Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES
ATKINS, DIETA CARE EVOLUEAZA
Ciocolata - inger sau demon?
Alexandra Igna
PENTRU PARINTI SI FRATI MAI MARI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CATEVA MODURI DE A ARDE 100 DE CALORII
AJUTA-TI COPILUL OBEZ
Stretching - coapse - exercitii set 1
VIRUSUL OBEZITATII
MICUL DEJUN, CEA MAI IMPORTANTA MASA A ZILEI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile vinului rosu Fierbinte
Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » VREAU SA MA SCHIMB, DAR NU POT

VREAU SA MA SCHIMB, DAR NU POT


VREAU_SA_MA_SCHIMB_D_61769.jpg"Vreau sa fiu mai slaba; sa fac mai mult sport; sa fiu mai curajoasa; sa fiu mai afirmativ; sa imi schimb jobul; sa mananc mai sanatos; sa fiu mai ordonat; sa fiu mai deschisa spre a incepe o relatie, dar... nu pot!" Sunt cuvinte pe care un psihoterapeut le aude frecvent in cabinetul sau si, probabil, pe care le-ai auzit si tu printre cei cu care interactionezi. Poate ca uneori ti-a fost dificil sa intelegi ce face sa fie atat de grea o schimbare, vazuta din exterior ca pe ceva la indemana. De ce este greu sa iti stabilesti un program regulat in care sa faci putin sport? De ce este greu sa incepi o dieta? De ce este greu sa iti depui C.V.-ul la alte companii? Uneori poti fi critic si judicativ la adresa acestor persoane dar daca esti sincer si atent in ceea ce te priveste, vei observa ca si tu ai dorinte de schimbare pe care le abandonezi cu dezamagire.

Ce se afla in spatele lui "nu pot"?

De cele mai multe ori sunt temeri cu efect mai puternic in mentinerea unor tipare blocante decat motivatia de a lua atitudine in vederea obtinerii schimbarilor dorite. Temeri care te impiedica sa actionezi in directia indeplinirii dorintelor care isi asteapta randul de atata timp. Iata cateva dintre ele:

>> Teama de a-ti asuma responsabilitatea pentru propria viata si pentru schimbare: A accepta ca sta in puterea ta sa te schimbi inseamna a recunoaste ca tot tu esti cel care a ales pana acum sa se mentina intr-o stare neplacuta. A da vina pe soarta, ghinion, mediu (familie, colegi, sefi, societate, sistem) sau pe gene elimina sentimentele de culpabilitate cu care te-ai confrunta in ceea ce priveste propriile tale alegeri. Beneficiile sunt legate si de relatiile cu ceilalti: cand localizezi cauza disconfortului in exteriorul tau si te autoetichetezi ca "victima", obtii grija, compatimirea, atentia celor din jurul tau. Constientizarea ca esti autorul propriei vieti vine si cu un sentiment inconfortabil de singuratate. A accepta ca tu esti responsabil de alegerile, deciziile din viata ta inseamna renuntarea la credinta si speranta ca exista altcineva care sa actioneze, sa te protejeze, in mainile caruia te poti abandona.

Nu sugerez ca tu esti responsabil pentru tot ce ti se intampla in viata; cu siguranta insa tine doar de tine modul in care alegi sa (re)actionezi in fata experientelor. Atitudinea ta, trairile si modul de a intampina conjuncturile vietii precum si deciziile asupra viitorului stau toate in mainile tale.

Asa cum afirma Fritz Perls, parintele gestalt-terapiei: "Fiecare simptom e alegerea noastra." In psihoterapie, primul pas in obtinerea schimbarii dorite de clienti este acceptarea propriei responsabilitati si pregatirea pentru actiunile adecvate.

>> Teama de a fi dezamagit: Atunci cand ai un nivel scazut al self-esteem-ului te astepti sa ai parte de esec in demersul tau spre o viata sau un aspect mai placut. Atata timp cat nu iti pui sperante prea mari nici dezamagirea ta sau a celor din jur nu va fi mare. Mentinerea intr-o stare de disconfort dar cunoscuta te protejeaza de un posibil esec ce ar intari si mai mult neincrederea in propriile capacitati.

>> Teama de necunoscut: situatia in care te afli de ceva timp iti este deja cunoscuta, ai un control asupra ei. Cei din jurul tau te cunosc in acest mod si stilul vostru de a interactiona are legatura cu stilul tau de viata din prezent. A face o schimbare atrage dupa sine aspecte indirecte la care va fi nevoie sa te adaptezi. Perspectiva unui stil de viata nou, chiar daca este dezirabil, atrage dupa sine trairi de anxietate, teama de a pierde controlul si de a intampina greutati de adaptare, teama de imprevizibil etc.

>> Teama de a renunta la alternative: orice alegere implica si o renuntare. Uneori, pentru a face o schimbare in viata ta e nevoie sa renunti la anumite aspecte ce aduceau confort, securitate sau placere.
Sigur ca iti doresti sa devii mai afirmativ in fata colegilor tai de servici dar nu e deloc usor sa renunti la siguranta pe care ti-o ofera un rol pasiv, lipsit de conflicte.

Vrei sa ai un stil de viata mai sanatos dar iti vine greu sa renunti la confortul si comoditatea cu care te-ai obisnuit, la placerile culinare si chiar la recunoasterea grupului de prieteni cu care imparti obiceiuri nu tocmai favorabile pentru organismul tau.
Asadar, schimbarile acelea pe care promiti, la fiecare inceput de an, ca le faci, nu sunt prea usor de realizat. Si acestea sunt doar cateva mecanisme ce tin de temerile tale ascunse in spatele lipsei de vointa si motivatie. Alaturi de ele pot sta asteptari nerealiste, conjuncturi nefavorabile, o structura de personalitate nerezonanta cu noile atitudini, un control slab al pulsiunilor etc.

Nu am scris acest articol pentru a te descuraja si a te face sa renunti la planurile tale. Nu vreau nici sa iti ofer justificari in fata cunoscutilor care te tot intreaba, critic : "Ce este atat de greu...?" Ceea ce am urmarit este sa te fac un pic mai constient de mecanisme ce te pot impiedica sa-ti urmezi dorintele si astfel, cunoscandu-le, sa poti actiona asupra lor, facandu-ti drumul catre un "nou tu" mai eficient si mai confortabil.



Psih. Oana Mihalcea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 31053 ori.



Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Dieta Rina, regimul de 90 de zile

26 August 2024

Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.

Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.


Articole din aceeasi categorie

SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV? SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV?
Sentimentele pe care le traiesc anumite persoane atunci cand sunt ...
MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA
Ca oameni aflati sub spiritul vremilor, cum spune cronicarul, auzim ...


CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA? CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA?
"Toata lumea spune ca adolescenta e cea mai frumoasa varsta. ...
EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv ...


Alte articole despre Psihologie






« 1 2 3 4 »
Pagina 3 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii