Sunteti aici :: Sanatate » FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
Este adevarat - asa se comporta creierul tau sub influenta zaharului. Oamenii de stiinta au folosit teste imagistice pentru a arata pentru prima data ca fructoza, un zahar care se gaseste in alimentatia multor oameni, poate declansa schimbari in creier care pot duce la supraalimentare.
Dupa ce bei o bautura cu fructoza, creierul nu inregistreaza senzatia de satietate asa cum face cind este consumata glucoza simpla- au descoperit cercetatorii.
Este un studiu restrins si nu demonstreaza ca fructoza sau ruda sa, siropul de porumb cu continut ridicat in fructoza, pot determina obezitatea, dar expertii spun ca aduna dovezi cum ca acestea pot juca un anumit rol. Aceste zaharuri sint adesea adaugate alimentelor procesate si bauturilor, iar consumul lor a crescut dramatic incepind din anii '70, impreuna cu obezitatea. (O treime din copiii si adolescentii americani si mai mult de doua treimi din adulti sint obezi sau supraponderali.)
Zaharurile nu sint egale intre ele - desi contin aceeasi cantitate de calorii - pentru ca sint metabolizate diferit in corp. Zaharul obisnuit de masa este sucroza, care este jumatate fructoza, jumatate glucoza. Siropul de porumb cu multa fructoza este 55% fructoza si 45% glucoza. Unii experti in nutritie spun ca acest indulcitor poate prezenta riscuri deosebite, dar altii si industria resping aceasta afirmatie. Iar doctorii spun ca mincam prea mult zahar sub toate formele.
Pentru studiu, cercetatorii au folosit RMN, scanind fluxul sanguin in creier la 20 de oameni tineri de greutate normala, inainte si dupa ce au consumat bauturi continind glucoza sau fructoza, in doua sedinte la distanta de citeva saptamini.
Scanarile au demonstrat ca bind glucoza este suprimata activitatea suprafetelor din creier care sint critice pentru recompensa si dorinta de mincare. Cu fructoza nu se vad acele schimbari. Ca rezultat, dorinta de a minca este continuata- nu este oprita, nu inceteaza.
Ceea ce este convingator este ca rezultatele preluarii de imagini au oglindit exact cit de infometati spuneau oamenii ca se simt, ca si studiile precedente la animale.
Implica faptul ca fructoza, cel putin in privinta promovarii ingerarii de alimente si cresterii in greutate, este elemetul cel rau in comparatie cu glucoza.
Cercetatorii testeaza in prezent oameni obezi pentru a vedea daca reactioneaza la fel la fructoza si glucoza ca si cei cu greutate normala.
Ce este de facut? Se sugereaza sa gatim mai mult acasa si sa limitam alimentele procesate care contin fructoza si sirop de porumb cu multa fructoza. Sa incercam sa evitam bauturile indulcite cu zahar. Nu inseamna sa nu te mai atingi niciodata de ele, dar sa controlezi portia si cit de des le consumi.

Acest articol a fost vizualizat de 42278 ori.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Cum cresti consumul de proteine
7 Mai 2023Proteinele sunt responsabile pentru numeroase procese esentiale din corp, te ajuta sa te saturi cand mananci, sa pui masa musculara, sa-ti dezvolti forta si pot chiar contribui la slabire. De aceea nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt interesati sa aiba in alimentatie o cantitate consistenta de proteine.
Iata ce trebuie sa faci ca sa mananci mai multe proteine!

Daca nu vrei sa iei mereu medicamente pentru problemele minore ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii