Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MAESTRII BUCATARI ITI DEZVALUIE SECRETELE UNEI SILUETE DE VIS
Ghidul suplimentelor nutritive
6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN
Glucozamina si condroitin sulfatul
IG MARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole IMPLICATIILE ALCOOLULUI IN AFECTIUNILE HEPATICE
Ridicarea picioarelor la aparat
CALITATEA NUTRITIVA A LAPTELUI
MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
CUM II INVATAM PE COPII SA MANANCE SANATOS?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE

ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE


ALIMENTATIA_IN_CONST_37010.jpgConstipatia este o boala in care materiile fecale (scaunul) sunt eliminate cu intarziere sau incomplet. In constipatie, scaunul are aspect uscat, fragmentat in forma de bile, eliminate cu greutate. Constipatia este de cele mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. O alimentatie nepotrivita poate da nastere constipatiei. In mod obisnuit, scaunul este format in mare parte din resturile alimentare neabsorbite in intestin.

Ele sunt adunate intr-o masa de materii fecale, care stimuleaza peretele intestinal in executarea miscarilor de evacuare. Aceste resturi mai servesc drept teren pentru dezvoltarea microbilor intestinali, care produc gaze si acizi de fermentatie ce stimuleaza si ele miscarile intestinale. In schimb o alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si branza, adica o alimentatie lipsita de legume si fructe si deci saraca in resturi vegetale, intarzie evacuarea. Constipatia poate fi datorita si slabirii puterii de evacuare a materiilor fecale.

Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali care marind presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului. Exista boli in care se produce slabirea fortei de contractie a acestor muschi. Asa se intampla in obezitate, sarcini repetate, slabire mare si brusca. In cazurile de constipatie obisnuita este indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor abdominali, acolo unde exista. In marea majoritate a cazurilor insa, constipatia poate fi invinsa printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea regulata si usoara.

In general, regimul in constipatia simpla va trebui sa cuprinda lichide reci in cantitate mare care sa excite peristaltismul (miscarile) intestinal, alimente bogate in celuloza (legume, fructe, legume uscate, paine neagra, fulgi de ovaz), care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia producand acizi organici, dulciuri concentrate ca: miere, dulceata, gem si deasemenea lactoza care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale; o cantitate crescuta de grasimi pentru a excita secretia si excretia bilei si implicit contractiile intestinului; alimente bogate in vitamina B1, ca drojdie de bere si paine neagra.


Alimentele indicate in constipatia simpla sunt urmatoarele:


Bauturi: reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol; suc de fructe, citronada, ceai de maces, lapte (daca se tolereaza), lapte batut si iaurt cu zahar.


Supe si ciorbe: supe reci de fructe, borsuri de zarzavat, de carne, de peste cu legume taiate in bucati mari sau ciorbe acrite cu zeama de varza murata.


Carne si mancaruri cu carne: carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel, carne invelita in foaie de clatita.


Paine: graham (tarate), neagra (amidon si celuloza) cel putin 200 g pe zi.


Mezeluri: salam, toba, afumaturi.


Peste: peste gras, peste sarat, prajit, uneori afumat.


Oua: omleta, jumari, ochiuri sau oua in preparate


Branzeturi: fermentate, grase sau sarate.


Grasimi: de orice fel, slanina, untura, maioneza.


Zarzavaturi si legume: de orice fel, in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare, fierte in ciorbe, borsuri, ca legume asortate, legume pane, cartofi sub orice forma, legume uscate (linte, mazare, fasole), consumate ca garnitura langa carne.


Fructe: crude, de orice fel, consumate cu coaja, dulci, bogate in zahar, mai ales fructe cu samburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma fara restrictii la mese si intre mese, pe stomacul gol).


Fructe uscate: compot de fructe uscate, prune, curmale, stafide, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, smochine).


Deserturi : inghetata, prajituri cu fructe, cu nuci, alune, foietaj, aluaturi dospite, aluaturi proaspete, clatite, gogosi, baclava, marmelada, dulceata, miere, compot din fructe fierte cu coaja.


Condimente : dupa gust, sare, mustar, hrean, otet, ceapa, muraturi, putin piper, drojdie de bere in supe, ciorbe, in sosuri, in pireuri sau in diverse creme (pentru aport foarte important de vitamina B1).


Alimentele contraindicate pentru bolnavii cu constipatie simpla sunt urmatoarele:


Bauturi: bauturi calde, cacao cu apa, ceai de menta, vin rosu, suc de afine, lapte daca are efect constipant (se va adauga lactoza)


Supe: de fainoase, in mod special cea de orez, supa de morcovi, bulion simplu de carne.


Carne: slaba, fripta sau fiarta in cantitati mari, piftie de carne slaba.


Branzeturi: cas, urda, nesarate, branza de vaci proaspata.


Paine: alba, prajita.


Fainoase: budinca din orez, din gris, din macaroane, preparate cu carne fiarta, cu telemea desarata si cu grasime putina (budincile uscate de fainoase).


Legume: pireu de morcov, sufleu de morcov cu branza


Fructe: pireu de gutui, gutui coapte, sucuri de afine.


Deserturi: ciocolata, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolata, de ceai rusesc, de vin rosu (contin tanin cu efect constipant), peltea de gutui, aluaturi uscate cu putina grasime, budinci dulci uscate, din gris sau alte paste fainoase.



Dr. Roxana Popescu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 232715 ori.



Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Mic ghid de inlocuiri alimentare

18 Noiembrie 2024

Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.

Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.


Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...
FA O CURA CU SEMINTE DE IN FA O CURA CU SEMINTE DE IN
Poate nu te-ai gandit sa faci o cura cu seminte ...


REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...
VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii