Sunteti aici :: Slabire » STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?
Multa lume poarta adevarate lupte cu kilogramele de ani buni, incercand din rasputeri sa se intoarca la greutatea din liceu sau dinaintea primei nasteri, in cazul femeilor. Dar oare toata lumea stie exact cate kilograme e bine sa dea jos si cand sa se opreasca din diete drastice? Unde se trage linia intre "suficient" si "prea mult" cand vine vorba de slabire? Bineinteles, gandul iti zboara acuma la sanatate; esti poate de parere ca vei fi cu atat mai sanatos cu cat vei reusi sa dai cat mai mult kilograme jos. In realitate, oamenii de stiinta sunt de alta parere: poti sa nu ai tocmai greutatea ideala si sa fii la fel de sanatos.
In cazul in care te-ai pricopsit cu destul de multe kilograme in plus si esti supraponderal, slabind doar un mic procentaj din greutatea ta total ate vei teleporta intr-un real univers al beneficiilor pentru sanatate. Printre acestea, enumeram doar scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau din sange si a nivelului de zahar. Toate acestea vor conduce bineinteles la riscuri mult mai scazute referitoare la bolile de inima. In plus, specialistii sunt de parere ca acest gen de scadere in greutate este mult mai usor de realizat si de mentinut, astfel incat succesul pe termen lung e cvasi-garantat.
Valoarea de referinta a greutatii tale
La fel cum 36.5 grade Celsius e temperatura obisnuita a corpului uman, si greutatea are limitele ei normale in care e bine sa se incadreze. Aceste limite sunt situate intre 10% si 20% din totalul greutatii, potrivit lui Thomas Wadden, directorul Centrului de Greutate si Tulburari de Alimentatie din Pennsylvania. Aceasta este un fel de valoare de referinta si la mentinerea ei se regaseste o combinatie impresionanta de hormoni, substante chimice si semnale de foame pornite de la creier. Toate acestea contribuie la mentinerea unei greutati normale, care sa se incadreze in acel interval de care vorbeam anterior, si care sa ne ajute sa nu depasim acel maxim. Cu toate acestea, valoarea de referinta nu presupune doar interactiunea unor factori genetici. La stabilirea acesteia contribuie de asemenea si obiceiurile alimentare si cele privind antrenamentul.
Daca mananci in exces iti vei da peste cap intregul sistem intern de reglare si iti vei mari valoarea de referinta. Bineinteles ca e mult mai usor sa maresti aceasta valoare a greutatii in loc sa o miscorezi. Corpul tau va tinde sa se plieze pe noile kilograme si pe noua greutate si va reseta efectiv valoarea de referinta pentru a proteja noua greutate. Cu toate acestea, nu este imposibil sa iti stabilesti o valoare mai mica, cu ajutorul schimbarile in alimentatie si antrenament.
Solutia celor 10 procente
Unii cercetatori afirma ca mentinerea unei scaderi in greutate de 10% pe parcursul a sase luni pana la un an iti va ajuta organismul sa se ajusteze la greutatea mai mica si astfel va reusi sa reseteze valoarea de referinta. Explicatia consta in faptul ca atunci cand dai jos mai multe kilograme deodata, in interiorul tau se da o adevarata lupta si anumiti hormoni cum ar fi ghrelinul (hormon al foamei) isi va spori productia si te va infometa si mai mult, pe masura ce corpul va incerca sa isi protejeze valoarea normala de referinta a greutatii.
Asadar, in loc sa slabesti foarte multe kilograme intr-o anumita perioada scurta de timp, e recomandat sa incerci sa dai jos 10% din totalul greutatii cat mai incet, prin schimbarea obiceiurilor alimentare si a celor referitoare la miscare. Apoi, e bine sa incerci sa iti mentii noua greutate timp de cateva luni inainte sa incerci sa slabesti si mai mult. Nu numai ca organismul tau se va obisnui si va seta la un nivel mai scazut valoarea de refrinta a greutatii, dar iti vei acorda si mai multe sanse de a te obisnui cu noul regim alimentar, cu noua mancare si cu portiile mai mici.
Cu toate ca s-ar putea ca 10% din greutatea ta sa nu te satisfaca atunci cand vine vorba de kilograme date jos, e foarte bine sa realizezi ca aceasta este o metoda mult mai sanatoasa si mai benefica in comparatie cu numeroasele diete drastice la care te-ai supus pana acum si in urma carora s-ar putea chiar sa te fi ales cu cateva kilograme in plus. Gandeste-te ca iti vei putea imbunatati somnul si chiar vei avea mai multa energie, asa ca merita macar sa te gandesti la o astfel de abordare.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 49946 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii