Sunteti aici :: Psihologie » CUPLUL - DOUA IDEOLOGII
CUPLUL - DOUA IDEOLOGII
Daca mai putem admite ca unul sau ambii parteneri ai cuplului pot fi virgini cand relatia lor incepe - desi, mai rar se intampla -, nu putem spune ca ei au minti virgine. Nu numai pentru ca ambii au deja experiente de viata, dar si pentru ca fiecare are idei, reprezentari, opinii, constructii mentale, asteptari, astfel incat putem spune: "fiecare cu prejudecatile lui".
Prejudecatile ne trag de maneca si uneori ne pun bete-n roate
Unele prejudecati functioneaza si influenteaza chiar alegerea partenerului, ele conturand preferinte, uneori imposibil de clintit. Se spune ca dupa cel de al doilea razboi mondial, fetele si femeile s-au confruntat, mai ales in Germania si Rusia, cu provocari nemaiintalnite anterior. Razboiul schimbase radical raportul statistic intre sexe. Oferta masculina scazuse dramatic nu numai ca numar.
Erau putini barbati supravietuitori, iar unii dintre acestia aveau invaliditati greu de acceptat. S-a vorbit atunci despre "complexul printului pe cal alb" pentru a descrie atitudinea nerealista a sexului feminin. Fetele si femeile inca visau romantic la barbati ca in vremurile normale, ramaneau singure, neacceptand un partener care sa nu corespunda imaginii si ideilor lor despre barbatul dorit. Unele au cedat, s-au resemnat si mariaje ciudate au aparut. Fete cultivate, scolite, maritate, in Rusia mai ales, cu tractoristi sau invalizi de razboi era un fapt privit cu intelegere. In filme, aparea imaginea intelectualei cuplate cu tractoristul, pe care-i unea dragostea de patrie. Frustrarile personale nu mai contau.
Ce cred eu si ce crezi tu sau ce ai tu in cap si ce am eu in cap
Dar exista si situatii in care prejudecatile se structureaza in asteptari, adesea descoperite imediat ce cuplul se pune pe trait. Confruntari intre sisteme de valori apar. Unii cedeaza, altii se opun, iar nemultumirile se aduna in contul unuia, celuilalt sau amandurora. Adesea femeia trebuie sa fie o prelungire a mamei lui, iar barbatul, al tatalui ei.
Intr-un film strain, ea ii cerea lui sa repare ceva, pentru ca in mintea ei barbatul era asociat cu un individ care repara si drege lucrurile in casa. Dar, el nu reuseste. Atunci, ea ii spune, dezamagita si amarata: "Tatal meu ar fi facut lucrul asta!", iar el, contrariat si ostil, ii replica: "Eu nu sunt tatal tau!"
Cineva mi-a spus cu amuzament ca un barbat considera ca dejunul trebuie pregatit doar de sotia lui si ca ii pretindea chiar mai mult: sa afume laptele pentru ca mama sa il afuma si el credea ca laptele bun este cel afumat. Ideile preconcepute provin din credinte care se transforma in asteptari. Femeia trebuie sa faca curat si mancare, iar daca n-o face ea nu este o adevarata femeie. Oare n-am vazut la televizor barbati care-si bat nevestele pentru ca ele nu corespund ideii lor despre rolul femeii intr-un cuplu?
Traditia a statuat ca femeia trebuie sa fie cu cativa ani mai tanara decit barbatul. Cel mult cinci-sase ani, se spune. Daca asa ceva iti intra in cap, oferta feminina se micsoreaza si, din plecare, sansele unor femei dispar. Intr-un sondaj, la noi, la care au raspuns femei tinere necasatorite, s-a constatat ca ele nu accepta sa castige mai multi bani ca barbatii, ca oricum portofelul lui trebuie sa fie mai umflat ca al ei. O reminiscenta din perioada in care barbatii intretineau sotia si, bineinteles, copiii, spun unii. Si totusi, ...
citeste mai departe

Acest articol a fost vizualizat de 17830 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii