Sunteti aici :: Sanatate » PAR SANATOS IN SEZONUL RECE
PAR SANATOS IN SEZONUL RECE
De ani si ani de zile, firmele producatoare de cosmetice cauta noi retete pentru sampoane, balsamuri, creme pentru tratarea parului deteriorat. In laboratoarele lor, firele de par folosite drept cobai sunt rasucite, trase, innodate, strivite si chiar incalzite pana se topesc. El este un motiv de permanenta indispozitie, ba mai mult: barbatii si femeile, in egala masura, isi pierd siguranta de sine si au complexe de inferioritate. Iata cateva trucuri menite sa impiedice sau sa amane dezastrul.
Cat de des ar trebui sa ne spalam pe cap in sezonul rece?
Spalatul presupune un efort atat pentru par, cat si pentru pielea capului. Cei care se spala zilnic pe cap fac o greseala imensa. Nici persoanele cu par gras n-ar trebui sa o faca decat o data la doua zile. Parul normal se spala de doua ori pe saptamana, iar cel foarte uscat o singura data.
Exista niste reguli in privinta spalatului pe cap?
-Foloseste cat mai putin sampon cu putinta.
-Cei care folosesc frecvent spuma sau fixativ ( pentru stayling ) sa se spele cu parul dat in fata, pentru a evita iritarea pielii sensibile.
-Clateste-te cat se poate de bine dupa spalat, clatitul ar trebui sa dureze de 5 ori mai mult decat spalatul.
-Poti folosi balsam dupa fiecare spalare ( dar putin ), deoarece el netezeste stratul protector al pielii capului si parul poate fi pieptanat mai usor.
-Parul ud fiind sensibil, nu-l freca, dupa spalare, cu prosopul, ci tamponeaza-l usor.
Cum trebuie folosit foehnul?
Mai bine nu-l folosi! Caldura pe care o produce afecteaza parul, iar piele capului nu o suporta nici ea. Dar daca totusi il folosesti, tine-l la distanta si alege o temperatura mai redusa.
Cum ingrijesti parul deteriorat?
-Evita alte agresiuni precum vopseaua, solutia permanenta, apa sarata sau cu clor, soarele, aerul cald al foehnului si produsele de styling ( spuma intaritoare, fixativ ), care sunt greu de indepartat din par.
-Alege produsele speciale pentru parul uscat.
-Foloseste balsamul dupa fiecare spalat si fa o cura cu crema speciala, o data pe saptamana, aplicand-o pe zonele cu probleme ( mai ales pe varfuri ). Daca pielea capului se ingrasa repede, nu masati crema pana la radacina parului. Efectul este mai puternic daca legi la cap un prosop, iar ulterior te clatesti temeinic.
-Cremele nu se recomanda in cazul parului drept si subtire, fiindca produsele care "repara" zonele afectate il inmoaie si astfel parul isi pierde volumul. Persoanele cu par subtire si deteriorat este bine sa ceara sfatul unui specialist.
-Varfurile despicate se "repara" temporar cu lotiuni speciale, dar de multe ori singura iesire din impas este taiatul parului.
Cum trebuie ingrijit parul gras?
Daca parul se ingrasa repede, inseamna ca pielea capului produce prea mult sebum. Ce-i drept, aceasta face parul matasos si protejeaza scalpul de influentele externe. Surplusul de grasime nu strica, dar urateste parul si de aceea multa lume recurge la spalatul zilnic. Atentie insa: spalatul zilnic cu sampon nu face decat sa stimuleze producerea de sebum, de aceea
este bine sa va spalati cat mai rar posibil, folosind din cand in cand un sampon moale, pentru par normal.
Ce sa folosim pentru combatea matretii?
Matreata avem toti, fara exceptie. Ca in orice zona a corpului, pielea se reinnoieste, in mod regulat si pe cap, iar cea veche este eliminata prin descuamare. De cele mai multe ori, acest proces neplacut este produs de o ciuperca mica, prezenta pe pielea capului, dar nici pana in prezent nu se stie de ce la unii oameni matreata "curge", pur si simplu, in vreme ce altii sunt scutiti de acest neajuns.
O veste buna: toate sampoanele antimatreata dau rezultate bune. Substantele antimicrobiene pe care le contin distrug aceasta ciuperca.
Cum se poate evita caderea parului?
Pana la 100 de fire de par cazute zilnic reprezinta un fenomen natural. Uneori, insa, se intampla sa cada, brusc, cate-un smoc intreg, lasand un loc gol, de forma rotunda sau ovala. Acest lucru se datoreaza functionarii proaste a autoimunitatii, deci o afectiune autoimunitara, care se caracterizeaza prin inflamarea pielii capului. De obicei, problema se rezolva de la sine, dar cu toate acestea, controlul dermatologic este obligatoriu.
Influenta alimentatiei asupra parului
La radacina, parul este alimentat cu substante hranitoare din circulatia sanguina, de unde concluzia ca o alimentatie sanatoasa ii face bine. Importante sunt: biotina, proteinele, dar si microelementele zinc si fier.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 46027 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Pentru oprirea caderii parului cu rezultate bune se pot lua si suplimente cu vitamine.
(16 Martie 2016 11:13)Florin a spus
Mie imi cade parul de la 23 de ani si acum am 30. Deja mi s-a instalat chelia in fata. Sincer nu cred ca pot sa imi refac podoaba capilara.
(16 Februarie 2016 12:46)Tania a spus
Eu acord mai mult timp pentru îngrijirea părului în fiecare iarnă. Folosesc mai des măști de păr spre exemplu: https://goo.gl/6oc0E3.
(11 Ianuarie 2016 10:52)Dinulescu a spus
Vitamine si elemente precum calciul, fierul si magneziul sunt esentiale pentru sanatatea firului de par.
(20 August 2015 10:55)Georg a spus
Sanatatea firului de par depinde si de alimentatia noastra si de stilul nostru de viata. Un par sanatos are in componenta toate vitaminele si mineralele necesare cresterii si rezistentei lui.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii