Sunteti aici :: Sanatate » CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA ISI MENTINA O GREUTATE NORMALA
CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA ISI MENTINA O GREUTATE NORMALA
Ai citit probabil in diferite publicatii sau ai vazut pe diferite canale de televiziune ca obezitatea este o afectiune frecventa in randul copiilor. Ca parinte si nu numai te intrebi ce pasi ar trebui sa urmezi ca sa previ instalarea ei. Acest articol iti poate oferi raspunsuri la intrebarile pe care le ai in legatura cu acest subiect si sfaturi pentru ati mentine familia sanatoasa.
De ce obezitatea este considerata o problema de sanatate publica?
Medicii si oamenii de stiinta sunt ingrijorati de cresterea cazurilor de obezitate in randul copiilor, deoarece obezitatea poate duce la probleme de sanatate majore precum:
- Boli cardiovasculare cauzate de :
-Hipercolesterolemie si/sau
-Hipertensiune arteriala
- Diabet zaharat tip 2
- Astm bronsic
- Apnee in somn
- Discriminare sociala
Riscul psihosocial
Una dintre consecintele obezitatii in copilarie si adolescenta este discriminarea sociala, copiii fiind supusi unui nivel crescut de stres social, ceea ce duce la scaderea stimei de sine. Acest lucru provoaca o incapacitate de functionare la cote maxime in orice activitate si se va prelungi pana la varsta adulta.
Riscul de boli cardiovasculare
Copiii si adolescentii obezi au un risc crescut de boli cardiovascuare. Intr-un esantion de populatie cu varsta cuprinsa intre 5-17 ani , 60 % dintre copiii obezi aveau cel putin un factor de risc pentru o boala cardiovasculara, in timp ce 25% dintre acesti copii aveau mai multi factori de risc pentru o boala cardiovasculara.
Alte riscuri
Cele mai comune patologii asociate cu cresterea in greutate includ astmul, steatoza hepatica, apnea de somn si diabet zaharat tip 2.
Astmul bronsic este o boala a plamanilor in care caile aeriene se ingusteaza sau se blocheaza, ceea ce cauzeaza dificultati in respiratie. Studiile efectuate au identificat o asociere intre obezitatea din copilarie si astmul bronsic.
Steatoza hepatica este o acumulare de grasimi la nivelul ficatului cauzata de o crestere a concentratiei enzimelor hepatice. Scaderea in greutate determina revenirea la normal a concentratiei acestor enzime.
Apneea de somn este o complicatie comuna a obezitatii la copii si adolescenti.Este o afectiune a aparatului repirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente, in timpul somnului, durata perioadei de oprire a fluxului de aer fiind de 10 secunde. In timpul apneei de somn, nivelele de oxigen din sange scad dramatic. Studiile efectuate pana in prezent arata ca aceasta afectiune apare la 7% dintre copiii obezi.
Diabetul zaharat tip 2 este o problema de sanatate foarte frecventa in randul copiilor si adolescentilor obezi. Debutul diabetului in copilarie sau adolescenta poate duce la complicatii la nivel cardiovascular si renal. De asemenea, copiii si adolescentii obezi au sanse foarte mari de a avea probleme cu greutatea la varsta adulta.
Ce pot sa fac ca si parinte ca sa previn obezitatea la varsta copilariei ?
Ca sa iti ajuti copilul sa isi mentina o greutate sanatoasa, incearca sa menti un echilibru intre consumul de calorii al copilului din alimente si bauturi si cele pe care copilul le foloseste pentru activitatea fizica si crestere.
Amintiti-va ca obiectivul pentru copii supraponderali sau obezi este sa reduci rata cresterii in greutate, permitand in acelasi timp cresterea si dezvoltarea normala. Insa toate aceste lucruri le poti face numai sub indrumarea unui specialist.
Poti sa iti ajuti copilul sa inteleaga ca ar trebui sa constientizeze ce mananca, sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase si sa se feresca de tentatiile culinare bogate in calorii.
Incurajeaza obiceiurile alimentare sanatoase
Nu este asa un mare secret sa impui familiei tale o alimentatie sanatoasa....Iata un plan extrem de simplu:
- Creste consumul de legume, fructe si produse din cereale integrale,
- Include consumul de produse lactate cu continut scazut in grasimi sau chiar fara grasimi,
- Alege carnea slaba de pui, pestele, lintea si fasolea pentru portia de proteine,
- Serveste portii rezonabile,
- Incurajeaza familia sa bea apa in cantitate suficienta,
- Limiteaza consumul de bauturi dulci,
- Redu consumul de zahar si grasimi saturate.
Aminteste-ti ca schimbarile mici pe care le faci in fiecare zi te pot conduce la reteta succesului!
Cauta modalitati sanatoase de a gati
Retetele pe care le pragatesti pentru familia ta ar trebui sa fie cat mai bogate in alimente sanatoase. Cu putina ingeniozitate, poti sa gatesti foarte sanatos...numai sa vrei.
Inlatura excesul de calorii
Cu toate ca totul poate fi savurat cu moderatie, reducand ispitele bogate in calorii precum dulciurile, snacksurile sau alte combinatii periculoase, iti vei ajuta copilul sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase.
Ajuta-ti copilul sa fie activ
O alta parte a procesului de echilibrare a caloriilor este sa iti incurajezi copilul sa faca cat mai multa miscare si sa evite sedentarismul. In afara de faptul ca este distractiva,activitatea fizica poate avea si alte beneficii care includ:
- Intarirea sistemului osos,
- Scaderea tensiunii arteriale,
- Reducerea stresului si a anxietatii,
- Cresterea stimei de sine,
- Managementul greutatii corporale.
Copiii si adolescentii ar trebui sa faca cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata aproape in fiecare zi . Ca si parinte, ar trebui si tu sa faci sport, copilul te va urma si in asa fel il vei incuraja sa faca cat mai multa miscare.
Iata cateva exemple de activitati fizice de intensitate moderata:
- mersul pe jos,
- sarituri cu coarda,
- fotbal,
- inot,
- dans .
Ajuta-ti copilul sa evite sedentarismul, limitand timpul cat se uita la televizor, joaca jocuri video sau sta in fata calculatorului. Academia Americana de Pediatrie interzice uitatul la televizor copiilor mai mici de 2 ani.Incearca sa iti provoci copilul la activitati cat mai interesante si vei fi multumit de felul cum se dezvolta.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 8683 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii