Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ciclul greutatii
SECRETELE SLABIRII EFICIENTE
EXERCITIILE FIZICE REDUC TENSIUNEA ARTERIALA LA PERSOANELE HIPERTENSIVE
RAMAI IN FORMA IN TIMPUL VACANTEI
CSID - Gustarile in parc si riscul de obezitate


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SCAPA DE LEZIUNILE ACNEICE!
PREVENIREA ACCIDENTARILOR - CAUZE SI METODE
DIETE LA MODA
BOLNAVII CRONICI SI MISCAREA
SLABA SI FRUMOASA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » PSIHOLOGIA MANCARII

PSIHOLOGIA MANCARII


PSIHOLOGIA_MANCARII_50272.jpgChiar daca suna cel putin ciudat si chiar daca nu esti foarte convins ca poti sa iei in serios o astfel de abordare, cel putin nu inca, iti recomand sa incerci macar sa gandesti putin in afara cutiei, cum ii place americanului sa spuna: exista o latura speciala a mancarii, o latura care tinde sa iti invaluie mancarea preferata intr-o aura de mister, o latura care te face sa iubesti ciorbita de perisoare intr-o saptamana si sa nu suferi sa o gatesti luna viitoare, o caracteristica psihologica ce tine sa iti arate ca starea ta de spirit este intr-adevar influentata de ceea ce mananci. Poate ca erai deja familiarizat cu unele din ideile enumerate ceva mai devreme, dar acest articol ar trebui sa vina sa arunce cel putin o dara de lumina noua peste ceea ce erai obisnuit sau chiar invatat sa crezi.

In primul rand, ar fi bine sa incepi sa cuprinzi putin cu ochii mintii o idee pe care s-ar putea sa o gasesti cel putin nastrusnica: exista o anumita pshihologie alimentara sau o pshihologie a mancarii pe care ai putea sa o identifici si sa o folosesti spre binele tau. Aceasta materie noua de studiu, daca o putem numi asa, se afla undeva la intersectia dintre pshigologia asa cum am fost obisnuiti sa o stim si gastronomie. Un antrenor in psihologia mancarii, asadar, ar trebui sa fie o persoana care sa poata sa identifice si sa recunoasca semnalele si mesajele alimentare transmise de corp si sa le ofere celor interesati o perspectiva cu totul si cu totul noua referitoare la diete si regimuri alimentare de slabire, ingrasare sau mentinere, dar si legata de alegerea si obtinerea unui stil de viata cat mai sanatos si benefic.

Iata o serie de idei care ar trebui cel putin sa te puna pe ganduri si care sunt strans legate de aceasta psihologie a mancarii. In primul rand, hai sa analizam putin ideea conform careia e suficient sa mananci mai putin si sa faci mai multa miscare pentru a reusi sa slabesti. Functioneaza oare acest "scenariu" pentru absolut toata lumea? Este acest scenariu realizabil oricand? Cu siguranta ca nu. In primul rand, trebuie facuta o analiza profunda in ceea ce priveste motivele pentru care o persoana doreste sa slabeasca X kilograme. Poate ca o face din cauza anturajului - toata lumea din jurul sau are in medie un anumit numar de kilograme, iar el sau ea nu se incadreaza deloc in grupul cu pricina. Chiar daca persoanei respective nu i s-a spus explicit ca face nota discordanta, cu siguranta ca o simte si ca incearca sa faca tot ceea ce este posibil sa "indrepte" lucrurile. Dar este, oare, ceva anume de indreptat aici? Daca persoana se simte bine in pielea sa si este sanatoasa, daca are un IMC normal, de ce sa se chinuie sa dea jos cateva kilograme? Sau poate ca relatia in care se afla il sau o obliga sa se remodeleze putin dupa dorintele sau cerintele partenerului de cuplu. Poate ca un manager de resurse umane care trebuie sa vina in contact cu o gramada de lume in fiecare zi simte nevoia sa arate altfel, sa schimbe ceva la aspectul fizic, sa lase impresia unei mai mari stapaniri de sine, unui mai bun autocontrol. Sau poate ca cineva isi doreste pe furis sa devina prezentator TV sau manechin, iar o voce (destul de) agasanta ii spune ca trebuie sa slabeasca, altfel nu va ajunge nicaieri. Oricare ar fi motivele sau, mai bine zis, motivatiile pentru care cineva alege sa se supuna unui regim alimentar, cu siguranta ca acestea vor remodela si gandirea personae respective. Creierul va incepe sa transmita semnale diferite, senzatia de foame va fi resimtita diferit, la fel si cea de satietate; chiar daca pare greu de crezut, toate acestea sunt strans legate intre ele.

De ce mananci? Crezi ca ti-e foame? Ti-e pofta pe o mancare anume? Un psiholog alimentar ar spune mai degraba ca mananci pentru ca esti frustrat, sau nervos, sau suparat, sau deprimat, sau chiar in cale afara de fericit. Sau poate te afli intr-un spatiu nou de care te temi, sau simti o neliniste cu privire la ce va veni. Cand asa ceva se intampla, stresul in combinatie cu insulina si cortizolul conduc la o scadere a capacitatii organismului de a arde calorii si astfel luarea in greutate pare sa fie eminenta. Atunci cand esti intr-o continua fuga spre atingerea unor teluri in viata, atunci cand simti ca stresul te macina efectiv si indoiala sau ingrijorarea te invaluie, are loc un fel de incetare a activitatii digestive si o descrestere a activitatii hormonale. Nimic ce poate conduce la ceva bun, asadar.

Ce poate fi facut? Care e solutia? Ce spun acesti psihologi speciali? Atata timp cat vei alege sa te mentii intr-o stare de stres cronic, iti vei mentine corpul intr-o stare de tensiune continua, de alarma, iar mintea ta nu va mai putea sa faca diferenta intre realitate si imaginar. Corpul tau, si implicit stomacul, vor reactiona in functie de imaginea mentala pe care ti-ai creat-o. Suna doar logic sa incepi sa lucrezi la solutionarea problemei prin schimbarea modului in care gandesti. Mediteaza, roaga-te, fa cateva sedinte de hipnoza, daca vrei, si in general incearca sa iti blochezi toate gandurile negre si negative. Procesul e intr-adevar unul reversibil, dar va dura cu siguranta un timp indelungat sa reusesti sa te indrepti spre calea cea buna, in special daca ai trait ani de zile cu o imagine falsa a ceea ce ar trebui sa devii.



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 22761 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii