Sunteti aici :: Antrenament » PROBLEME COMUNE PROVOCATE DE SPORT
PROBLEME COMUNE PROVOCATE DE SPORT
Exercitiile tale favorite iti provoaca dureri de picioare sau de spate? Iata cele mai comune probleme care te pot afecta si trucurile pe care le poti folosi sa te recuperezi.
Fasciita plantara
Simptome: Sensibilitate la nivelul calcaiului sau in zona mediana a talpii piciorului.
Fascia plantara este o banda de tesut fibros care isi are originea la nivelul calcaiului si se intinde pana la cele 5 degete (baza oaselor metatarsiene) si reprezinta una din structurile de rezistenta ale piciorului, care sustine arcul medial longitudinal al plantei (talpa piciorului). Aceasta fascie este intinsa atunci cand arcul piciorului se aplatizeaza, absorbind forta impactului in momentul in care calcaiul ia contact cu solul. Fascia plantara nu este foarte flexibila si de aceea, in urma acestor socuri repetate pot aparea mici rupturi la nivelul ei.
Cum se manifesta?
Stii ca ai fasciita daca simti dureri in calcai dimineata la trezire cand faci primii pasi, dar se poate instala si cand mergi sau alergi deoarece fascia plantara devine rigida pe timpul noptii. Durerea se reduce dupa ce incepi sa desvasori anumite activitati si reapare dupa o perioada de odihna. Daca nu incepi un tratament corespunzator, se poate produce o acumulare de calciu la acest nivel care este si dureroasa, cunoscuta sub numele de "pinten".
Ce poti sa faci? Sa te tratezi, cu siguranta...
Tratamentul include mai multe etape:
- Tratamentul igieno-dietetic consta in:
- Scaderea in greutate (unde este cazul),
- Tratamentul medicamentos
Consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) timp de 2-5 saptamani, insa numai la recomandarea medicului. Infiltratia locala cu o solutie cu corticoizi poate fi o alternativa atunci cand durerea nu raspunde la administrarea de AINS uzuale.
- Kinetoterapia
Gimnastica medicala in cazul fasciitei plantare consta in exercitii de streatching ale gambei si fasciei plantare.
- Masajul
- Fizioterapia
Extracorporeal Shock Wave Therapy (unde de soc extracorporeale) este o metoda relativ noua de tratament a fasciitei plantare si nu numai.
Unghiile incarnate
Simptome: Inrosirea si umflarea degetului, durere.
Este cauzata de cresterea marginilor laterale ale unghiei in tesuturile moi din jurul ei. Poti avea probleme de genul acesta cand porti incaltaminte fixa, care iti provoaca traume repetate in timpul mersului. Daca aceasta presiune pe unghie continua timp indelungat, poate sa iti sangereze, iar la un moment dat unghia poate cadea.
Ce poti sa faci?
Trebuie sa te asiguri ca incaltamintea pe care o porti nu te strange si e de buna calitate. De asemenea, igiena unghiilor este foarte importanta. Ar trebui sa iti tai unghile regulat, fara insa sa le tai prea scurt, si eventual sa incerci sa le tai drept.
Pentru indepartarea bucatilor de unghie crescuta se apeleaza la o minima interventie chirurgicala. Poti apela si la tratament antibiotic daca este prezenta infectia.
Tendinita ahileana
Simptome: Durere in partea din spate a calcaiului
Tendonul lui Ahile, care leaga muschiul gambei de calcai, poate fi suprasolicitat in caz de alergat sau mers pe distante foarte lungi, intr-un ritm mai alert, urcatul sa coboratul mai multor scari, sarituri.
Ce poti sa faci: in cazurile usoare, este indicat repausul relativ, fara activitati care realizeaza flexia plantara a gleznei. In cazurile severe, evitarea exercitiilor de orice natura este de dorit. De asemenea, poti folosi gheata sau antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia si durerea.
Miscari de stretching cu genunchiul in extensie si piciorul in flexie : exercitii izometrice, izotonice si in final din nou izometrice.
Durerea lombara
Simptome: Dureri care apar la nivelul spatelui si feselor datorita unei suprasolicitari a muschilor si ligamentelor ce sustin coloana vertebrala.
Ce poti sa faci:
- aplicarea de gheata timp de 15 - 20 de minute, de 3 sau 4 ori pe zi. Dupa 2 sau 3 zile de aplicat gheata, se trece la aplicarea de caldura timp de 15 - 20 minute la fiecare 2 sau 3 ore. Aceasta se poate face printr-un dus fierbinte, aplicarea unei perne electrice sau chiar a unei sticle cu apa calda.
- medicamente impotriva durerii, daca este necesar, cum ar fi acetaminofenul sau medicamente ce reduc durerea, inflamatia cum ar fi ibuprofen, naproxen sau ketoprofen.
Plimbatul este cel mai simplu si, probabil, cel mai bun exercitiu pentru spate. Doctorul sau kinetoterapeutul pot recomanda diverse exercitii specifice pentru intarirea musculaturii spatelui.
Neuromul Morton
Cel mai comun simptom al neuromului Morton este durerea localizata in spaţiul trei interdigital urmat de spaţiul doi şi patru. Durerea poate fi ascutita sau surda şi este accentuata de purtarea unor pantofi inadecvati sau in timpul mersului.
Ce poti sa faci: nu mai purta pantofi cu toc inalt si bot ascutit. Alte terapii includ: crioterapia, ultrasonografia, masajul profund al ţesuturilor şi exerciţiile de intindere.
Tendinita rotuliana sau "Genunchiul alergatorului"
Simptome: durere la nivelul rotulei care se agraveaza la alergat sau urcatul scarilor.
In cele mai multe cazuri, se poate trata prin repaus, o pereche buna, comoda de pantofi si printr-un program de antrenament adecvat. Dupa ce durerea a disparut, poti sa reincepi sa alergi, dar alternand cu mersul pe jos. Pentru prevenirea unui nou accident, dar si pentru intarirea cvadricepsilor care ofera echilibru muschilor si sprijin rotulei, executa cateva exercitii de forta (cu genunchiul intins). Dupa antrenament, pune-ti o compresa cu gheata timp de 8-10 minute, iar seara poti aplica comprese calde.
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 48363 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii