Sunteti aici :: Nutritie » BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
Ceapa, prazul si usturoiul sunt unele din legumele neaose cu care romanii sunt obisnuiti si ingrediente considerate a fi aproape universale in preparatele culinare din intreaga lume de sute de ani. Dupa rosii, ceapa este una din cele mai des cultivate legume din lume. Fie ca e verde, rosie, galbena, mai mult sau mai putin aromata, dulce sau iute, mai mare sau mai mica, ceapa poate fi consumata intr-o varietate de moduri: cruda, prajita, uscata, coapta si chiar si fiarta. Consumata ca atare sau in ciorbite, tocanite sau preparate la cuptor si chiar si in muraturi, ceapa este atat de popular printre gospodine datorita aromei sale desosebite. Dar stiai ca ceapa are multe beneficii asupra sanatatii?
CEAPA - PROPRIETATI SI BENEFICII
Exista mai mult de 600 de soiuri diferite de ceapa in intreaga lume; leguma face parte din familia
liliaceae, familie de care apartin si usturoiul sau prazul si arpagicul. Ceapa contione o multime de sulfuri, tiosulfinate, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Aroma cepei este data in principal de cistein-sulfoxizi, dar si acei compusi care ne fac sa lacrimam. Tiosulfinatele sunt cunoscute pentru proprietatile lor antimicrobiene - leguma lupta impotriva bacteriilor cum ar fi bacillus subtilis, salmonella si E.coli.
Daca e sa ne luam dupa anumite scrieri antice, s-ar parea ca ceapa a fost folosita inca de acum 4000 de ani, ca tratament pentru mai multe boli. In plus, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, vaporii obtinuti din pasta de ceapa erau folositi pentru atenuarea durerilor si grabirea vindecarii ranilor soldatilor.
Ceapa are un continut ridicat de fier si este indicata in cazul anemiei, dar este si un bun antiinflamator si antiseptic datorita angentilor antiinflamatori pe care ii contine. Artrita si guta sunt boli inflamatorii ale caror simptome pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de ceapa. Infectiie provocate de bacteria cum ar fi E.Coli si salmonella sau infectii ale tractului urinar si boli cum ar fi tuberculoza pot fi de asemenea ameliorate cu ajutorul acestei legume.
O jumatate de ceapa cruda consumata zilnic poate sa scada valorile ridicate ale colesterolului, estompand de asemenea si manifestarile trombozei si prevenind accidentele cardiovasculare. Tensiunea arterial poate fi scazuta de asemena cu ajutorul cepei consumata fie cruda, fie fiarta. Sangele se subtiaza si cheagurile de sange pot sa fie dizolvate.
Cancerul de colon poate fi prevenit cu ajutorul consumului de ceapa datorita fructo-oligozaharidelor ce pot sa stimuleze inmultirea bacteriilor bune din colon si sa ajute la diminuarea riscului cresterii tumorilor ce s-ar putea dezvolta la nivelul colonului. Totodata, constipatia si flatulenta pot fi ameliorarate cu ajutorul consumului de ceapa.
Diabetul poate fi mai bine tinut sub control prin certerea tolerantei la glucoza s scaderea nivelului insulinei cu ajutorul cromului care se regaseste in ceapa.
Tinitusul sau suparatorul tiuit din urechi poate fi oprit sau redus prin introducerea in ureche a unei bucati mici de vata imbibate in suc de ceapa. Daca ai problem cu caderea parului, poti sa aplcii suc de ceapa duirect pe scalp de doua ori pe saptamana, timp de 60 de zile, iar rezultatele se presupun a fi o regenerare vizibila a parului. Ceapa stimuelaza de asemenea transpiratia si este recomandata pentru reducerea febrei. Tusea si alte probleme respiratorii pot fi ameliorate cu ajutorul unui mix din suc de ceapa si miere.
Flavonoidele din ceapa ajuta la mentinerea starii de sanatatate a sistemului cardiovascular. Aceste substante pot sa reduca riscul de boli de inima, avand proprietati antioxidante cunoscute. Cromul ajuta celulele sa reactioneze la insulina, astfel incat ceapa cu un continut mare de crom poate sa scada nivelurile de glucoza, inslunia, dar si sa creasca toleranta la glucoza sis a reduca colesterolul "rau".
Ceapa este de asemenea considerat un probiotic natural, fiind un ingredient alimentar nedigerabil care stimuleaza inmultirea si functia bacteriilor bune in interiorul intestinului. Pe langa ceapa, usutroiul si bananele reprezinta probiotice naturale bune. Anumite studii recente au aratat faptul ca probioticele pot sa amelioreze anumite afectiuni cum ar fi acneea, sindromul colonului iritabil, dar si alergiile alimentare si oboseala cronica.

Acest articol a fost vizualizat de 72312 ori.
E bine sa consumi alimente alcaline?
30 Ianuarie 2023Printre atatea diete si regimuri care te imbie cu promisiuni de tot felul, dieta alcalina iese in evidenta prin atentia pentru sanatate, in primul rand, nu doar pentru slabit.
Dar cat este insa adevar si cat mit cand vine vorba de beneficiile sale? Cat de utile sunt alimentele alcaline pentru sanatate si pentru slabire?
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Eu pentru stoparea caderii parului folosesc folixin si sunt multumit de rezultatele obtinute pana in prezent cu el.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii