Sunteti aici :: Antrenament » PLEDOARIE PENTRU SPORT SI MISCARE PE DURATA SARCINII
PLEDOARIE PENTRU SPORT SI MISCARE PE DURATA SARCINII
Probabil, mai toate viitoarele mamici se trezesc bombardate din afara, incepand cu rudele si terminand cu ultimele cunostinte facute, ori din mass-media, cu sfaturi, indicatii pretioase, sugestii privitoare la graviditate. Unele se dovedesc realiste si binevenite, altele, doar legende sau adevaruri partiale.
Cercetarile intreprinse pana acum atesta faptul ca sportul este binefacator atat pentru purtatoarea de sarcina, cat si pentru bebelusul ei. Si anume, un doctor american-Ahmed Shams-, profesor de obstetrica si ginecologie la Universitatea din Alexandria, USA, sustine, cu dovezi, ca efectuarea ponderata si regulata a miscarii in timpul sarcinii sau dupa nastere amelioreaza circulatia sangelui, ceea ce determina o irigare mai buna a placentei, dar si respiratia, respectiv tonusul muscular.
Este chiar indicat ca femeile sa fie active dupa nastere, in cazul in care nu au trecut prin experienta unei operatii. De altfel, in mare parte, lauzele isi reiau programul dupa doar o saptamana de la marele eveniment.
Miscarea este benefica si prin prisma altor aspecte: previne posibile probleme ale spatelui, crampele de la picioare, hemoroizii, venele varicoase, constipatia ( metabolismul putand functiona aproape la modul ideal). Se poate preveni si diabetul gestational, o forma de diabet specifica gravidelor, generata de hormonii secretati de placenta. Riscul derivat de aici este acela ca fatul se naste supraponderal. Tot activitatea fizica este cea care ajuta la regasirea greutatii dinaintea sarcinii. Ba chiar favorizeaza socializarea cu alte mame in devenire, prin integrarea in grupul de pregatire a sarcinii-este vorba de cunoscuta metoda Lamaze, care micsoreaza perioada travaliului si expune mai putin interventiilor medicale in plin proces al nasterii. De asemenea, sportul imbunatateste calitatea somnului, cu conditia ca gravida sa nu il practice cu trei ore inainte de culcare si moralul femeii( aceasta va avea o parere superioara despre sine; se vor reduce semnele depresiei).
Dar sa nu uitam nou-nascutul. Facand sport in cele 40 de saptamani ale sarcinii, odrasla va avea un grad de inteligenta sporit, isi va dezvolta mai rapid vorbirea, fluxul sanguin va inregistra cota maxima. Aceasta fiindca endorfinele rezultate in urma exercitiilor au efect euforic.
Este vital ca inainte de a se apuca de orice tip de miscare, subiectul sa consulte medicul curant si, mai ales, sa-l asculte. Daca primeste acceptul - in caz de sarcina normala -, atunci este bine sa-si aleaga un program comod si adecvat organismului sau.
A nu se neglija urmatoarele simptome, care pot ameninta serios sarcina: Daca se simte obosita si nu mai poate respira corespunzator, inseamna ca fatul este lipsit de oxigen. Apoi, trebuie tinut cont de durerile in tot corpul, mai acute insa in zona spatelui si pelvina, oboseala excesiva, ameteli, scurtarea intervalelor de respiratie, senzatie de lesin, sangerari vaginale, contractii, , dificultate la mers, absenta miscarilor fetale.
Pentru ca e nevoie de adaptare rationala, in fiecare luna, la schimbarile care au loc in trup, atunci si programul de miscare necesita ajustari regulate. Sarcina este un rastimp in care femeia trebuie sa aspire la mentinere, si nu la atingerea unor performante fizice . De aceea , suprasolicitarea este interzisa unanim. A nu se uita apa, bauta indeosebi la temperatura camerei, inainte, in timpul si dupa fiecare efort facut. Sa ne se faca miscare in aer liber in zilele caniculare.
Concret, inotul, mersul pe jos si yoga prenatala ocupa locurile fruntase in clasamentul exercitiilor recomandate si preferate pe parcursul graviditatii.
Inotul stimuleaza intregul corp. In apa, ne simtim mult mai " usori", iar pericolul accidentarilor-cazaturi, lovituri-este considerabil diminuat. Asta daca nu se inoata intr-un loc aglomerat sau nedezinfectat.
Tot in mediul acvatic, se mai pot practica aerobicul sau alergatul. Foloasele sunt de natura cardio-vasculara, nu sunt solicitate incheieturile, nu exista riscul de a face febra musculara mare, presiunea apei retinand fluidele. Atentie insa! Temperatura apei sa nu fie de peste 30 de grade, sa se evite stilurile bras si fluture, in special in ultimul trimestru de sarcina si posibilitatea de alunecare la intrarea sau iesirea din piscina! Tot natatia este cea care tonifica mai multe grupe de muschi, sporeste rezistenta psihica, poate fi facuta pana la termen. Mai nou, exista si in Romania moda nasterii in apa, socotita o nastere mai putin dureroasa si benefica inclusiv copilului. In apa se pot executa miscari de pedalare sau de trunchi.
Mersul este de departe cea mai lejera forma de miscare, de asemenea practicabila pe toata durata sarcinii. Fortifica inima si plamanii. O jumatate de ora de mers faciliteaza absorbirea a 25% din oxigenul suplimentar necesar gravidei. Dar si la acest capitol se impun precautii: fara suprasolicitarea incheieturilor, fara mers pe drumuri proaste, cu gropi! Daca este resimtita presiune in zona pelviana, atunci se cere scurtarea " drumetiei".
Si yoga prenatala e indicata pana la capat, cu predilectie pentru dimensiunea ei psihica. Relatia minte-corp ajuta moralul-astfel, sarcina devine o bucurie si o acceptare a transformarilor suferite- si chiar deschiderea sectorului pelvian-prin tehnici de respiratie si relaxare. Dar a nu se face intr-o camera cu temperature ridicata si nu in ipostaze care forteaza echilibrul.
Legat de yoga, avem gimnastica prenatala, care destined articulatiile, activeaza circulatia, intaresc pieptul si prepara nasterea. Incepatoarele sa-si propuna un program de 3 zile/saptamana, cu o zi pauza intre ele, 15-20 min./zi. Ca gen de exercitii, se recomanda exercitii de respiratie, musculare, de relaxare, rotiri de cap, umeri, brate si picioare, masajul capului, fetei, ochilor, abdomenului. Nu le faceti pana la extenuare-bataile inimii sa nu depaseasca 140/min.! sa se manance destul in prealabil ( sunt necesare 300kcal in plus), sa se bea apa sis a se poarte imbracaminte confortabila.
Alergatul reprezinta o provocare mai mare pentru muschi si sistemul cardio-vascular, dar modalitatea optima de pastrare a tonusului picioarelor.
Ciclismul e considerat si el o forma de intretinere ideala. Opriti-va daca abdomenul a luat proportii atat de mari, incat afecteaza centrul de greutate!
Dansul e preferabil altor soiuri de miscare, nu unul febril insa. Pelvisul este ajutat in acest context.
Antrenamentul cu greutati conserva tonusul muscular, revigoreaza, inlesneste nasterea, recuperarea, suportarea disconfortului. Dar nu sunt de dorit exercitiile pe spate, cu greutati in locul aparatelor.
Exista insa si o lista cu sporturi de ocolit. Acestea ar fi echitatia, schiatul, aerobicul, tenisul, artele martiale,, scufundarile, plimbarea cu rolele, snowbordingul sau chiar ciclismul. De ce? Ele presupun un risc de lovire mai ridicat sau gesturi mai agresive.
In concluzie, o dieta echilibrata si un minimum de miscare contribuie la sanatatea femeii si a copilului ei.
Ana-Maria Palade
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii