Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CORECTAREA LORDOZEI
CUM TE PROTEJEZI DE FRIG
SOCUL SI SCADEREA IN GREUTATE
AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Adductia picioarelor la cablu


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Fluturari cu gantere pe plan inclinat
ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE
VITAMINIZAREA PIELII
COVRIGI
RULADA CU MASLINE SI SOMON
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum previi degradarea creierului? Fierbinte
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON

BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON


Cand vine vorba de fructele de sezon, ne putem delecta cu o gama larga de fructe printre care si: prune, piersici si un var indepartat al acestora din urma, nectarinele.

 

Avantajele consumului de piersici

 

BENEFICIILE_FRUCTELO_48329.jpgPiersicile sunt fructe delicioase, atractive, cu coaja rosie si galbena. Fructele provin din China si au fost aduse in vest de catre Alexandru cel Mare si de catre romani. Spaniolii le-au dus in America in timpul secolului al-XVI-lea. Piersicile sunt inrudite cu alte fructe cu samburi cum ar fi caisele, migdalele, prunele ÅŸi cireÅŸele.


Piersicile sunt bogate in vitamina A, au un continut ridicat de zahar si apa si sunt laxative. Ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si stimuleaza sucurile gastrice. Piersicile contin putine calorii si sunt o sursa buna de carbohidrati sanatosi. Glucidele sunt cunoscute a fi o sursa de energie vitala a organismului. Prin urmare, piersicile contribuie la un regim alimentar bine echilibrat. Piersicile contin, deasemenea, fitonutrienti, antioxidanti, carotenoizi si flavonoide. Fitonutrientii joaca un rol important in cheia pentru sanatatea umana. Cercetarea a dovedit ca fitonutrientii pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiace, cancerul, artrita si maladii ale ochilor. Antioxidantii previn deteriorarea celulelor, cauzata de oxidare si de catre radicalii liberi. Deasemenea se considera ca stimuleaza sistemul imunitar si ofera protectie impotriva cancerului, diferitelor boli cardiace si a bolilor asociate cu imbatranirea. Carotenoizii joaca un rol major in sanatatea ochilor. Substantele actioneaza ca filtre si ofera ochilor un scut in fata luminii soarelui. Acest lucru ajuta la protectia impotriva tulburarilor oculare legate de varsta, cum ar fi cataracta. S-a dovedit ca flavonoidele protejeaza impotriva bolilor de inima ÅŸi a cancerului.


Piersicile sunt un aliment excelent pentru persoanele in varsta, pentru ca organismul asimileaza acest fruct foarte usor. Pentru ca acestea sunt usor de digerat, piersicile foarte coapte pot fi mancate si in caz de ulcer sau colita. Pentru aceste conditii, piersicile ar trebui sa fie fierte. Pentru cei care urmeaza o dieta, piersicile ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la pierderea in greutate.


Consumul de piersici este benefic in urmatoarele afectiuni: anemie, constipatie, hipertensiune arteriala, gastrita, nefrita, acidoza, bronsita, astm, litiaza renala. Piersicile ajuta si la eliminarea viermilor intestinali si previn aparitia cancerului datorita continutului ridicat de vitamina A.


Ceaiul preparat din frunze de piersic este un ceai excelent pentru rinichi. In ultimii ani samburii de piersica au fost folositi pentru continutul de calciu. Cea mai mare parte a piersicilor uscate vandute astazi sunt prelucrate in sulf, si este mai bine sa se evite. Daca consumati conserve de piersici ambalate in sirop, aruncati siropul si mancati numai piersicile.

 

Avantajele consumului de nectarine

 

Nectarina este o piersica cu coaja neteda (Prunus persica var. nectarina). O nectarina de dimensiuni medii, 150 g, cantarita cu sambure, furnizeaza 3 g de fibre alimentare si este si o bogata sursa de vitamina A (sub forma de caroten), o buna sursa de vitamina C si o sursa de cupru. Nectarinele ar trebui sa fie mai dulci decat piersicile avand in vedere ca numele lor provine de la numele zeului grec, Nekter.


Nectarinele sunt similare cu piersicile. Dupa parerea anumitor persoane este un lucru bun faptul ca acestea au o coaja moale, fara puf de piersici. Pe de alta parte, pulpa nectarinei se lipeste de sambure in loc sa se desfaca usor asa cum se intampla in cazul piersicilor. Nectarinele sunt mai mici si pulpa lor galbena are o tenta roz, cu o aroma distincta si un gust mai pronuntat. Exista mai mult de 100 de soiuri de piersici cu coaja neteda. Nectarinele sunt mai delicate decat piersicile si se altereaza foarte usor.

Nectarinele au un continut scazut in calorii si sunt in mod natural lipsite de grasime si de colesterol. Vitamina C ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Ele sunt, deasemenea, o importanta sursa de antioxidanti care pot ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete daunatoare prin contracararea activitatii radicalilor liberi. Nectarinele sunt fructe acrisoare si pot fi amestecate cu orice tip de fructe. Cel mai bine se consuma crude dar sunt foarte bune si uscate. Piersicile si nectarinele sunt surse bune de licopen si luteina. Luteina confera culoarea rosie, oranj si galben fructelor si legumelor.

Avantajele consumului de prune


Prunele sunt o sursa buna de vitamine (A, B, C), mangan, sodiu, potasiu, calciu, fosfor si fier. Numai prunele uscate sunt insa o foarte buna sursa de vitamina C. Ele contin luteina si zeaxantina, doua substante, care nu numai ca actioneaza ca antioxidanti, dar au si un rol important in protejarea vederii. Este bine de remarcat faptul ca atunci cand prunele sunt uscate, proprietatile lor antioxidante aproape de dubleaza. Prunele au un efect pozitiv in cazul urmatoarelor afectiuni: reumatism, cancer, guta, anemie, astenie, constipatie, ateroscleroza, insuficienta biliara.

Savurati din plin fructele de sezon!



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii