Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Orice kilogram in plus creste riscul de cancer colonic
ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
CAPCANE LA ALEGEREA SUPLIMENTELOR NUTRITIVE
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?
Stretching - antebrate - exercitii set 1


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA
Stretching - spate - exercitii set 3
CORP FERM LA ORICE VARSTA
Aplicatie site
CELE 10 ALIMENTE CARE SPULBERA GRASIMEA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care scad tensiunea arteriala Fierbinte
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » ESTE EPUIZAREA NECESARA?

ESTE EPUIZAREA NECESARA?


In ultimii 20 de ani s-a scurs multa cerneala privind o problema mult discutata in lumea culturistilor : epuizarea dupa exercitiile cu greutati. Prin carti si in casetele dedicate culturistilor, acestia sunt sfatuiti sa se antreneze pana la epuizare, in ideea ca astfel se stimuleaza cresterea. Ca multe alte lucruri in culturism, si conceptul de epuizare a cazut victima intelegerii gresite si aplicarii defectuase.Utilizata corect, epuizarea reprezinta o "unealta" folositoare; totusi, nu exista nici un motiv serios pentru importanta aproape mitica pe care unii culturisti o acorda acestei metode, crezand ca nu pot face nici un progres daca nu se antreneaza pana la epuizare. De fapt, antrenarea pana in momentul epuizarii musculare nu este, si nici nu a fost vreodata o cerinta sine qua non pentru stimularea dezvoltarii musculare.

Epuizarea inseamna efectuarea unui set pana la incapacitatea de a mai completa inca o repetare; cu alte cuvinte, cu tot efortul depus nu veti mai fi in stare sa mai faceti inca o repetare.In afara salii de antrenament, adica in viata obisnuita, nu exista nici o activitate umana care presupune epuizarea. De exemplu, un muncitor care sapa cu lopata nu va sapa pana in momentul cand nu va mai fi capabil sa ridice inca o lopata plina cu pamant, sau nu va da cu tarnacopul pana atunci cand unealta va parea atat de grea incat sa nu o mai poata utiliza. Si totusi oamenii care fac multa munca fizica pot dezvolta o musculatura extraordinara. In mod similar, sprinterii adesea dezvolta gambe si coapse formidabile, in comparatie cu musculatura slab reprezentata a alergatorilor de cursa lunga. Acest lucru se intampla fiindca sprinterii executa o mare cantitate de efort fizic pe unitatea de timp. Insa cine sprinteaza pana la epuizare ?

Veti putea descoperi in sala unde va antrenati, culturisti care au obtinut o dezvoltarea musculara importanta si o crestere a fortei fizice fara a se antrena pana la epuizare. Acesti oameni au reusit sa-si stimuleze cresterea masei musculare fara a recurge la epuizare; atunci cum ar mai putea cineva sa afirme ca epuizarea este o conditie indispensabila pentru crestere ? Toate dovezile sunt impotriva acestei afirmatii.Organismul uman are extrem de multe mecanisme complexe care opereaza cu variabile. In mod normal corpul nostru este "reglat" sa accepte cantitatea X de raze de soare, valoarea Y a variatiei de temperatura, cantitatea Z de umiditate si tot asa sute sau mii de factori biologici si de mediu. Pentru fiecare variabila organismul face calcule si ajustari, cum ar fi vascozitatea sangelui, nivelul hormonilor, gradul de bronzare al pielii, dezvoltarea musculara etc. Daca te vei expune in medie la aceeasi "cantitate" de raze solare in fiecare zi, timp de un an, pielea ta se va innegri pana la punctul la care ai dobandit suficienta protectie la un nivel mediu de raze solare, insa nu mai mult de atat. In mod similar, daca vei ridica greutati regulat, folosind aceeasi intensitate la fiecare antrenament, muschii tai se vor dezvolta pana la punctul in care vor putea manevra greutatile si suporta intensitatea antrenamentului, fara a mai apela la resursele energetice depozitate ale organismului.

Daca vrei sa te bronzezi bine nu este nevoie sa te expui la soare pana iti provoci arsuri. Dezvoltarea musculara opereaza pe acelasi principiu.

Nu este necesar sa iti antrenezi muschii pana la limita epuizarii pentru a stimula cresterea lor. Exista in magazine un nou produs pentru cei care vor sa se bronzeze, care consta intr-un dispozitiv ce se ataseaza la incheietura mainii si afiseaza pe un mic monitor intensitatea razelor solare, comparand-o cu datele introduse de utilizatori, si anume culoarea pielii si puterea cremei ecran folosita de acesta. Aparatul calculeaza intervalul de timp in care persoana este protejata impotriva efectului nociv al soarelui si il anunta printr-un semnal sonor cand depaseste limita sigura.

Culturistii ar avea un mare beneficiu daca ar exista un dispozitiv similar care sa poata indica ce greutate este manevrata in medie pe zi, raportat pe minut. Sa presupunem ca la sfarsitul unei zile dispozitivul a indicat o medie de 50 de kilograme pe minut si sa presupunem ca aceasta este intensitatea de baza, de la care se porneste. Daca in fiecare zi in urmatoarele sase luni vei efectua numai activitati pentru care dispozitivul pomenit va inregistra constant valoarea de 50 kg/minut, in mod sigur nu vei observa nici o crestere a masei musculare, deoarece organismul tau nu are nici un motiv sa initieze hipertrofia si hiperplazia fibrelor musculare.Acum sa presupunem ca in fiecare zi vei fi implicat intr-o activitate fizica care va provoca o crestere cu 5% a valorii masurate de dispozitiv in ziua precedenta; de exemplu: 50 kg, 52,5 kg, 56 kg, 58,5 kg, 62 kg etc. La sfarsitul a 30 de zile vei observa pe monitorul aparatului tau valoarea de 205 kg/minut. Pentru ca organismul sa poata sa faca fata unei astfel de valori crescute, el va trebui sa inceapa sa-si dezvolte masa musculara mult mai mult decat la momentul cand avea de-a face cu o valoare de numai 50 kg/minut.

Deci la ce este buna epuizarea ?

Desi este un termen destul de general, cu ajutorul ei iti poti descoperi acea valoare de baza de care pomeneam anterior. De exemplu, daca iti propui sa faci trei seturi a cate 15 repetari cu 100 kg, si lucrurile se petrec in felul urmator : la primele doua seturi faci cate 15 repetari, iar al treilea set il duci pana la epuizare, si reusesti sa faci 25 de repetari, inseamna ca la primele doua seturi ai lucrat la o intensitate submaximala si in concluzie ar trebui sa folosesti o greutate mai mare sau mai multe repetari. Pe de alta parte daca esti supraantrenat, vei ajunge sa atingi pragul epuizarii la un punct mai jos decat ar fi necesar pentru a stimula dezvoltarea masei musculare. De exemplu, sa presupunem ca incepi cu o intensitate de baza de 50 kg/minut si cateva sedinte mai tarziu ai ajuns la 80 kg/minut pentru acelasi exercitiu. In momentul in care devii supraantrenat si te vei duce la sala sa te antrenezi, vei avea surpriza neplacuta sa constati ca atingi pragul epuizarii la 70 kg/minut. La aceasta valoare nu vei mai reusi sa stimulezi cresterea musculara, chiar daca mergi pana la pragul de epuizare. De ce ? Pentru ca a ajunge la pragul epuizarii nu este o conditie necesara si suficienta pentru stimularea cresterii.

Pentru a sublinia si mai mult ideea, aminteste-ti ce se intampla cu forta ta musculara atunci cand te refaci dupa o raceala puternica. Poti sa vii la sala si sa duci fiecare set pana la epuizare, insa intensitatea va fi atat de scazuta incat cresterea masei musculare nu va putea fi stimulata.Acesta este motivul pentru care unii oameni se antreneaza pana la epuizare la fiecare exercitiu, luna de luna si niciodata nu observa vreun semn de progres, desi ei sunt convinsi ca depun 100% efort. Ceea ce ei nu inteleg si in consecinta nu aplica, este ideea ca intensitatea trebuie crescuta progresiv.

Este ultima repetare cea mai productiva ?

Sustinatorii antrenamentului pana la epuizare cred cu tarie ca ultima repetare este cea mai eficienta din intregul set. Rationamentul lor este in felul urmator : prima repetare solicita foarte putin efort, a doua ceva mai mult si asa mai departe pana cand se ajunge la ultima repetare care cere mobilizarea intregii capacitati de efort si tot nu poate fi completata. Multi oameni cred ca aceasta cea mai dificila repetare este aceea care stimuleaza cresterea musculaturii. Asa cum am mai spus, cresterea progresiva a intensitatii este cea care dezvolta muschii, iar daca nu esti in stare sa realizezi aceasta crestere fara sa ajungi la epuizare, inseamna ca ultima repetare, descrisa ca imposibil de terminat, este cu totul inutila.

De exemplu, daca ai obtinut cresterea intensitatii la repetarea numarul sase, atunci aceasta a sasea repetare este cea care face muschii sa creasca si orice e dincolo de ea nu este cu adevarat necesara. Daca ai intensitatea de baza situata undeva la valoarea de 50 kg/minut si ti-ai fixat ca scop o crestere a intensitatii la 55 kg/minut, atunci in momentul in care ai atins 55 kg/minut poti sa opresti exercitiul chiar daca ai facut numai 5 repetari jumate. Numarul de repetari este irelevant; epuizarea este irelevanta. Singurul factor relevant este nivelul intensitatii atins.In fizica masuram intensitatea luminii nu prin potentialul de a produce durere de cap sau a face ochii sa lacrimeze, ci in lumeni sau lucsi. Intensitatea sunetului nu se masoara raportandu-ne la vibratiile pe care le simtim in stomac sau prin dureri in urechi, ci cu ajutorul decibelilor - masurari precise care pot fi comparate matematic si apoi folosite pentru a descoperi alte proprietati.

Cum apreciaza un om oarecare intensitatea ? Prin ceea ce simte, arsura, durere, intindere, prin epuizare, prin numarul de repetari - toate extrem de subiective.Cum masoara un om de stiinta intensitatea ? Prin metode fizice si matematice.Oricine este de acord ca pe langa multe altele culturismul este si o stiinta, dar refuza ideea ca intensitatea musculara poate fi masurata obiectiv si precis, in mod sigur este un mare ignorant.

(dupa Ironman)



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 56098 ori.



Alimente care scad tensiunea arteriala

5 Iunie 2023

Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.

In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!


Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii