Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ramat vertical
EXERCITII CU GREUTATI PENTRU PIEPT
Campionii Sanatatii, 16 aprilie 2011, Parcul IOR
INHIBITOARELE SENZATIEI DE FOAME
ALERGIILE DE PRIMAVARA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA
Fluturari cu gantere pe plan inclinat
ALEGE ALERGAREA!
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Câte dulciuri pot sa consume copiii? Fierbinte
Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul suplimentelor nutritive » Concentratele proteice
Ghidul suplimentelor nutritive

Concentratele proteice


Aceste concentrate proteice reprezinta o cale convenabila de a consuma proteine de calitate superioara, fara un aport suplimentar de grasimi si cu un aport controlat de carbohidrati.

Asa cum am afirmat si in capitolul de nutritie, proteinele reprezintaConcentratele_protei_69521.jpg nutrienti cu importanta vitala pentru organism. Stiti deja ca organismul uman nu poate depozita proteine. Fiecare miligram de proteine din corp are o functie specifica si nu exista rezerve.

Suplimentarea cu concentrate proteice s-a dovedit necesara pentru cei ce se antreneaza serios, in special cei ce urmaresc dezvoltarea masei musculare. In cazul acestora este necesar ca in organism sa existe o balanta azotata pozitiva, adica aportul de proteine sa depaseasca catabolizarea proteinelor.
Doza recomandata omului fara activitate sportiva este de 0,8-1 g proteine/kgcorp/zi, insa aceasta s-a dovedit insuficienta pentru sportivi. Desi degradarea proteinelor structurale creste in timpul efortului, cel putin 24-48 de ore dupa un antrenament intens sinteza proteinelor va fi crescuta. Dar pentru ca aceasta sinteza sa fie sustinuta, e nevoie ca aportul sa fie mentinut la 1,5-2 g proteine/kgcorp/zi. Cei ce fac fitness doar la nivel de intretinere pot consuma 1,2-1,5 g proteine/kgcorp/zi. De mentionat ca aceste valori includ atat proteinele din suplimente, cat si pe cele din alimentatia obisnuita.

Sa analizam in continuare cateva dintre sursele de proteine, folosite cel mai frecvent in fabricarea concentratelor proteice.

Proteinele din zer - Zerul este o fractiune a laptelui care se separa atunci cand se face branza. Cealalta proteina din lapte este caseina, care reprezinta aproximativ 80% din totalul de proteine, in timp ce proteinele zerului reprezinta aproximativ 20%. Proteinele din zer sunt considerate cele mai valoroase proteine de origine animala, avand o buna biodisponibilitate, si care sunt asociate cu o mai mare retentie azotata. Administrarea proteinelor din zer amplifica sinteza proteica si sustine functia imunitara. Aceste proteine sunt bogate in aminoacizi cu lant ramificat (leucina, valina si izoleucina), care au proprietatea de a intarzia aparitia oboselii in timpul efortului prelungit.

De asemenea, administrarea de proteine din zer se pare ca stimuleaza cresterea nivelului de glutation din organism - un antioxidant foarte important. Lactoferina este o proteina din zer care are proprietati bacteriostatice si protejeaza impotriva infectilor gastrointestinale si toxiinfectiilor alimentare.

Proteinele din zer se absorb rapid, de aceea se recomanda sa fie administrate imediat dupa antrenament.
In comert se gasesc sub forma de pudre simple (30% din totalul proteic), concentrate proteice din zer (30-85% proteine) sau izolate proteice (90% sau mai mult).

Proteinele din soia - Soia este o excelenta sursa de proteine, in ciuda lipsei aminoacidului metionina. Se prezinta sub forma de concentrat proteic din soia (70%) si izolat proteic din soia (90%). Soia ca atare contine in jur de 35-40% proteine. In functie de modul de procesare, proteinele din soia pot contine sau nu izoflavone, compusi cu rol protector impotriva cancerului si osteoporozei, care reduc concentratia serica de colesterol si trigliceride, avand astfel si un rol protector impotriva bolilor coronariene.

Proteinele din ou - Concentratul proteic obtinut din albus este foarte hranitor, ovalbumina fiind considerata o proteina de referinta (reprezinta "standardul de aur", cu care se compara alte proteine). Totusi este o sursa de proteine destul de scumpa.

Colostrul - Reprezinta secretia glandelor mamare care apare inainte ca lactatia propriu-zisa sa se instaleze (in primele cateva zile dupa nastere). Ca supliment nutritiv reprezinta o sursa importanta de proteine si alti nutrienti, cum ar fi calciul si vitamina D, precum si numeroase imunoglobuline, factori antimicrobieni (lactoferina, lactoperoxidaza, lizozim) si factori de crestere (IGF1).
Pentru sportivi, colostrul este important datorita prezentei IGF1 care are proprietatea de stimulare a dezvoltarii celulare (musculare) si care in combinatie cu proteine de calitate asigura mediul anabolic adecvat. Pe de alta parte, factorii imunologici aminititi previn aparitia unor boli infectioase gastrointestinale. Doza zilnica recomandata este de 60 grame.


Siguranta administrarii concentratelor proteice

Multi sportivi isi pun intrebarea daca utilizarea acestor "prafuri" este sigura pentru organism si daca nu pot sa apara efecte secundare in timp, in special la nivel hepatic si renal.

Au fost efectuate multe studii si majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca nu exista nici o dovada ca indivizii sanatosi care consuma cantitati mari de proteine, dar adaptat nevoilor lor (raportat la nivelul de efort fizic depus), ar avea de suferit de pe urma acestei practici.

O doza de 2-2,5 g/kgcorp/zi in conditii de antrenament de forta este bine tolerata si nu este insotita de efecte secundare.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 45342 ori.



Câte dulciuri pot sa consume copiii?

24 Iunie 2024

Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în sănătate. Dulciurile, deși sunt atrăgătoare datorită gustului lor plăcut și culorilor vii, pot avea efecte negative asupra sănătății celor mici atunci când sunt consumate în exces. Acestea contribuie la dezvoltarea cariilor dentare, pot duce la creșterea în greutate și la apariția obezității, precum și la probleme de comportament cauzate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

In acest clip iti voi oferi o serie de sfaturi care sa te ajute sa controlezi cantitatea de dulciuri consumata de copiii tai!


Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Articole din aceeasi categorie

Ce sunt suplimentele nutritive? Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...
De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive? De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive?
In primul rand, va atrag atentia ca suplimentele nutritive nu ...


Suplimente nutritive pentru masa musculara Suplimente nutritive pentru masa musculara
Sunt sigur ca toti cei care se antreneaza si urmaresc ...
Concentratele de carbohidrati si proteine
Reprezinta cele mai la indemana produse care va ajuta sa ...


Alte articole despre Ghidul suplimentelor nutritive






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii