Sunteti aici :: Nutritie » CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru un desert unic. Cu totii stim ca savoarea ciocolatei ne aduce zambetul pe buze in orice moment al zilei, dar este ciocolata si un aliment-medicament? Care sunt beneficiile consumului zilnic de ciocolata? Exista diferente intre sortimentele pe care le putem achizitiona? In ultimul timp numeroase studii au promovat ciocolata ca remediu pentru hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat sau depresie. Iata care sunt concluziile specialistilor legate de profilul nutritional al ciocolatei:
Este ciocolata o sursa excelenta de antioxidanti?
Boabele de cacao, componentele de baza ale ciocolatei, contin antioxidanti numiti flavonoizi, care au beneficii majore pentru sanatate. Cu toate acestea, trebuie sa alegi cu atentie tipul de ciocolata pe care il consumi pentru a reduce efectele negative ale radicalilor liberi. Ciocolata amaruie este cea mai bogata in flavonoizi, iar ciocolata cu lapte are o cantitate redusa de antioxidanti si mai mult zahar. Ciocolata alba, un mix de grasimi, zahar si arome artificiale nu contine deloc antioxidanti. Pentru a te asigura ca fiecare bucatica de ciocolata pe care o savurezi te ajuta sa ai un organism puternic este esential sa alegi sortimentele care au cel putin 70% cacao sau chiar sa incluzi in meniul tau zilnic cacao pudra fara zahar. Poti adauga 2 lingurite de cacao la sucurile naturale, cerealele de la micul dejun sau la salatele de fructe.
Poate ciocolata sa previna sau sa trateze hipertensiunea arteriala?
Potrivit nutritionistilor, exista o legatura intre consumul moderat de ciocolata si diminuarea riscului de declansare a afectiunilor cardiovasculare. Ciocolata nu are un efect dramatic, dar reduce usor tensiunea arteriala, contribuind astfel la imbunatatirea circulatiei sangelui si cresterea flexibilitatii arterelor si capilarelor. In cadrul studiilor de specialitate s-a constatat ca persoanele care consuma zilnic ciocolata amaruie timp de minim 3 luni sunt mai putin expuse riscului de infarct, iar procesele inflamatorii care slabesc imunitatea sunt diminuate semnificativ. In concluzie, ciocolata amaruie iti poate proteja inima, insa trebuie sa fii atent la marimea portiei pentru a evita excesul de calorii si acumularea kilogramelor in plus. Nutritionistii iti recomanda sa consumi zilnic 30g de ciocolata amaruie (aproximativ 4 patratele) pentru a avea mereu energie, fara sa iti periclitezi silueta.
Ciocolata poate reduce nivelul colesterolului?
Ciocolata contine unt de cacao, care are un procent ridicat de grasimi saturate, insa o treime din aceste grasimi este reprezentata de acidul stearic. Acest acid este transformat de ficat in acid oleic, devenind astfel o grasime mono-nesaturata, benefica pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, ciocolata contine si acid oleic pur. In cadrul unui studiu recent s-au comparat efectele unei diete care includea 30g de ciocolata amaruie consumate in fiecare zi cu un meniu care avea untul drept sursa principala de grasimi. Dupa 2 luni rezultatele au demonstrat ca persoanele care consumasera ciocolata aveau un nivel al colesterolului LDL redus cu 10%, in timp ce pentru voluntarii care consumasera numai unt s-au inregistrat cresterea colesterolului "rau" si a trigliceridelor.
Ciocolata te ajuta sa te concentrezi mai usor si stimuleaza memoria?
Ciocolata contine un tip de cafeina, teobromina, care stimuleaza functiile cerebrale, avand un efect de revigorare. Chiar daca nu se compara cu o cafea, ciocolata te poate ajuta sa iti stabilesti rapid prioritatile atunci cand ai un program incarcat sau trebuie sa rezolvi probleme dificile. Cu toate acestea, este important sa te opresti la 30g de ciocolata deoarece studiile de specialitate au demonstrat ca exista o legatura directa intre consumul excesiv de ciocolata si aparitia simptomelor depresiei.
Ciocolata cauzeaza acneea si inrautateste aspectul pielii?
Acest mit este foarte raspandit, ciocolata fiind adesea pe "lista neagra" a celor care se confrunta cu acneea, insa nu exista o baza stiintifica pentru aceste afirmatii. In cadrul unei diete echilibrate, care include carne slaba, lactate degresate, fructe si legume proaspete, ciocolata nu inrautateste aspectul pielii. In cazul adolescentilor, acneea poate avea drept cauza un dezechilibru hormonal, caz in care meniul zilnic nu are un efect decisiv asupra leziunilor acneice. De asemenea, este important sa nu se faca o confuzie intre o reactie alergica si efectele ciocolatei asupra organismului. Atunci cand alegi ciocolata nu trebuie sa fii atent numai la procentul de cacao, ci si la celelalte ingrediente din componenta produsului. In cele mai multe cazuri, ciocolata amaruie care contine nuci sau alune poate determina aparitia simptomelor problematice in cazul persoanelor alergice la aceste ingrediente. Astfel, ciocolata in sine nu este un aliment de evitat in cadrul unui meniu sanatos, dar trebuie sa citesti cu atentie lista de ingrediente si, in cazul in care ai alergii, poti alege ciocolata simpla, fara alte adaosuri.
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 52904 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii