mergand pe strada esti atins de catre un trecator, vei fi sigur ca a facut-o dinadins. Pentru a analiza o situatie in mod adecvat si eficient trebuie sa tii cont de informatiile diverse care apar si sa iei in considerare explicatiile alternative. E nevoie insa sa depui efort cognitiv, efort ce este mult ingreunat de alcool. Asadar, daca iti astepti iubita la restaurant si ea pare sa intarzie, nu te grabi sa incepi sticla de vin pregatita pentru ca te vei pripi sa tragi concluzii despre intentiile ei "ascunse".
Alcoolul afecteaza atentia
Atentia distributiva si vigilenta ei sunt afectate de alcoolul din sange. S-a descoperit ca persoanele care au consumat astfel de bauturi sunt mult mai putin capabile sa observe aparitia neasteptata a unui stimul in campul lor vizual fata de starea lor normala. Implicit, si viteza de reactie in fata noului stimul este mult intarziata. Este unul dintre motivele pentru care conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului, sunt predispusi la accidente.
Efectele negative ale alcoolului asupra memoriei
Consumul excesiv de alcool poate conduce la perioade temporare de pierdere a memoriei sau chiar amnezie. Chiar si dozele moderate perturba gradul de achizitie si performanta ale memoriei.
Alcoolul "in pat"
Sunt multe persoane care considera alcoolul un afrodisiac. Aceasta conceptie se bazeaza pe informatii despre efectul dezinhibator al alcoolului care face sa scada nivelul autocontrolului si ajuta individul sa se simta mai increzator in initierea unui act sexual. Folosindu-l in cantitati mici, poti deveni mai inclinat sa te angajezi in comportamente sexuale riscante si mai dezinhibat in interactiunea sociala. Si totusi.....
Activitatea sexuala este un proces complex care presupune mai multe faze:
- Aparitia dorintei sexuale
- Excitarea
- Orgasmul
- Satisfactia
- Postludiul
Alcoolul poate avea un impact in primele doua faze dar nu le garanteaza pe celelalte. Ba mai mult decat atat, poate chiar avea un efect negativ asupra lor. Barbatii pot avea dificultati in obtinerea sau in mentinerea erectiei si poate aparea chiar ejacularea precoce. Ambii parteneri pot avea probleme in atingerea orgasmului, mai ales cand consumul de alcool este deja transformat in obicei.
Cercetatorii au descoperit ca asa zisele efecte asupra stimularii dorintei sexuale cu ajutorul bauturilor alcoolice sunt legate mai mult de efectul placebo. Cand te astepti ca, dupa ce ai baut, sa te simti mai confortabil si mai deschis sexual, chiar traiesti aceste experiente dar, in special datorita propriilor asteptari.
Alcoolismul cronic atrage dupa sine o serie de dificultati sexuale (tulburari erectile, pierderea dorintei, dificultati in obtinerea orgasmului etc.) dar si relationale. Multe din tulburarile sexuale pot fi ireversibile. Chiar si dupa ce inceteaza consumul de alcool, ele continua sa afecteze individul.
Efectele alcoolului asupra dispozitiei emotionale
Consumat in cantitati mari si/sau timp indelungat, alcoolul afecteaza nivelul serotoninei din organism. Aceasta este o substanta chimica care raspunde, printre altele, de starea de buna dispozitie, de calm si de calitatea somnului. In cantitati mici, alcoolul are efect relaxant si, de aceea multi apeleaza la el cand sunt deprimati sau anxiosi. Cu timpul insa efectul va fi contrar. Alcoolul va interfera cu amino acidul necesar pentru producerea serotoninei si astfel, simptomele depresiei si anxietatii vor fi mai mari.
Alcoolul si interactiunile sociale
Se pare ca expresiile emotionale sunt procesate diferit de creierul unei persoane care consuma bauturi alcoolice un timp indelungat. Interpretarea mesajelor nonverbale este afectata si chiar eronata. Daca tii cont de faptul ca 70% din comunicarea sociala se bazeaza pe semnalele nonverbale (mimica, pantomimica, expresii emotionale, tonalitate etc.) si pe intuirea trairilor celuilalt, poti intelege de ce relatiile sociale devin grav perturbate in cazul persoanelor aflate in stare de ebrietate.
Acestea sunt, pe scurt, doar cateva dintre sferele psihologice afectate de alcoolul ingerat. Recomandabil este sa restrangi consumul acestuia la cantitati moderate care sa iti permita sa mentii contactul cu realitatea intr-un mod eficient si sa eviti sa mentii deciziile luate la evenimentele la care ai fost "nevoit" sa bei cateva pahare de sampanie.
Psih. Oana Mihalcea

Acest articol a fost vizualizat de 46610 ori.
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Nutritionistul vrea ca tu sa intelegi aceste lucruri!
9 Ianuarie 2023Daca si tu ai dileme cand vine vorba de slabire cu nutritionist, ramai aici pentru ca iti voi spune ce e bine sa stii inainte sa intri in cabinet!
Cunoscuti si ca „politia mancarii”, nutritionistii sunt spaima pofticiosilor care vor sa slabeasca. Dietele plictositoare si neatragatoare, gandul ca vor manca doar salata si broccoli pentru o buna perioada de timp ii face pe multi sa renunte la regim… inainte de a incepe. Plus ca e complicat sa slabesti, sunt prea multe reguli, exceptii si informatii care se contrazic. Rosiile ingrasa? Pot sa mananc paine? Topesc kilogramele mai repede cu ceai verde?

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii