Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam NEVOIA DE REFACERE FIZICA
PONTURI PENTRU UN MORAL RIDICAT
AVANTAJELE ANTRENARII CATE UNUI MEMBRU PE RAND
YOGILATES, O COMBINATIE INTRE YOGA SI PILATES
ATKINS, DIETA CARE EVOLUEAZA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Marius Rus (Ironman)
Riboza
Stretching - coapse - exercitii set 2
FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
PRAJIREA ALIMENTELOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti Fierbinte
Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE

ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE


ALIMENTATIA_IN_CONST_37010.jpgConstipatia este o boala in care materiile fecale (scaunul) sunt eliminate cu intarziere sau incomplet. In constipatie, scaunul are aspect uscat, fragmentat in forma de bile, eliminate cu greutate. Constipatia este de cele mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. O alimentatie nepotrivita poate da nastere constipatiei. In mod obisnuit, scaunul este format in mare parte din resturile alimentare neabsorbite in intestin.

Ele sunt adunate intr-o masa de materii fecale, care stimuleaza peretele intestinal in executarea miscarilor de evacuare. Aceste resturi mai servesc drept teren pentru dezvoltarea microbilor intestinali, care produc gaze si acizi de fermentatie ce stimuleaza si ele miscarile intestinale. In schimb o alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si branza, adica o alimentatie lipsita de legume si fructe si deci saraca in resturi vegetale, intarzie evacuarea. Constipatia poate fi datorita si slabirii puterii de evacuare a materiilor fecale.

Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali care marind presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului. Exista boli in care se produce slabirea fortei de contractie a acestor muschi. Asa se intampla in obezitate, sarcini repetate, slabire mare si brusca. In cazurile de constipatie obisnuita este indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor abdominali, acolo unde exista. In marea majoritate a cazurilor insa, constipatia poate fi invinsa printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea regulata si usoara.

In general, regimul in constipatia simpla va trebui sa cuprinda lichide reci in cantitate mare care sa excite peristaltismul (miscarile) intestinal, alimente bogate in celuloza (legume, fructe, legume uscate, paine neagra, fulgi de ovaz), care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia producand acizi organici, dulciuri concentrate ca: miere, dulceata, gem si deasemenea lactoza care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale; o cantitate crescuta de grasimi pentru a excita secretia si excretia bilei si implicit contractiile intestinului; alimente bogate in vitamina B1, ca drojdie de bere si paine neagra.


Alimentele indicate in constipatia simpla sunt urmatoarele:


Bauturi: reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol; suc de fructe, citronada, ceai de maces, lapte (daca se tolereaza), lapte batut si iaurt cu zahar.


Supe si ciorbe: supe reci de fructe, borsuri de zarzavat, de carne, de peste cu legume taiate in bucati mari sau ciorbe acrite cu zeama de varza murata.


Carne si mancaruri cu carne: carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel, carne invelita in foaie de clatita.


Paine: graham (tarate), neagra (amidon si celuloza) cel putin 200 g pe zi.


Mezeluri: salam, toba, afumaturi.


Peste: peste gras, peste sarat, prajit, uneori afumat.


Oua: omleta, jumari, ochiuri sau oua in preparate


Branzeturi: fermentate, grase sau sarate.


Grasimi: de orice fel, slanina, untura, maioneza.


Zarzavaturi si legume: de orice fel, in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare, fierte in ciorbe, borsuri, ca legume asortate, legume pane, cartofi sub orice forma, legume uscate (linte, mazare, fasole), consumate ca garnitura langa carne.


Fructe: crude, de orice fel, consumate cu coaja, dulci, bogate in zahar, mai ales fructe cu samburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma fara restrictii la mese si intre mese, pe stomacul gol).


Fructe uscate: compot de fructe uscate, prune, curmale, stafide, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, smochine).


Deserturi : inghetata, prajituri cu fructe, cu nuci, alune, foietaj, aluaturi dospite, aluaturi proaspete, clatite, gogosi, baclava, marmelada, dulceata, miere, compot din fructe fierte cu coaja.


Condimente : dupa gust, sare, mustar, hrean, otet, ceapa, muraturi, putin piper, drojdie de bere in supe, ciorbe, in sosuri, in pireuri sau in diverse creme (pentru aport foarte important de vitamina B1).


Alimentele contraindicate pentru bolnavii cu constipatie simpla sunt urmatoarele:


Bauturi: bauturi calde, cacao cu apa, ceai de menta, vin rosu, suc de afine, lapte daca are efect constipant (se va adauga lactoza)


Supe: de fainoase, in mod special cea de orez, supa de morcovi, bulion simplu de carne.


Carne: slaba, fripta sau fiarta in cantitati mari, piftie de carne slaba.


Branzeturi: cas, urda, nesarate, branza de vaci proaspata.


Paine: alba, prajita.


Fainoase: budinca din orez, din gris, din macaroane, preparate cu carne fiarta, cu telemea desarata si cu grasime putina (budincile uscate de fainoase).


Legume: pireu de morcov, sufleu de morcov cu branza


Fructe: pireu de gutui, gutui coapte, sucuri de afine.


Deserturi: ciocolata, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolata, de ceai rusesc, de vin rosu (contin tanin cu efect constipant), peltea de gutui, aluaturi uscate cu putina grasime, budinci dulci uscate, din gris sau alte paste fainoase.



Dr. Roxana Popescu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 233418 ori.



Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti

20 Ianuarie 2025

Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.

De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.


Dieta antiinflamatoare

13 Ianuarie 2025

Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.

Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.

Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.


7 Strategii Puternice pentru Combaterea Stresului

6 Ianuarie 2025

Te-ai simțit vreodată copleșit de stres, fără să știi cum să-l gestionezi? Stresul poate să ne afecteze pe toți, dar vestea bună este că există soluții simple și eficiente pentru a-l controla. În acest videoclip, îți prezint 8 metode pe care le folosesc eu personal pentru a reduce stresul și pentru a avea o stare de bine mai bună în fiecare zi.

Vei afla: ✨ De ce mișcarea este un instrument magic în combaterea stresului și cum poți să o integrezi ușor în rutina ta zilnică. Chiar și 10-15 minute de exerciții fizice pot face o diferență uriașă pentru mintea ta. ✨ Importanța alimentației echilibrate în gestionarea stresului: ce alimente pot contribui la starea ta de calm și de ce este bine să eviți excesele de zahăr și cafeină. ✨ Tehnici de respirație profundă și meditație pentru a te relaxa rapid și pentru a-ți calma sistemul nervos. Acestea sunt metode pe care le poți folosi oricând, chiar și atunci când ai doar câteva minute la dispoziție. ✨ Cum timpul petrecut în natură poate să-ți reducă nivelul de stres. O plimbare prin parc sau o escapadă în natură pot face minuni pentru starea ta mentală. ✨ Beneficiile suplimentelor precum Ashwagandha KSM-66 în reducerea stresului și a anxietății. Voi explica cum funcționează acest adaptogen, ce efecte are asupra corpului și cum poate contribui la un somn mai bun. ✨ De ce relațiile sociale sunt esențiale în lupta cu stresul. Petrecerea timpului cu prietenii sau familia nu doar că te ajută să te relaxezi, dar contribuie și la o stare de bine generală. ✨ Rolul somnului de calitate în reducerea stresului și cum să-ți creezi un mediu ideal pentru odihnă. Somnul insuficient poate amplifica nivelul de stres, dar există soluții pentru a îmbunătăți acest aspect. ✨ Impactul activităților creative și a hobby-urilor asupra reducerii stresului. Descoperă cum pasiunea pentru un hobby poate deveni un instrument puternic pentru relaxare.


Articole din aceeasi categorie

RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...


FRUCTELE IN EXCES INGRASA FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi ...
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA 8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii