Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Obiceiuri nasanatoase care iti mananca ani din viata
ANTRENAMENTUL "NEGATIV"
Cardio Health (Forever Living Products)
NOUA DIETA NORDICA
BORELIOZA LYME


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CEAIUL CU GHEATA
CONCURS!
PIEPT DE PUI CU CARTOFI IN SOS ALB
SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR
Impins de la piept cu gantere, pe plan inclinat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi Fierbinte
Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE

ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE


ALIMENTATIA_IN_CONST_37010.jpgConstipatia este o boala in care materiile fecale (scaunul) sunt eliminate cu intarziere sau incomplet. In constipatie, scaunul are aspect uscat, fragmentat in forma de bile, eliminate cu greutate. Constipatia este de cele mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. O alimentatie nepotrivita poate da nastere constipatiei. In mod obisnuit, scaunul este format in mare parte din resturile alimentare neabsorbite in intestin.

Ele sunt adunate intr-o masa de materii fecale, care stimuleaza peretele intestinal in executarea miscarilor de evacuare. Aceste resturi mai servesc drept teren pentru dezvoltarea microbilor intestinali, care produc gaze si acizi de fermentatie ce stimuleaza si ele miscarile intestinale. In schimb o alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si branza, adica o alimentatie lipsita de legume si fructe si deci saraca in resturi vegetale, intarzie evacuarea. Constipatia poate fi datorita si slabirii puterii de evacuare a materiilor fecale.

Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali care marind presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului. Exista boli in care se produce slabirea fortei de contractie a acestor muschi. Asa se intampla in obezitate, sarcini repetate, slabire mare si brusca. In cazurile de constipatie obisnuita este indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor abdominali, acolo unde exista. In marea majoritate a cazurilor insa, constipatia poate fi invinsa printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea regulata si usoara.

In general, regimul in constipatia simpla va trebui sa cuprinda lichide reci in cantitate mare care sa excite peristaltismul (miscarile) intestinal, alimente bogate in celuloza (legume, fructe, legume uscate, paine neagra, fulgi de ovaz), care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia producand acizi organici, dulciuri concentrate ca: miere, dulceata, gem si deasemenea lactoza care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale; o cantitate crescuta de grasimi pentru a excita secretia si excretia bilei si implicit contractiile intestinului; alimente bogate in vitamina B1, ca drojdie de bere si paine neagra.


Alimentele indicate in constipatia simpla sunt urmatoarele:


Bauturi: reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol; suc de fructe, citronada, ceai de maces, lapte (daca se tolereaza), lapte batut si iaurt cu zahar.


Supe si ciorbe: supe reci de fructe, borsuri de zarzavat, de carne, de peste cu legume taiate in bucati mari sau ciorbe acrite cu zeama de varza murata.


Carne si mancaruri cu carne: carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel, carne invelita in foaie de clatita.


Paine: graham (tarate), neagra (amidon si celuloza) cel putin 200 g pe zi.


Mezeluri: salam, toba, afumaturi.


Peste: peste gras, peste sarat, prajit, uneori afumat.


Oua: omleta, jumari, ochiuri sau oua in preparate


Branzeturi: fermentate, grase sau sarate.


Grasimi: de orice fel, slanina, untura, maioneza.


Zarzavaturi si legume: de orice fel, in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare, fierte in ciorbe, borsuri, ca legume asortate, legume pane, cartofi sub orice forma, legume uscate (linte, mazare, fasole), consumate ca garnitura langa carne.


Fructe: crude, de orice fel, consumate cu coaja, dulci, bogate in zahar, mai ales fructe cu samburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma fara restrictii la mese si intre mese, pe stomacul gol).


Fructe uscate: compot de fructe uscate, prune, curmale, stafide, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, smochine).


Deserturi : inghetata, prajituri cu fructe, cu nuci, alune, foietaj, aluaturi dospite, aluaturi proaspete, clatite, gogosi, baclava, marmelada, dulceata, miere, compot din fructe fierte cu coaja.


Condimente : dupa gust, sare, mustar, hrean, otet, ceapa, muraturi, putin piper, drojdie de bere in supe, ciorbe, in sosuri, in pireuri sau in diverse creme (pentru aport foarte important de vitamina B1).


Alimentele contraindicate pentru bolnavii cu constipatie simpla sunt urmatoarele:


Bauturi: bauturi calde, cacao cu apa, ceai de menta, vin rosu, suc de afine, lapte daca are efect constipant (se va adauga lactoza)


Supe: de fainoase, in mod special cea de orez, supa de morcovi, bulion simplu de carne.


Carne: slaba, fripta sau fiarta in cantitati mari, piftie de carne slaba.


Branzeturi: cas, urda, nesarate, branza de vaci proaspata.


Paine: alba, prajita.


Fainoase: budinca din orez, din gris, din macaroane, preparate cu carne fiarta, cu telemea desarata si cu grasime putina (budincile uscate de fainoase).


Legume: pireu de morcov, sufleu de morcov cu branza


Fructe: pireu de gutui, gutui coapte, sucuri de afine.


Deserturi: ciocolata, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolata, de ceai rusesc, de vin rosu (contin tanin cu efect constipant), peltea de gutui, aluaturi uscate cu putina grasime, budinci dulci uscate, din gris sau alte paste fainoase.



Dr. Roxana Popescu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 230791 ori.



Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Cum alegi eficient suplimentele nutritive

27 Mai 2024

Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate, de a avea mai multa energie sau pentru a acoperi anumite carente alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementari stricte, suplimentele alimentare nu trec prin acelasi proces riguros de verficare, iar producatorii nu trebuie neaparat sa dovedeasca beneficiile, nu se fac asigurari de calitate si nu li se cere sa arate gradul de siguranta in administrare.


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru ...
ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT
Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...


BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
Ceapa, prazul si usturoiul sunt unele din legumele neaose cu ...
ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS
Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii