Sunteti aici :: Sanatate » TREBUIE SA MERGEM LA CONTROL MEDICAL INAINTE DE A INCEPE SA FACEM ANTRENAMENTE?
TREBUIE SA MERGEM LA CONTROL MEDICAL INAINTE DE A INCEPE SA FACEM ANTRENAMENTE?
M-as bucura ca cei mai multi dintre cititorii acestui site sa isi puna aceasta intrebare si sa faca gestul firesc de a merge la un control medical inainte de a incepe antrenamentele. Activitatea sportiva presupune cresterea permanenta a nivelului de efort fizic, ceea ce supune organismul la un stres adaptativ. Oamenii sanatosi fac fata bine acestor solicitari, insa din pacate, exista si boli care se manifesta doar in anumite situatii, unele dintre acestea avand legatura cu efortul fizic.
Astazi este un lucru binestiut ca persoanele active, indiferent de stilul de viata sau ocupatie, au sanse mai mari sa traiasca mai mult si sa fie mai sanatosi. Nu este atat de important cat de mult traim, ci mai ales cum traim. Cred ca nimeni nu isi doreste sa traiasca 90 de ani, sa zicem, dar ultimii 20-30 de ani de viata sa si-i petreaca prin spitale si pe la doctori, luand zilnic un pumn de medicamente, fiind in permanenta o povara pentru cei din jur. Cercetatorii au aratat ca o crestere moderata a consumului caloric zilnic prin activitate fizica are o importanta covarsitoare asupra calitatii vietii. O persoana activa, dar care sufera de hipertensiune arteriala, diabet sau este fumatoare, va beneficia de efectele activitatii fizice ca si o persoana sanatoasa.
Prin efort fizic avem sansa sa reducem o serie de fatori de risc dintre cei mai periculosi, dintre care as aminti in primul rand greutatea corporala crescuta, tensiunea artriala marita; de asemenea, efortul fizic regleaza glicemia, profilul lipidic si densitatea osoasa.
Inainte de a incepe un program de exercitii sau inainte de a creste pur si simplu nivelul activitatii fizice, este bine sa mergeti la un control medical, pentru a face un test de rezistenta la efort.
Urmoarele intrebari va vor ajuta sa decideti daca puteti sau nu sa incepeti un program de antrenament, fara a va face probleme:
 V-a spus vreodata medicul ca aveti o problema cardiaca si ca nu ar trebui sa faceti efort fizic?
Simtiti durere in piept in timpul activitatii fizice?
In ultimele luni, ati simtit vreodata durere in piept in momente cand nu faceati activitate fizica?
V-ati pierdut vreodata echilibrul datorita unei ameteli sau v-ati pierdut vreodata starea de constienta? Daca da, acest lucru s-a intamplat in momentul cand faceati efort fizic sau in timpul unei activitati obisnuite?
Aveti probleme cu oasele sau articulatiile, care se agraveaza atunci cand faceti efort fizic?
Urmati un tratament pentru tensiune arteriala crescuta sau o afectiune cardiaca?
Cunoasteti vreun motiv pentru care nu ar trebui sa faceti efort fizic?
Daca raspunsul este "da" la una sau mai multe intrebari, daca aveti peste 40 de ani si ati fost inactiv pana acum, mergeti la un control medical inainte de incepe o activitate fizica sportiva. Chiar daca ati raspuns cu "nu" la toate intrebarile, tot este mai sigur sa faceti o vizita medicului dvs (medic de familie, medic sportiv, cardiolog, internist). Controlul medical de rutina nu presupune investigatii sofisticate, ci doar o evaluare generala si un control mai amanuntit al functiilor inimii si plamanilor. Daca exista o simptomatologie sau este vorba de o persoana mai in varsta se indica si unele examene paraclinice (de laborator), precum si teste specifice, de rezistenta la efort.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 52435 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii