Sunteti aici :: Sanatate » ACIZII GRASI OMEGA-3 SI RISCUL DE CANCER
ACIZII GRASI OMEGA-3 SI RISCUL DE CANCER
Acizii grasi esentiali - omega-3 si omega - intervin direct sau dupa ce sunt metabolizati in numeroase procese fiziologice si in mod particular in buna functionare a sistemului imunitar, avand un rol special in reglarea proliferarii celulare. In urma unor studii stiintifice, mai multi autori au sugerat posibilitatea implicarii acizilor grasi din clasa omega-3 in prevenirea anumitor forme de cancer. Experientele efectuate asupra animalelor au aratat ca acizii omega-3 exercita un rol de modulare asupra aparitiei si dezvoltarii anumitor tumori.
Cu toate acestea, inca nu exista un consens in lumea stiintifica in ceea ce priveste utilitatea administrarii de suplimente ce contin acizi grasi omega-3 si omega-6, in scopul prevenirii cancerului. Un studiu extensiv realizat de catre dr. Ch. MacLean si colaboratorii lui de la Universitatea New Jersy, care a fost publicat in Journal of American Medical Association in ianuarie 2006, a analizat toate studiile care au fost realizate pana acum in scopul demonstrarii legaturii intre acizii grasi omega-3 si prevenirea cancerului. Rezultatul acestui studiu nu a putut fi unul transant, fiindca au existat atat opinii pro, cat si contra. Dr. MacLean a cuprins in metaanaliza sa toate studiile care incercau sa demonstreze o legatura intre acizii grasi omega-3 si omega-6 si cancer, studii care au fost realizate intre 1996 si 2005.
Concluzia acestei analize a fost ca in ceea ce priveste cancerul de san, un studiu a sugerat o asociere pozitiva intre riscul de cancer si consumul de omega-3, dar trei alte studii au aratat ca nu exista nici o legatura.
In privinta cancerului de colon, un singur studiu a reusit sa demonstreze o reducere a riscului. Pentru cancerul pulmonar majoritatea studiilor au ajuns la concluzia ca nu exista nici un efect. In cazul cancerului de prostata: un studiu a oferit rezultate pozitive, iar un altul a aratat ca nu exista nici un efect. Un alt tip de cancer a fost observat, cel cutanat - din pacate si in acest caz rezulatele au fost defavorabile.
Metaanaliza realizata de Dr. MacLean si echipa sa a condus la un rezultat incert: inca nu poate fi stabilit cu certitudine daca exista o asociere pozitiva intre administrarea de acizi grasi omega-3 si reducerea riscului de cancer.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 49353 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii