Sunteti aici :: Slabire » OBEZ, DAR SANATOS
OBEZ, DAR SANATOS
E posibil sa fii gras si in forma? Oamenii de stiinta spun "poate", "dar, pierzind din greutate, nu va mai fi nici o indoiala ca esti in forma".
Un studiu extrem de nou, publicat in septembrie, descopera ca cei ce sint obezi, dar sanatosi metabolic (insemnind ca au colesterolul si zaharul din singe la un nivel sanatos, precum si presiune sanguina normala), isi pot imbunatati inca mai mult sanatatea pierzind citeva kilograme.
Acest studiu contrazice o descoperire anterioara, si anume ca oamenii obezi si totusi sanatosi isi pot inrautati situatia daca pierd din greutate. Intr-adevar, noul studiu nu poate explica de ce unii oameni reusesc sa fie si obezi, dar si sanatosi, sau daca exista intr-adevar asa ceva.
Un cercetator confirma ca este o dezbatere apriga acum in literatura de specialitate pantru raspunsul la intrebarea "a fi metabolic sanatos chiar ofera protectie (impotriva bolilor)?".
Obez, dar sanatos
Cercetatorii stiu de multa vreme ca greutatea in exces nu-i afecteaza pe toti in acelasi fel. Obezitatea e definita ca avind un indice de greutate corporala (IMC) de 30 sau mai mare, o masura care include inaltimea si greutatea, dar nu si alte masuratori, cum ar fi proportia dintre masa musculara si grasime. La nivel populational un IMC peste 30 este asociat cu numeroase probleme de sanatate, inclusiv boala cardiovasculara si diabetul. Dar masuratoarea este mai putin sensibila cind se ajunge la prezicerea sanatatii individuale.
Incepind din anii 1960, cercetatorii au observat ca anumiti indivizi obezi nu au semnul distinctiv de boli legate de greutate. Unii aveau colesterolul normal si sensibilitate la insulina normala, insemnind ca le lipseau factorii de risc pentru boala de inima si diabet.
In ultima decada, cercetarea asupra acestor indivizi obezi si metabolic sanatosi a crescut enorm. Indivizii obezi si sanatosi metabolic sint de obicei mai activi decit cei obezi cu un profil metabolic deficient. In 2001 au fost testate 43 de femei la post-menopauza, sedentare si obeze, si s-a gasit ca 17 din ele se calificau ca sanatoase metabolic.Diferenta cheie dintre grupul sanatos si cel nesanatos este reprezentata de locul unde se depoziteaza grasimea. Cele care erau sanatoase aveau jumatate din grasimea viscerala, sau grasime profund abdominala, a celor care nu erau sanatoase. Alte studii au aratat ca grasimea viscerala, care impacheteaza organele din abdomen, este mult mai mult in detrimentul corpului decit grasimea subcutanata aflata imediat sub piele.
Dar, celulele grase (adipocitele) din depozitul visceral tind sa duca grasimea in exces in fluxul sanguin.
Studii care se bat cap in cap
Nu exista o definitie universala a sanatatii metabolice la oamenii obezi, dar cercetatorii estimeaza ca intre 25% si 30% dintre obezi au profiluri metabolice normale. Acum se lupta sa inteleaga ce inseamna asta. De ce unii oameni rezista impachetarii in grasime abdominala care face rau? Si daca sint deja sanatosi, ar trebui sa le pese sa slabeasca?
Un studiu din 2008 sugereaza ca raspunsul la ultima intrebare este "nu". In acel studiu, 20 de femei sanatoase metabolic si 24 femei la risc metabolic au tinut o cura de slabire de 6 luni. Rezultatele demonstreaza ca femeile sanatoase metabolic, dupa pierderea a aproximativ 6% din greutatea corporala, au avut o descrestere de 13% a sensibilitatii la insulina. Aceasta din urma este un factor de risc pentru boala de inima si diabetul de tip 2, deci pierderea in greutate le-a facut pe femeile obeze sanatoase metabolic mai putin sanatoase.
Totusi, un studiu nu e un motiv sa nu te mai duci la sala de sport. Alti cercetatori au repetat studiul din 2008 incluzind si exercitiul printre metodele de pierdere a greutatii, si au studiat atit femei cit si barbati.
Dupa 6 luni a fost masurata sensibilitatea la insulina a participantilor la studiu. Rezultatele nu le-au replicat pe cele din 2008. Indiferent de cum au pierdut din greutate oamenii obezi sanatosi metabolic, sensibilitatea lor la insulina s-a imbunatatit cu 18.5%. Cei metabolic nesanatosi au imbunatatit mai mult valorile, probabil pentru ca aveau mai mult de recuperat.
N-ar trebui sa existe nici-o teama, indiferent de statutul metabolic, de a fi activ. Cu siguranta nu ajungi mai rau cu exercitiu si dieta, si ai sansa de a imbunatati unii factori de risc metabolici.
Autorii primului studiu au spus ca cele doua studii sint greu de comparat, pentru ca s-au folosit diferite masuratori si metode. E nevoie de mai multe studii care sa ia in seama sanatatea metabolica. Ar tebui sa fie promovata pierderea in greutate, dar cum sa aflam care e cea mai buna metoda?
Ce este sanatatea?
Cercetatorii obezitatii au reactionat imediat si au spus ca aceste nelamuriri nu trebuie sa fie o scuza pentru a aduna kilograme in plus. Probabil ca indicatorii metabolici buni nu pot capta intregul tablou a ceea ce inseamna sa fii sanatos. Chiar si obezii sanatosi metabolic sint la mare risc pentru probleme de sanatate ca durerile articulare, si obezitatea a fost legata de depresie. Obezitatea este o problema majora de sanatate publica.
Nu exista nici o garantie ca fiind obez, dar sanatos metabolic, reduce riscul de a muri mai repede decit indivizii metabolic la risc. Dupa o urmarire de 9 ani s-a constatat ca nu e nici o diferenta intre virsta la care a survenit moartea intre oamenii obezi sanatosi metabolic si cei nesanatosi.
Se pare ca oamenii obezi mor mai degraba de cancer si cauze legate de traume indiferent de statutul lor metabolic. Cancerul omoara pentru ca oamenii obezi nu se duc cu usurinta la doctor, iar ranirile in urma traumelor sint mai greu de tratat la cei cu o masa corporala mai mare.
Concluzia: dieta si exercitiu
Pierderea in greutate poate sa fie benefica indiferent ce spun nivelurile de colesterol. Dar avind in vedere ca majoritatea oamenilor nu pot mentine scaderea in greutate (pierderea si cistigarea greutatii reprezinta un joc periculos fizic si psihic), mesajul pentru cei sanatosi metabolic este neclar.
Promovarea scaderii in greutate stiind ca 90% din indivizi nu vor reusi este o chestiune fara raspuns.
Indivizii obezi sanatosi metabolic, dupa trierea cit mai riguroasa, dupa o scara care sa ia in considerare factorii de risc metabolic, vor fi sfatuiti sa-si mentina greutatea mincind bine si facind exercitii fizice.
Acest mesaj este bun pentru oricine.
Greutatea poate ca nu este cel mai important lucru la care sa ne uitam. Cu o dieta sanatoasa si exercitiu, chiar daca acul indicator al cintarului indica 0 schimbare, esti totusi mult mai sanatos si iti reduci riscul de a te imbolnavi.

Acest articol a fost vizualizat de 44111 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii