Sunteti aici :: Psihologie » UNEORI, MAMELE SUNT RELE
UNEORI, MAMELE SUNT RELE
Nu vreau sa spun ca mamele nu sunt bune. Nu vreau nici sa sugerez ca ele sunt rele. Vreau doar sa subliniez faptul ca mamele sunt uneori rele, desi ele cred ca sunt bune. Sau poate ele stiu ca nu sunt bune, dar nu vor sa recunoasca.
Copilul - fata, copilul - baiat
Nu degeaba se spune ca pentru femei a avea o fiica si pentru barbati a avea un fiu este un fel de bilbiiala, cistigul psihologic aparind in expresia lui integrala cind persoana respectiva are un copil de sex opus. Atunci femeia-mama creste dintr-un copil-baiat un barbat, este martorul formarii unei fiinte de sex opus, iar barbatul-tata asista si ajuta la transformarea copilului-fetita intr-o femeie. Experientele lor sint noi, au ceva inedit.
Femeia-mama are un raport previzibil cu fiica. Aceasta va fi femeie si va trece prin experiente similare si chiar daca vremurile tineretii ei nu sint ca si cele ale tineretii fiicei, ceva comun, de natura mai ales biologica le apropie si le da o intelegere reciproca care nu se regaseste in cresterea unui copil-baiat.
Cu toate acestea relatia mama-fiica nu este deloc simpla. Ochiul mamei evalueaza dintru inceput capitalul de feminitate al fetei. Ea observa cu ochiul ei de insider sansele in viitoarea competitie de sex in care va intra fiica, ii vede limitele sau eventualele defecte, dar si atuurile care o vor defini la tinerete. Reflexul de a vedea daca o fetita va fi frumoasa este neindoielnic unul automat. Stereotipul fata frumoasa - baiat destept exista. Cu totii stim ca, oricit de inteligenta ar fi o fata, frumusetea ramine importanta. Chiar necesara.
Iar, daca ea are si minte, si fizic, sansele de a se descurca in viata sint mai mari. Proverbul grec „pina nu mariti o fata si nu faci o casa, nu stii ce-i aia viata" este si astazi valabil. Pentru parinti, evident.
Intre mama si fiica exista diferite tipuri de relatii, unele evoluind in forme diferite. Indiferent de aceste forme, ele nu pot fi intelese decit daca privim spre cronologia inceputurilor acestor relatii. Exista legaturi de co-dependenta, fuzionale, in care mama si fiica construiesc o relatie in care nu mai incape nimeni - in unele dintre ele, mai ales cind fiica nu are copii, rolurile se schimba, fiica dezvoltind atitudini materne fata de mama. La fel de bine exista si relatii aerisite, evoluate si mature, la care ajung cele doua la virste adulte, dar si relatii de rivalitate si invidie, dusmanoase, ireversibil negative.
Citeste restul articolului

Acest articol a fost vizualizat de 24692 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii