Sunteti aici :: Sanatate » STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT
STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT
In sezonul rece, organismul are tendinta de a fi mult mai slabit din cauza racelii si a gripei specifice zilelor racoroase. De aceea, este important ca fiecare dintre noi sa aiba un stil de viata cat mai sanatos bazat pe o dieta echilibrata, exercitii fizice, odihna si activitati recreative.
Renunta la grasimi, dar consuma proteine
Dietele bogate in grasimi pot face sistemul imunitar mai putin functional si mai lent, potrivit unui cercetari de la Universitatea Tufts din Boston. Studiul a constat in compararea efectelor dietelor care contin 38% grasimi asupra sistemului imunitar cu cele ale unei diete cu 28% grasimi. Cercetatorii au descoperit ca dietele cu un continut scazut de grasimi sporesc capacitatea celulelor T de a preveni aparitia infectiilor. Asadar, incearca sa obtii 25-30 de procente din totalul zilnic de calorii din grasimi, insa opteaza pentru cele mononesaturate care se gasesc in uleiul de masline, avocado, unt de arahide etc. Limiteaza aportul de grasimi saturate care se gasesc in special in produselele lactate (lapte, unt, branza) si carne.
Pe de alta parte, este recomandat sa consumi cat mai multe proteine. Aminoacizii din proteine sunt "piatra de temelie" a celulelor din sistemul imunitar. Ele contribuie la crearea celulelor albe care protejeaza organismul si la producerea de anticorpi. Femeile ar trebuie sa consume aproximativ 50 de grame de proteine pe zi. Alege proteine slabe precum pestele, carnea de pasare, oua, fasole, carne de vita sau produse din soia.
Consuma 3 culori la fiecare masa
Fructele si legumele rosii, portocalii, galbene si verzi sunt bogate in carotenoizi, care ajuta celulele sistemului imunitar sa lupte impotriva virusilor. Acestea contin, de asemenea, antioxidanti si vitaminele A si C care consolideaza celulele si le ajuta sa apere organismul impotriva bacteriilor invadatoare. Mai mult, vitamina C ajuta la scaderea timpului si severitatii simptomelor asociate cu infectii respiratorii virale, promoveaza functiile fagocitare ale celulelor si sprijina functionarea celulelor T. Asadar, consuma la fiecare masa cat mai multe legume si fructe de diferite culori pentru o buna functionare a organismului.
Probioticele imbunatatesc starea de sanatate
Probioticele sunt bacterii "bune" care ajuta la prevenirea sau reducerea duratei afectiunilor gastro-intestinale, urogenitale si respiratorii. Acestea pot fi gasite in numeroase produse alimentare pe care le poti include cu usurinta in dieta ta zilnica. Inainte de a cumpara alimente probiotice (iaurturi, branzeturi sau alte lactate), asigura-te ca acestea contin Lactobacillus rhamnosus GR-1 sau GG, L. casei Immunitas sau Bifidobacterium animalis DN 114 001.
Opteaza pentru exercitii fizice moderate
Potrivit mai multor studii, exercitiile fizice moderate (mersul pe jos vioi, ciclismul sau inotul timp de 45 de minute de cateva ori pe saptamana) contribuie la intarirea sistemului imunitar, reducand sansa de imbolnavire cu pana la 50%. Exercitiile aerobice au rolul de a imbunatati fluxul sanguin si astfel, sistemul circulator transporta intr-un mod eficient celulele care lupta impotriva infectiilor. Insa nu se recomanda antrenamentele istovitoarea deoarece pot slabi sistemul imunitar. Acest lucru se datoreaza faptului ca substantele produse de glandele suprarenale ca un raspuns la stres numite corticosteroizi , supreseaza sistemul imunitar.
Optimismul intareste sistemul imunitar
Totodata, mai multe studii arata ca starile psihologice de stres, depresie sau tristete afecteaza sistemul imunitar. De aceea, pentru intarirea sistemului imunitar sunt recomandate relaxarea, optimismul si eliminarea stresului. Cercetarile efectuate la Universitatea Johann Wolfgang Goethe, din Frankfurt indica faptul ca persoanele care canta 5-10 minute pe zi isi imbunatatesc starea de spirit, iar nivelurile de anticorpi care protejeaza organismul de microbi cresc considerabil. Mai mult, persoanele care danseaza sau canta la diverse instrumente au o concentratie mai mare de anticorpi decat cei care doar asculta muzica, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Willamette, din Salem, Oregon.
Odihneste-te suficient
Sistemul imunitar este puternic afectat de lipsa orelor suficiente de somn. Asadar, este recomandat sa dormi intre 8-9 ore. In urma unui studiu efectuat la Scoala de Medicina Mount Sinai din New York, s-a descoperit ca femeile care s-au odihnit cel putin 7 ore pe noapte au mai multe celulele active "ucigase" care ataca bacteriile si virusii, in comparatie cu cele care se simteau obosite. Pentru a avea un somn linistit incearca sa eviti alcoolul, cofeina si exercitiile fizice intense cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 43621 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii