Sunteti aici :: Antrenament » CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl
CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl
Este o zi torida de vara afara si tu te afli in sala de antrenament, hotarat sa muti muntii din loc. Tragi tare, ai motivatia pusa pe "maxim", repetarile se succed cu repeziciune si eficienta, insa la un moment dat simti ca se intampla ceva ciudat cu organismul tau. Mainile devin moi, nu mai ai pic de vlaga in muschi, te simti din ce in ce mai ametit, valuri reci de sudoare coboara pe spate si daca esti un tip mai ghinionist, in fata ochilor ti se aseaza un val negru si pentru cateva momente iti pierzi constienta. Te trezesti buimac, intins pe podea, ud ca o carpa pusa la spalat - te-au stopit colegii tai de antrenament, care acum incearca sa te racoreasca facand vant cu ce au la indemana.Multi sportivi au avut o astfel de experienta in cursul carierei lor. Sa incercam sa intelegem ce se intampla cu caldura eliberata de organism in timpul efortului fizic.
Aproape toata energia eliberata de metabolismul organismului din principiile nutritive este in cele din urma convertita in caldura. Aceasta se aplica si energiei care produce contractia musculara, din urmatoarele motive: in primul rand, eficienta maxima de transformare a energiei hranei in lucru mecanic muscular, chiar si in cele mai bune conditii, este de numai 20-25%, restul din energia hranei este convertita in caldura in cursul reactiilor chimice intracelulare. ln al doilea rand, aproape toata energia destinata producerii lucrului mecanic se transforma tot in caldura deoarece toata, cu exceptia unei mici portiuni a acestei energii, este folosita pentru :
1. invingerea rezistentei vascoase ce apare la miscarea muschilor si articulatiilor,
2. invingerea fortelor de frecare ale singelui ce curge prin vase,
3. alte efecte similare - toate convertesc energia contractila musculara in caldura.
Daca luam in considerare posibilitatea cresterii de peste 20 de ori a consumului de oxigen a organismului la sportivul antrenat si cresterea direct proportionala cu consumul de oxigen a cantitatii de caldura eliberata in organism, este usor de inteles ca imense cantitati de caldura sint degajate in tesuturile interne ale organismului in timpul probelor sportive de rezistenta. Mai departe, daci acest flux mare de caldura prin organism se produce intr-o zi foarte calda si umeda, astfel incit mecanismul sudoratiei sa nu poata elimina caldura, la sportiv se poate usor dezvolta o conditie insuportabila si chiar letala, numita socu1 termic.
Socul termic.
In timpul sporturilor de rezistenta, chiar si in conditii normale de mediu temperatura corpului creste adesea de la nivelul sau normal de 37 grade C la 40 grade C. In conditii de caldura sau umiditate mare sau cu o imbracaminte suplimentara, temperatura poate cu usurinta sa creasca pana la 41,1C-42,5C. La aceste nivele temperatura insasi devine distructiva pentru celule, mai ales pentru celulele cerebrale.Cind aceasta se intampla, incep sa apara multiple simptome, incluzand slabiciune extrema, epuizare, cefalee, confuzie, greata, sudoratie profuza, obnubilare, colaps si inconstienta. Acest intreg comp1ex este denumit soc termic, si netratarea lui imediata poate condoce la moarte. De fapt, desi persoana s-a oprit din efort, temperatura nu scade usor singura. Unul din rnotive este acela ca la aceste temperaturi inalte, mecanismul termoreglator insusi devine adesea insuficient. Un al doilea motiv este ca temperatura inalta dubleaza aproximativ rata tuturor reactiilor chimice intracelulare, eliberind deci si mai multa caldura.Tratamentul socului termic consta in reducerea cat mai rapida a temperaturii corpului. Cel mai practic procedeu pentru a face aceasta este indepartarea tuturor hainelor, stropirea continua cu apa pe toata suprafata corpului sau udarea continua cu un burete a corpului, si suflarea de aer pe corp cu un ventilator puternic. Experimentele au aratat ca acest tratament poate reduce temperatura la fe1 de rapid ca si orice alta procedura, desi unii medici prefera scufundarea completa a corpului in apa cu gheata.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 53960 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii