Sunteti aici :: Sanatate » MITURI DESPRE IMBATRANIRE
MITURI DESPRE IMBATRANIRE
Crezi ca stii totul despre procesul de imbatranire? Mai gandeste-te....Poate fi o perioada interesanta daca sti cum sa o privesti!
Mitul 1- Dementa este o parte inevitabila a imbatranirii...
Dementa trebuie vazuta ca o modificare a starii de sanatate si
nu ca o stare normala in procesul imbatranirii. Medicii care au examinat creierul a 115 femei in varsta, au gasit tesutul cerebral fara modificari patologice, fara evidente concrete de boala Alzheimer sau alte tipuri de demente. Testarile efectuate in anul dinaintea mortii au aratat o buna functionare a creierului.
Studiile efectuate pana in prezent au aratat ca multi dintre factorii de risc care produc boli cardiovasculare -hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul sau obezitatea, pot fi factori de risc pentru boala Alzheimer sau alte demente. De exemplu, studiul creierului unor oameni in varsta cu sau fara dementa a demonstrat existenta unor modificari la nivelul vaselor sanguine la pacientii cu hipertensiune. Cum sa facem sa nu ne lasam atinsi de dementa? Exerseaza-ti corpul si creierul... Activitatea fizica joaca un rol foarte important in reducerea riscului de dementa. Un studiu efectuat a aratat ca 6 luni de activitate fizica regulata a crescut volumul cerebral la persoane cu varste cuprinse intre 60-79 de ani.Alte cercetari au aratat ca persoanele care exerseaza de doua ori pe saptamana isi diminueaza la jumatate riscul de boala Alzheimer.
Este foarte importanta si stimularea intelectuala, chiar si redactarea unei scrisori in loc sa trimiti un e-mail poate sa aiba beneficii foarte importante pentru cresterea activitatii cerebrale.Astfel de activitati stimuleaza multe regiuni ale creierului, cresc fluxul cerebral si ajuta nu numai la creearea unor noi sinapse , dar imbunatatesc sanatatea tesutului cerebral existent.
Mitul 2- Daca nu faci sport la 20, 30 sau 40 de ani, este prea tarziu sa te apuci la 50, 60 sau 70 de ani.
De fapt, nu este niciodata prea tarziu pentru nimica. Conform unui studiu efectuat de curand, 50 de femei si barbati cu varsta de 87 de ani care au lucrat cu greutati pentru 10 saptamani si-au crescut forta musculara cu 113 %. De asemenea, ei si-au crescut viteza de mers pe jos, un indiciu al unei bune conditii fizice la aceasta varsta.
Mitul 3 - Viata sexuala se sfarseste odata cu inaintarea in varsta.
Un procent destul de ridicat de persoane cu varste cuprinse intre 57 si 85 de ani au descoperit ca sansa de a fi active din punct de vedere sexual depinde in mare masura de starea de sanatate a lor si a partenerului de viata. Femeile care isi definesc starea lor de sanatate ca fiind foarte buna sau excelenta sunt in proportie de 79% active din punct de vedere sexual in comparatie cu femeile care isi definesc starea de sanatate ca fiind nesatisfacatoare. Dar tine minte, bolile sexuale se pot transmite la orice varsta. Daca nu esti intr-o relatie monogama, tu si partenerul tau ar trebui sa folositi prezervativul.
Mitul 4 - Este deprimant sa imbatranesti, deci este de asteptat sa fi depresiv.
Inca o data, nici gand de asa ceva! Daca persoanele in varsta accepta ajutor la momentul potrivit, pot trai mult si bine o viata activa. Studiile efectuate arata ca oamenii in varsta care sunt deprimati au probabiltatea destul de mare sa dezvolte probleme de memorie si concentrare daca nu urmeaza un tratament corespunzator , in timp ce alte studii leaga depresia de un risc crescut de deces din cauza altor boli asociate acestei perioade, precum Parkinson, accidente vasculare cerebrale si pneumonie.
Mitul 5 - Femeile se tem de imbatranire
Nu tocmai... Femeile tind sa aiba o atitudine pozitiva privind procesul imbatranirii si sa se mentina active chiar daca sunt mai in varsta. Unele femei vad aceasta perioada din viata lor ca o aventura si o oportunitate, nu ca o perioada deprimanta si fara sens. Important este sa privesti partea plina a paharului.
Mitul 6: Durerea si incapacitatea functionala cauzate de artrita sunt inevitabile cand imbatranesti.
In timp ce artrita este o patologie comuna cand inaintezi in varsta, varsta in sine nu cauzeaza artrita. Sunt cativa pasi pe care ai putea sa-i urmezi ca sa previ aceasta boala: scaderea in greutate, purtarea de incaltaminte confortabila si evitarea unor activitati sportive care forteaza articulatiile precum alergatul si baschetul. Un stiudiu a aratat ca femeile care au facut exercitii fizice o data la doua saptamani timp de cel putin 20 de minute au avut probabilitatea mai mica de a dezvolta artrita a genunchiului ( locatia cea mai comuna pentru boala) decat femeile care au facut exercitii mai putine.
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 45344 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Impotriva imbatranirii tenului eu iau de aproape o saptamana impreskin un supliment ce creste elasticitatea pielii.
Cel mai bine e sa iti faci o masca din plante care pot sa lupte impotriva imbatranirii tenului. Sunt foarte multe astfel de plante, dar sa faci o masca din ele nu e chiar foarte usor.
Si la mine au inceput sa apara ceva riduri si ma bate gandul sa fac o cura cu ceva suplimente pentru a mai elimina din ele. Imi schimb si alimentatia sau stilul de viata.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii