Sunteti aici :: Psihologie » CAND TAINA OMOARA
CAND TAINA OMOARA
Multa vreme am crezut ca secretul, calitatea unei informatii de a fi considerata secret, tine de natura informatiei. Adica de ceea ce se spune sau nu. Dar nu este numai atat. Pentru ca un secret sa fie cu adevarat un secret - deci ceea ce il defineste - tine de numarul de persoane care cunoaste un anume lucru, fapt, actiune etc. Sau, cu alte cuvinte, cator persoane ne confesam spunand un anume lucru. Cu cat mai putini oameni stiu ceva despre noi, cu atat acel lucru este un secret. Cand un secret este dezvaluit si se raspandeste, el isi pierde calitatea de a fi secret.
Numai noi doi stim
Se spune ca un saman si-a sfatuit fiul sa nu divulge secretul sau - in acest caz, o metoda de vindecare -, pentru ca, odata "aruncat in lume", el se pierde. In general, secretul se naste din faptul ca dorim sa nu se afle ceva. Dorim ca ceva sa fie ascuns. Totusi, adesea, nu putem tine in noi secretul, dorim sa ne confesam, sa impartasim cu altcineva ceea ce ni s-a intamplat sau ceea ce vrem sa facem.
Mie-mi place mai mult cuvantul taina. Taina inseamna ceva ascuns, ferit de lume, de vedere, de lumina. Exista legaturi tainice intre oameni. Exista iubiri tainice. Existand, evident, motive pentru care ele sunt tainice. Cercetarile psihologilor arata ca legaturile erotice secrete au la inceput o componenta emotionala suplimentara, data de ideea de aventura, de apropiere, de "numai noi doi stim", care aduce legaturii o nota de excitatie, de neobisnuit. Odata ce aceste relatii se prelungesc, devenind, prin contextul lor, fie imposibile, fie fara solutie, ele produc celor in cauza frustrari, insatisfactii, datorate neputintei de a impartasi cu cei apropiati, cu cei din jur, bucuria.
Ceea ce este fascinant in lumea relatiilor erotice - si a celor interpersonale, in general - este varietatea lor, formele atat de diferite si de nuantate pe care le au in viata de zi cu zi. Tainicul cere, la un moment dat, sfarsitul lui, cere lumina si iesire din secret. Exista, desigur, un moment in care el se vrea descatusat, dezvaluit, cunoscut, legitimat ca existenta, chiar daca nu legalizat. Nu casatoria legitimeaza o relatie, ci exprimarea ei publica. In taina, relatiile mor, tocmai pentru ca nu au legatura cu exteriorul, cu lumea din jur
Citeste restul articolului AICI

Acest articol a fost vizualizat de 18445 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii