Sunteti aici :: Psihologie » UNEORI, MAMELE SUNT RELE
UNEORI, MAMELE SUNT RELE
Nu vreau sa spun ca mamele nu sunt bune. Nu vreau nici sa sugerez ca ele sunt rele. Vreau doar sa subliniez faptul ca mamele sunt uneori rele, desi ele cred ca sunt bune. Sau poate ele stiu ca nu sunt bune, dar nu vor sa recunoasca.
Copilul - fata, copilul - baiat
Nu degeaba se spune ca pentru femei a avea o fiica si pentru barbati a avea un fiu este un fel de bilbiiala, cistigul psihologic aparind in expresia lui integrala cind persoana respectiva are un copil de sex opus. Atunci femeia-mama creste dintr-un copil-baiat un barbat, este martorul formarii unei fiinte de sex opus, iar barbatul-tata asista si ajuta la transformarea copilului-fetita intr-o femeie. Experientele lor sint noi, au ceva inedit.
Femeia-mama are un raport previzibil cu fiica. Aceasta va fi femeie si va trece prin experiente similare si chiar daca vremurile tineretii ei nu sint ca si cele ale tineretii fiicei, ceva comun, de natura mai ales biologica le apropie si le da o intelegere reciproca care nu se regaseste in cresterea unui copil-baiat.
Cu toate acestea relatia mama-fiica nu este deloc simpla. Ochiul mamei evalueaza dintru inceput capitalul de feminitate al fetei. Ea observa cu ochiul ei de insider sansele in viitoarea competitie de sex in care va intra fiica, ii vede limitele sau eventualele defecte, dar si atuurile care o vor defini la tinerete. Reflexul de a vedea daca o fetita va fi frumoasa este neindoielnic unul automat. Stereotipul fata frumoasa - baiat destept exista. Cu totii stim ca, oricit de inteligenta ar fi o fata, frumusetea ramine importanta. Chiar necesara.
Iar, daca ea are si minte, si fizic, sansele de a se descurca in viata sint mai mari. Proverbul grec „pina nu mariti o fata si nu faci o casa, nu stii ce-i aia viata" este si astazi valabil. Pentru parinti, evident.
Intre mama si fiica exista diferite tipuri de relatii, unele evoluind in forme diferite. Indiferent de aceste forme, ele nu pot fi intelese decit daca privim spre cronologia inceputurilor acestor relatii. Exista legaturi de co-dependenta, fuzionale, in care mama si fiica construiesc o relatie in care nu mai incape nimeni - in unele dintre ele, mai ales cind fiica nu are copii, rolurile se schimba, fiica dezvoltind atitudini materne fata de mama. La fel de bine exista si relatii aerisite, evoluate si mature, la care ajung cele doua la virste adulte, dar si relatii de rivalitate si invidie, dusmanoase, ireversibil negative.
Citeste restul articolului

Acest articol a fost vizualizat de 25471 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii