Sunteti aici :: Sanatate » FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
Este adevarat - asa se comporta creierul tau sub influenta zaharului. Oamenii de stiinta au folosit teste imagistice pentru a arata pentru prima data ca fructoza, un zahar care se gaseste in alimentatia multor oameni, poate declansa schimbari in creier care pot duce la supraalimentare.
Dupa ce bei o bautura cu fructoza, creierul nu inregistreaza senzatia de satietate asa cum face cind este consumata glucoza simpla- au descoperit cercetatorii.
Este un studiu restrins si nu demonstreaza ca fructoza sau ruda sa, siropul de porumb cu continut ridicat in fructoza, pot determina obezitatea, dar expertii spun ca aduna dovezi cum ca acestea pot juca un anumit rol. Aceste zaharuri sint adesea adaugate alimentelor procesate si bauturilor, iar consumul lor a crescut dramatic incepind din anii '70, impreuna cu obezitatea. (O treime din copiii si adolescentii americani si mai mult de doua treimi din adulti sint obezi sau supraponderali.)
Zaharurile nu sint egale intre ele - desi contin aceeasi cantitate de calorii - pentru ca sint metabolizate diferit in corp. Zaharul obisnuit de masa este sucroza, care este jumatate fructoza, jumatate glucoza. Siropul de porumb cu multa fructoza este 55% fructoza si 45% glucoza. Unii experti in nutritie spun ca acest indulcitor poate prezenta riscuri deosebite, dar altii si industria resping aceasta afirmatie. Iar doctorii spun ca mincam prea mult zahar sub toate formele.
Pentru studiu, cercetatorii au folosit RMN, scanind fluxul sanguin in creier la 20 de oameni tineri de greutate normala, inainte si dupa ce au consumat bauturi continind glucoza sau fructoza, in doua sedinte la distanta de citeva saptamini.
Scanarile au demonstrat ca bind glucoza este suprimata activitatea suprafetelor din creier care sint critice pentru recompensa si dorinta de mincare. Cu fructoza nu se vad acele schimbari. Ca rezultat, dorinta de a minca este continuata- nu este oprita, nu inceteaza.
Ceea ce este convingator este ca rezultatele preluarii de imagini au oglindit exact cit de infometati spuneau oamenii ca se simt, ca si studiile precedente la animale.
Implica faptul ca fructoza, cel putin in privinta promovarii ingerarii de alimente si cresterii in greutate, este elemetul cel rau in comparatie cu glucoza.
Cercetatorii testeaza in prezent oameni obezi pentru a vedea daca reactioneaza la fel la fructoza si glucoza ca si cei cu greutate normala.
Ce este de facut? Se sugereaza sa gatim mai mult acasa si sa limitam alimentele procesate care contin fructoza si sirop de porumb cu multa fructoza. Sa incercam sa evitam bauturile indulcite cu zahar. Nu inseamna sa nu te mai atingi niciodata de ele, dar sa controlezi portia si cit de des le consumi.

Acest articol a fost vizualizat de 37747 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/

Statisticile privitoare la fumat sunt ingrijoratoare. Peste 30% din populatia ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii