Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STERNUL INFUNDAT, O PROBLEMA REZOLVABILA
TRUCURI PENTRU A SLABI SANATOS
Extensia soldului la aparat
LITERATURA BATE VIATA
Hrana si activitatea fizica


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Consumul de bere nu iti mareste abdomenul
PRACTICA QIGONG - EXAGERARI, BENEFICII, RISCURI
PUI PICANT CU MERE
IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE
PUTEREA PROTEINELOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » INSOMNIA, BALAURUL NOPTILOR NOASTRE

INSOMNIA, BALAURUL NOPTILOR NOASTRE


INSOMNIA_BALAURUL_NO_24374.jpgInsomnia este una din afectiunile la limita boala / implicare psihologica, putand avea cauze din ambele categorii. De aceea nu trebuie sa o tratam ca pe un moft, ci ca pe o problema importanta careia sa-i descoperim cauza si sa-i aflam solutia. Desi este considerata mai degraba o componenta sacaitoare a ritualului somn -veghe, poate avea implicatii serioase in sfera patologica (facand parte din simptomatologia componenta sau asociata a unor boli diverse).Cred ca cel mai corect ar fi sa o privim ca un semnal de alarma care sa ne indrume sa aruncam o privire asupra modului nostru de viata, asupra stresului cotidian si sa ne determine sa efectuam niste investigatii mai amanuntite prin care sa excludem unele boli.


Insomnia se poate defini ca o tulburare de somn caracterizata prin reducerea duratei si / sau profunzimii acestuia.. Un adult trebuie sa doarma intre 6 si 8 ore pe noapte si un copil cu cateva ore mai mult. Afectarea somnului determina o reactie in lant asupra organismului nostru, facandu-ne sa ne pierdem atentia si sa scadem randamentul fizic si intelectual pe termen scurt, iar pe termen lung determina o adevarata "epuizare" a organismului, care este supus unui stres extrem prin privare de somn.


Putem vorbi despre o afectare temporara a somnului, cu durata de la cateva nopti la 1-2 saptamani, sau de o afectare cronica de luni pana la ani de zile.


In ceea ce priveste cauzele, acestea pot fi impartite in mai multe categorii. Insomnia poate aparea secundar unor afectiuni organice (cardiopatie, astm bronsic, ulcer, migrena), poate fi rezultatul unei afectari psihologice (anxietate, stres, ingrijorare, anticiparea unui moment dificil, schimbarea rutinei zilnice). Exista o serie de "greseli" in viata de zi cu zi care pot detrmina sau accentua insomnia: surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, mesele prea copioase seara, toxicomaniile minore - cafea, cacao, cola).Statistic, insomnia apare mai frecvent in anumite etape de viata: adolescenta, climacteriu. De asemenea profesiile care presupun o dereglare cronica a ritmului somn - veghe determina in timp insomnie.


Pe langa enervare si o stare neplacuta, insomnia determina un randament fizic si intelectual scazut, concentrare redusa, irascibilitate, nervozitate, oboseala. Poate afecta de asemenea si memoria. Mai ales atunci cand este de lunga durata poate determina afectare psihica severa (depresie), ducand la scaderea semnificativa a calitatii vietii.

Insomnia poate fi expresia unei afectiuni ce determina tulburari de somn, fiind doar un efect al acestor tulburari (de exemplu apneea in somn). Atunci cand exista o suspiciune in ceea ce priveste aceste afectiuni asociate trebuie sa se efectueze investigatii mai amanuntite (polisomnografie = studiul somnului in timpul noptii, teste de latenta a somnului).


Ca sa ne luptam cu insomnia trebuie sa facem o serie de schimbari in ritmul de viata si in regimul alimentar. Vreau sa subliniez ca prima masura terapeutica nu este reprezentata nicidecum de utilizarea somniferelor, acestea putand fi folosite doar cu indrumarea si sub stricta supraveghere a medicului, reprezentand, de altfel, o solutie de rezerva dupa ce au fost incercate toate celelalte metode.


Ca si recomandari generale putem aminti: un program de viata cat mai ordonat, evitarea suprasolicitarilor de orice fel, la polul opus evitarea sedentarismului si relaxare inainte de culcare. Din punct de vedere practic trebuie sa luam urmatoarele masuri: cina nu trebuie sa fie o masa abundenta, exagerata, care sa dea batai de cap tubului digestiv pana spre dimineata, dar nici prea frugala astfel incat sa ne trezim din cauza senzatiei de foame; nu trebuie sa consumam alimente si bauturi diuretice sau excitante - in special alcool, tutun, cafea, ceai, cola. Inainte de culcare trebuie sa respectam un anumit ritual si anumite conditii: camera unde dormim sa fie proaspat aerisita, sa facem un dus caldut si inainte ca somnul sa ne dea tarcoale sa consumam un ceai caldut sau un pahar cu lapte cald.


O parte foarte importanta a tratamentului impotriva insomniei este si asigurarea unui program riguros de somn: ore stricte de culcare si trezire care sa ne ajute sa cream o adevarata rutina a somnului, evitarea "noptilor albe" si a dormitului in timpul zilei. Putem de asemenea sa ne facem un "jurnal de somn" care sa ne ajute in respectarea programului si in crearea rutinei somnului.


Ca o masura suplimentara putem apela la arsenalul de plante medicinale cunoscute cu efect calmant si cu rol de "somnifer natural". Din aceasta categorie fac parte: ciubotica cucului, paducelul, hameiul, sulfina si "banalul" tei. Din acestea putem prepara ceaiuri sau infuzii care sa ne ajute sa dormim. Pentru o atmosfera propice somnului putem folosi perne in care sa punem plante aromate: levantica, iasomie, sulfina, busuioc.


Exista de asemenea o intreaga paleta de produse anti - insomnie pe baza de plante pe care le putem gasi in farmacii. Voi aminti doar cateva din intreaga gama de produse: Somn usor, Sedivitax, Sedyphit, Medicalm.


Acestea fiind spuse, sper ca am ajutat macar cu o idee in plus la combaterea acestui "monstru" care ne strica noptile si calitatea vietii, ajungand uneori sa ne strice si sanatatea fizica si psihica.



Dr. Oana Iaru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50675 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT
In sezonul rece, organismul are tendinta de a fi mult ...
REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE
Daca nu vrei sa iei mereu medicamente pentru problemele minore ...


HERPESUL GENITAL HERPESUL GENITAL
Herpesul genital este una dintre cele mai comune boli cu ...
PRIMAVARA SI TENUL PRIMAVARA SI TENUL
Fenomenul se repeta mereu: cum da soarele primaverii si mercurul ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii