Sunteti aici :: Slabire » LUPTA CU KILOGRAMELE IN PLUS
LUPTA CU KILOGRAMELE IN PLUS
Scaderea in greutate si menţinerea unei greutati cat mai aproape de valorile ideale sunt in zilele noastre subiecte "fierbinti". Cercetatorii descopera pe zi ce trece tot mai multe elemente ce vor ajuta in lupta cu kilogramele in plus. Am selectat pentru dvs. cele mai noi stiri aparute in diverse reviste de specialitate.
Calciul din lactate stimuleaza metabolizarea grasimilor. Copii grasi devin adulti grasi. Copii care au o dieta bogata in grasimi au mai multe sanse sa devina supraponderali atunci cand vor inainta in varsta. Unele elemente din compozitia dietei pot avea un rol determinant pentru modul cum copilul va evolua din punct de vedere al greutatii. De exemplu, multe studii recente au aratat ca un aport mai mare de calciu poate preveni cresterea in greutate. Cercetatorii din cadrul Departamentului de Nutritie al Universitatii Tennessee au studiat dieta si compozitia corporala a 53 de copii de varsta prescolara. Ei au remarcat la acei copii care au consumat mai mult calciu, grasimi mononesaturate si produse din lapte o tendinta de a avea mai putina grasime corporala decat la ceilalti. S-a emis speculatia ca aportul de calciu provenit din produsele lactate (impreuna cu alti compusi precum acidul linoleic) are capacitatea de a stimula catabolizarea lipidelor. Ei au mai sugerat ca prin alimentarea copiilor cu produse din lapte bogate in calciu poate fi prevenita obezitatea. Acest fapt nu a fost inca foarte bine documentat stiintific, insa se afla in vizorul oamenilor de stiinta.
Mesele mai frecvente nu au nici un efect asupra echilibrului energetic. Unii specialisti in nutritie recomanda introducerea mai multor mese pe zi, in locul a doua sau trei mese. Explicatia pe care o dau ei ar fi faptul ca mai multe mese inseamna mai multe calorii consumate in procesul digestiei. Doctorii de la Colegiul King din Londra au aratat ca doua sau sase mese pe zi inseamna acelasi lucru din punct de vedere al echilibrului energetic (aportul de energie din hrana comparativ cu energia consumata prin metabolism sau efort fizic). S-a realizat un studiu: doua grupe de subiecti au ingerat aceeasi cantitate de calorii, insa distribuite in mai multe sau mai putine mese pe zi. Studiul a demonstrat ca nu numarul meselor este important, ci numarul caloriilor este ceea ce conteaza cu adevarat. Concluzia: pentru a slabi trebuie consumate mai putine calorii decat cele utilizate prin efort fizic. Pericolul care apare atunci cand aportul nutritiv zilnic este impartit in mai multe mese este ca in cele din urma oamenii ajung sa consume per total mai multe calorii decat daca ar lua 2-3 mese pe zi.
Berea si "burta". Se poate vorbi intr-adevar despre un anume tip de conformatie data de consumul mare de bere sau cei care iubesc aceasta bautura si au "burta" sunt pur si simplu grasi? Consumul de alcool interfera cu sistemul de reglare al greutatii corporale, inhiband utilizarea tesutului adipos ca si "combustibil" pentru procesele metabolice. In acelasi timp, continutul caloric ridicat al alcoolului realizeaza cu usurinta pozitivarea balantei energetice si favorizeaza acumularea de tesut adipos. Berea si alte bauturi alcoolice aduc un aport caloric mai mare decat poate fi consumat prin metabolizare. Ficare gram de alcool are 7,5 calorii, cam la fel de mult cat grasimea. O jumatate de litru de bere contine 150 de calorii. Daca sunt baute 6 beri se vor insuma 900 de calorii (de retinut ca jumatate de kilogram de grasime corporala se formeaza cu ajutorul a 3500 calorii). In plus, o asemenea cantitate de bere va inhiba celulele adipoase, care nu mai pot elibera lipide. Grasimea se va acumula rapid atat prin aportul masiv de calorii, cat si prin consumul incetinit de lipide.
Sa mananci tot ce vrei fara sa te ingrasi... Mancaciosii au adesea acest vis frumos, dar toti cunosc aceeasi realitate cruda: daca lasa garda jos prea mult timp sau prea des, in cele din urma vor ajunge sa se ingrase. Un studiu realizat la Colegiul de medicina Baylor, USA arunca o raza de speranta: intr-o buna zi vom fi capabili sa mancam oricat vom dori si nu ne vom mai ingrasa! S-a descoperit la soareci o enzima numita acetil-CoA carboxilaza 2 (ACC 2) care are rolul de a ajuta la controlul greutatii. Cercetatorii de la Baylor au creat in laborator soareci modificati genetic care nu pot produce ACC 2. Acesti soareci desi au mancat tot ceea ce au dorit (cu 40% mai mult decat alti soareci aflati sub control) nu s-au ingrasat, ba mai mult unii dintre ei au inregistrat greutati mai scazute decat cei nemodificati genetic. Blocand gena care conditioneaza aparitia enzimei ACC 2, s-a obtinut o metabolizare mai rapida a lipidelor, decat in mod normal. Cercetatorii incearca sa sintetizeze o substanta care sa aiba capacitatea de a inhiba la oameni activitatea enzimei ACC 2 si spera sa obtina un produs eficient destinat scaderii in greutate in mai putin de cinci ani.
O privire, de acesta data critica, asupra revistei "Playboy". Pentru cei mai multi barbati si pentru multe femei, domnisoarele sau doamnele care pozeaza pentru celebra revista "Playboy" reprezinta modelul femeii ideale. Din nefericire, "modelele" impuse de aceasta publicatie sunt departe de realitatea cotidiana si ajung sa creeze o presiune sociala semnificativa asupra femeii obisnuite, care este fortata tacit sa se incadreze unor "tipare" nerealiste si foarte dificil de obtinut. Studiind inaltimea si greuatea femeilor care au aparut in Playboy (editia americana) intre anii 1978 si 1998, s-a descoperit ca peste 70% dintre ele erau sub media de greutate, si cele mai multe se incadrau la categoria 85% din greutatea ideala. In acesta perioada de 20 de ani, cifrele s-au modificat foarte putin. Aparitia acestor "modele" nerealiste de "femeie ideala" explica de ce atat de multe femei nu sunt satisfacute de imaginea lor si de ce atat de multe femei au probleme de alimentatie (mai ales in SUA).
UPC3 accelereaza utilizarea grasimii. In urma cu mai bine de 30 de ani, oamenii de stiinta au descoperit existenta in organismul uman a tesutului adipos brun. Acest tip de tesut are o caracteristica speciala: in loc sa depoziteze lipidele, el le consuma. S-a speculat ca daca am reusi sa manipulam metabolismul acestul tesut, am putea controla epidemia de obezitate, care s-a instalat in ultima perioada mai ales in tarile dezvoltate. Din nefericire, in timp ce la specii precum ursii sau rozatoarele, si chiar la oameni, insa numai in copilarie se gasesc cantitati apreciabile de tesut adipos brun, la adulti acest tip de tesut nu este prea bine reprezentat. Totusi, cercetatorii au identificat o substanta chimica in tesutul muscular, care actioneaza similar cu tesutul adipos brun de la animale. Aceasta substanta intra in actiune cand o persoana se supraalimenteaza sau cand se afla intr-un ambient cu temperatura scazuta. UPC3, substanta despre care aminteam are capacitatea de a favoriza utilizarea a grasimilor, si mai putin de a accelera metabolismul. Prin aprofundarea studiilor asupra acestei substante si a altora similare, cercetatorii vor reusi intr-o zi sa controleze depunerile excedentare de grasime. Asteptam cu nerabdare acea zi !
Axokine - un nou medicament pentru controlul greutatii. Organismul este dotat cu un "instrument" de control si reglare al greutatii, care are rolul de a preveni castigurile sau pierderile excesive in masa. Atunci cand urmam un regim de slabire, sistemul nervos va actiona prin cresterea apetitului si prin incetinirea metabolismului, in scopul restabilirii valorii greutatii la care acest instrument deosebit de fin, numit adipostat, a fost setat. Revolutionarea geneticii a permis intelegerea mecanismului prin care organismul controleaza aceasta valoare. Astfel a devenit posibila aparitia de noi medicamente care "pacalesc" sistemul de control al greutatii, favorizand astfel scaderea in greutate. Axokine este unul dintre aceste noi si promitatoare produse. El actioneaza prin inhibarea centrului de control al apetitului, aflat la nivelul hipotalamusului (in creier). Studii preliminare realizate pe oameni au aratat ca acest produs poate scadea greutatea corporala cu mai mult de 1,5 kg in 4 saptamani si 5 kg in 12 saptamani, comparativ cu subiectii dintr-un grup placebo, la care nu s-a inregistrat scadere in greutate. Subiectii care au primit Axokine au fost capabili sa-si mentina greutatea si dupa incetarea studiului. Compania producatoare (Regeneron) are in plan un studiu care se va intinde pe parcursul a doi ani si care se va adresa cu precadere persoanelor obeze. Daca rezultatele vor fi cel putin tot atat de promitatoare, in doi-trei ani vom gasi medicamentul Axokine de vanzare in farmacii.
Genetica si obezitatea. Oamenii de stiinta au banuit de mult timp ca anumite gene sunt responsabile de multe dintre cazurile de obezitate. Recent incheiat, proiectul "Human Genome" a reusit sa cartografieze intregul genom al omului, identificand toate genele. Acum cercetatorii au dificila misiune de a determina ce rol au fiecare dintre aceste gene si la ce poate duce alterarea functiei lor. Dr. E. Brand si colegii lui de la Universiatea din Berlin au identificat o substanta produsa in celulele adipoase, numita factor de necroza tumorala (TNF). Acest mediator chimic actioneaza asupra genelor stimuland cresterea sintezei de acizi grasi in ficat, ceea ce conduce la nivele inalte de lipide circulante. Se pare ca TNF interfera si cu actiunea insulinei asupra celulelor. Se incearca obtinera unui medicament care sa poata controla activitatea factorului de necroza tumorala.
Mesele lichide "de inlocuire" - eficiente pentru scaderea in greutate. Cel putin cinci studii publicate in ultimii doi ani au aratat ca mesele lichide, sarace in calorii, care au rolul de a inlocui o masa obisnuita reprezinta o buna metoda de a pierde in greutate si de a mentine valorile constante. Intr-unul din studii, subiectii din grupul care a primit mese "de inlocuire" au inregistrat o scadere cu 2,5 kg mai mult decat cei din grupul care a primit un regim mai sarac in calorii, insa fara produse de "inlocuire". In alt studiu, cei care au inlocuit una sau doua mese cu pranzuri lichide au inregistrat o scadere in medie cu 10-12 kg in 12 luni. Mesele de "inlociure", pe langa faptul ca elimina acel element de incertitudine asupra corectitudinii intocmiri unui regim de slabire, servesc si ca un constant "aide memoire" pentru a evita supraalimentarea.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 56312 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024
Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024
Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.