Home  |  Sitemap  |  Contact



Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole INTOLERANTA LA LACTOZA
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
Concursul POFTITI LA SLABIT!
TRENDURI PENTRU ANTRENAMENTELE ANULUI 2013
Voicu Doina
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum e mai bine sa mananci legumele - crude sau gatite? Fierbinte
Legumele sunt foarte sanatoase si ar trebui sa le includem in mesele zilnice. Desi cam toata lumea este de acord...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam MANINCA PASTE SI SLABESTE
Anca Irimia
AI GRIJA DE PIELEA TA IN TIMPUL IERNII
CALCULATOR - NUTRIENTI IN DIETA ZILNICA
SECRETELE MERSULUI LA SALA
slabire cu nutritionist online gratis

Sunteti aici :: Nutritie » ZAHARUL, PLACEREA NOASTRA VINOVATA

ZAHARUL, PLACEREA NOASTRA VINOVATA


ZAHARUL_PLACEREA_NOA_10906.jpgZaharul este placerea noastra vinovata, fie ca ne place sau nu sa recunoastem. Zaharul este, totodata, toxic, si s-a transformat, incet si sigur, intr-unul din factorii majori care stau la baza majoritatii problemelor legate de greutate cu care tot mai multa lume se confrunta in ultima vreme. Un studiu publicat recent intr-o revista americana vorbeste despre legatura dintre un consum ridicat de zahar si ratele crescute ale diabetului. Studiul s-a desfasurat intre granitele a nu mai putin de 175 de tari si a durat circa un deceniu. Coreland o serie de alti factori importanti, cercetatorii au ajuns la concluzia ca prezenta unor cantitati mari de zahar in mancarea pe care o consuma o populatie a unei anumite tari este direct legata de rate crescute ale diabetului, fara a depinde de ratele de obezitate inregistrate.

Cu alte cuvinte, potrivit aceluiasi studiu, nu doar obezitatea poate sa cauzeze diabet. Zabarul poate de asemenea sa contribuie la aparitia acestei boli, fara a fi intr-un fel legat de obezitate. Iar obezitatea nu conduce intotdeauna la diabet. Studiul cu pricina are asadar niste rezultate care sunt la fel de sigure ca si cele din anii 60, cand s-a descoperit legatura de netagaduit dintre tigari si cancerul la plamani. Studiul a tinut de asemenea cont si de o serie de alti factori cruciali, cum ar fi nivelul de saracie, gradul de urbanizare, varsta, obezitate, activitatea fizica, numarul total de calorii si mancarea ingerate de subiectii. A fost respectat de asemenea criteriul numit Bradford Hill, potrivit caruia exista o legatura de cauzalitate intre doze (cu cat exista mai mult zahar disponibil, cu atat rata diabetului este mai mare), durata (daca zaharul este disponibil pentru perioade mai lungi de timp, prevalenta diabetului creste), direct proportionalitate (prin consumul mai mare de zahar, rata diabetului creste, dar si descreste la un consum mai mic de zahar), directionalitate (diabeticii nu incep sa consume mai mult zahar; oamenii care consuma cantitati mari de zahar sunt mai predispusi sa dezvolte diabet).

Ideea principala din spatele acestui studiu este urmatoarea: fiecare crestere cu circa 150 de kilocalorii/persoana/zi in consumul total de calorii este legata de o crestere cu 0.1 a prevalentei diabetului (nesemnificativa). In acelasi timp, o crestere in valoare de 150 kilocalorii/persoana/zi in ceea ce priveste consumul de zahar a fost asociata cu o crestere a prevalentei diabetului cu 1.1 procente. Asadar, pentru fiecare 350 de ml dintr-o bautura indulcita cu zahar introdusa zilnic in meniul unei persoane dintr-o anumita tara, rata diabetului creste cu pana la 1%.

Probabil ca mai rau de atat nu se poate, iar dovedirea unei cauzalitati stiintifice nu necesita controlarea completa a dietelor a mii de oameni vreme de decenii intregi. Urmatorii pasi logici se refera la reevaluarea corespunzatoare a toxicitatii zaharului, eliminarea fructozei, acea molecula din zahar care cauzeaza problemele de pe lista alimentelor care sunt cunoscute a fi sigure.

Pe un alt front, cativa oameni de stiinta au inaintat o petitie care se doreste a stabili niste limite clare si sigure ale consumului de zahar, si declararea acelor niveluri de zahar care ar trebui sa fie considerate a fi nesigure sau periculoase. Retine ca nu toate caloriile sunt create in mod egal. Cu alte cuvinte, toate caloriile dau aceeasi cantitate de energie atunci cand sunt arse, dar corpul uman trateaza caloriile provenite din consumul de zahar in mod diferit, iar aceasta diferenta este cea care cauzeaza o multime de probleme de sanatate. Obezitatea in sine nu este cauza cresterii dramatice a restului de boli cornice cu care se confrunta din ce in ce mai multa lume. Obezitatea trebuie privita mai degraba ca si un sindrom metabolic ce ii poate lovi pe cei care au o greutate normala, dar si pe cei care sunt obezi. Sindromul metabolic este rezultatul rezistentei la insulina, care pare a fi un rezultat direct al consumului de aditivi din zahar. Pe scurt, nu supraalimentarea simpla, in sine, te poate imbolnavi, ci consumul excesiv de zahar.



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 38285 ori.



Cum e mai bine sa mananci legumele - crude sau gatite?

22 Noiembrie 2021

Legumele sunt foarte sanatoase si ar trebui sa le includem in mesele zilnice. Desi cam toata lumea este de acord cu aceasta afirmatie, discutia poate continua cu dilema: Cum sunt mai hranitoare - crude sau gatite?

In acest clip voi raspunde la aceasta intrebare!


Aplicate de nutritie pentru copii

18 Noiembrie 2021

Aplicatia Akademia Kinderland este un program digital unic in Romania, ce sprijina eforturile parintilor de a-i ajuta pe cei mici sa deprinda obiceiuri sanatoase, in care copiii au posibilitatea de a invata si descoperi prin jocuri special create, importanta unei alimentatii sanatoase, cum sa se hraneasca corect si ce inseamna un stil de viata echilibrat.

Disponibila in App Store si Google Play, aplicatia poate fi descarcata GRATUIT, pe orice dispozitiv mobil. Totodata, cei mici o pot accesa si de pe un calculator, pe www.akademiakinderland.ro.

Aplicatia a fost conceputa de Asociatia pentru Responsabilitate Sociala PLAN B, impreuna cu Kaufland Romania.


Nutritie sportiva - cum previi oboseala cronica?

14 Noiembrie 2021

Te poate ajuta alimentaţia să previi sau să ţii sub control starea de oboseala pe termen scurt? Dar cea pe termen lung, numită oboseală cronică?

Oboseala cronică poate fi o manifestare a mai multor situaţii, cum ar fi supraantrenamentul, boli virale, infecții ale căilor respiratorii superioare, nutriție inadecvată, deshidratare, tulburări alimentare, somn insuficient, stres psihologic, anxietate sau depresie.

In clipul ce urmeaza m-am referit in mod particular la preventia oboselii cronice la sportivi si am vorbit despre aportul de energie, aportul de macro si micronutrienti.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT
Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
Ceapa, prazul si usturoiul sunt unele din legumele neaose cu ...


ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS
Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...
6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE CAFEINA 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE CAFEINA
Cafeaua aromata, ceaiul, bauturile racoritoare si ciocolata sunt principalele surse ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii