Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SANATATE IN CIFRE
CORECTAREA LORDOZEI
ATKINS, DIETA CARE EVOLUEAZA
COMPORTAMENTUL PASIV-AGRESIV - CUM IL RECUNOSTI?
ALIMENTE CU PUTINE CALORII


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
Ramat din aplecat cu haltera
PE SCURT DESPRE PILATES
Elena Diaconu
Video - Activitatile casnice si scaderea in greutate
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care scad tensiunea arteriala Fierbinte
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Psihologie » AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA

AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA


AM_SCUTIRE_LA_EDUCAT_12336.jpgDaca vei cauta in dictionarul explicativ al limbii romane ce inseamna educatia fizica, vei gasi urmatoarea definitie: "ansamblul de masuri care au ca scop dezvoltarea armonioasa a corpului, intarirea sanatatii, formarea si perfectionarea cunostintelor, deprinderilor de miscare necesare pentru munca cat si pentru activitatile sportive."

Asadar, orele de educatie fizica, sustinute in cadrul scolii, sunt menite sa ajute copiii sa devina mai constienti de organismul lor, sa-si descopere abilitatile si sa-si mentina starea de sanatate. Cu toate acestea, sunt tot mai des intalnite cazuri in care, scolari apti din punct de vedere fizic, evita participarea la orele de sport.

Marea majoritate a copiilor sanatosi au o inclinatie naturala spre miscare. Din momentul in care invata sa mearga si sa capete control asupra corpului lor, cu greu ii mai poti tine in loc. Vor sa mearga, sa alerge, sa testeze tot felul de posturi, sa se legene, sa alerge dupa minge etc. Si atunci, care ar putea fi motivele pentru care o ora ce le permite sa se manifeste, le incurajeaza dorinta de a-si consuma energia fizica, sa prezinte putin interes sau chiar sa fie privita ca pe o povara?

Tot noi, adultii, suntem responsabili

Iata cateva posibile raspunsuri pentru intrebarea de mai sus:

Targeturi prea grele

De multe ori, cursul de educatie fizica implica realizarea unor probe pentru care unii copii nu sunt antrenati sau nu prezinta abilitatile fizice necesare. Cand se pune accent pe astfel de obiective, copilul respectiv se simte frustrat, ii este rusine (mai ales intr-o etapa de varsta la care valorizarea colegilor are mare impact) sau ii este teama de consecinte.

Copiii sunt diferiti si din punct de vedere al dezvoltarii si abilitatilor fizice. Scopul orelor de educatie fizica ar trebui sa fie acela de a ajuta copilul sa-si cunoasca si accepte limitele prezente, de a-l ajuta sa-si gaseasca resurse proprii pentru a si le depasi, de a-si descoperi inclinatiile si a-si depasi inhibitiile, de a-si valorifica acele puncte forte si nu acela de a atinge un grad de performanta la o activitate. 

Motivatie extrinseca si nu intrinseca

Adesea, in scoala, atat la ora de sport cat si la restul disciplinelor, se pune accent pe obtinerea unor calificative bune si nu pe stimularea motivatiei intrinseci, pe cautarea si intarirea resurselor proprii si pe obtinerea satisfactiei personale din simpla desfasurare a activitatii. Motivatia extrinseca (calificativele) antreneaza vointa pentru o perioada mai scurta de timp decat cea izvorata din interior. Isi pierde, la un moment dat, din valoare si interes. In plus, adesea ea functioneaza ca evitare a unui aversiv ("daca nu sar cat trebuie voi obtine un calificativ slab si ma va certa mama acasa"). Si, asa cum studiile psihologice au aratat, aversivele fac dintr-o activitate sa fie mai putin placuta, atractiva, dorita.

De asemenea, prin stimularea doar a motivatiei externe, se pierde din vedere, iarasi, scopul principal al acestor cursuri: acela prin care copilul ar deveni tot mai constient de corpul sau (cu potentialul si nevoile sale). Activitatea fizica isi pierde din valoare pentru ca s-a schimbat obiectivul: daca pana acum obiectivul era placerea realizarii, in sine, a activitatii, din acest moment obiectivul este obtinerea unor note. 

Calculatorul

Da, este si el prezent in discutia noastra! Aud tot mai des parinti care se vaita: "Sta toata ziua pe calculator. Nu ii place sa se joace cu alti copii sau sa faca miscare."
Un timp exagerat petrecut pe internet sau cu jocurile pe calculator vor influenta copilul astfel incat va avea tot mai putina dorinta sa se confrunte cu provocarile realitatii. Lumea virtuala da senzatia de control, este un mediu aparent securizant si previzibil. In plus, pe calculator, copilul poate dobandi puteri pe care, in lumea reala, si le-ar dori dar nu le poate obtine (sau ar fi nevoie de un efort foarte mare). E o lume in care frustrarile sunt mai putin prezente. Acesta este un motiv important sa-si doreasca sa ramana tot mai mult acolo. Desi noua, adultilor, ne este greu sa intelegem acest lucru, sa fii copil este de multe ori frustrant pentru ca viata si dezvoltarea ta depind de altii, iti doresti sa faci multe dar pentru putine ai abilitatile necesare.
De aceea, le recomand parintilor sa gestioneze foarte bine timpul si programele pe care le pun la indemana copiilor.

Atitudinea adultilor vis-a-vis de cei care fac sport

Parintii isi doresc deseori ca orele de educatie fizica sa fie inlocuite cu cele de studiu, considerand ca celelalte discipline sunt mult mai relevante si mai importante. "La ce ii trebuie lui sport? Sa puna mana sa invete lucruri serioase!"
Exista, de asemenea, prejudecata conform careia sportivii au mai putine abilitati intelectuale. Sunt profesori care solicita sa isi tina orele lor in locul celor de educatie fizica "care au mai putina importanta."
Devalorizarea activitatii fizice de catre adulti, atrage dupa sine, treptat, aceeasi atitudine din partea copiilor.

Si totusi, are nevoie de educatie fizica
Studii recente au aratat faptul ca activitatile sportive ajuta copiii sa-si dezvolte concentrarea si stabilitatea atentiei si sa isi sporeasca abilitatile cognitive. Acei copii care au o conditie fizica buna sunt inclinati mai mult sa opereze bine cu factorii realitatii, sunt intr-un contact mai bun cu corpul lor, pot fi mai creativi si mai organizati.

Educatia fizica formeaza si aspecte precum forta vointei, disciplina, capacitatea de a planifica si de a decide in baza analizei mai multor factori si chiar de a interactiona.
Asadar, beneficiile sportului pentru copii sunt multiple. Pentru a le permite sa existe e nevoie de un grad de educatie si constientizare individuala dar si sociala a adultilor care decid asupra a ceea ce este bun sau rau pentru copiii lor.



Psiholog Oana Mihalcea, Asociatia Emovere

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 21589 ori.



Alimente care scad tensiunea arteriala

5 Iunie 2023

Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.

In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!


Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii