Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam TATA SI FIICA, O RELATIE NEGLIJATA
KICKBOXING IN APA
Crunch la cablu
UNEORI, MAMELE SUNT RELE
SCAPA DE LEZIUNILE ACNEICE!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB
VALORILE NUTRITIONALE ALE ALIMENTELOR
Oana Iaru
STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE
CUM MANCAM, ASA TRAIM
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT

STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT


STIL_DE_VIATA_SANATO_13258.jpgIn sezonul rece, organismul are tendinta de a fi mult mai slabit din cauza racelii si a gripei specifice zilelor racoroase. De aceea, este important ca fiecare dintre noi sa aiba un stil de viata cat mai sanatos bazat pe o dieta echilibrata, exercitii fizice, odihna si activitati recreative.

Renunta la grasimi, dar consuma proteine

Dietele bogate in grasimi pot face sistemul imunitar mai putin functional si mai lent, potrivit unui cercetari de la Universitatea Tufts din Boston. Studiul a constat in compararea efectelor dietelor care contin 38% grasimi asupra sistemului imunitar cu cele ale unei diete cu 28% grasimi. Cercetatorii au descoperit ca dietele cu un continut scazut de grasimi sporesc capacitatea celulelor T de a preveni aparitia infectiilor. Asadar, incearca sa obtii 25-30 de procente din totalul zilnic de calorii din grasimi, insa opteaza pentru cele mononesaturate care se gasesc in uleiul de masline, avocado, unt de arahide etc. Limiteaza aportul de grasimi saturate care se gasesc in special in produselele lactate (lapte, unt, branza) si carne.

Pe de alta parte, este recomandat sa consumi cat mai multe proteine. Aminoacizii din proteine sunt "piatra de temelie" a celulelor din sistemul imunitar. Ele contribuie la crearea celulelor albe care protejeaza organismul si la producerea de anticorpi. Femeile ar trebuie sa consume aproximativ 50 de grame de proteine pe zi. Alege proteine slabe precum pestele, carnea de pasare, oua, fasole, carne de vita sau produse din soia.

Consuma 3 culori la fiecare masa

Fructele si legumele rosii, portocalii, galbene si verzi sunt bogate in carotenoizi, care ajuta celulele sistemului imunitar sa lupte impotriva virusilor. Acestea contin, de asemenea, antioxidanti si vitaminele A si C care consolideaza celulele si le ajuta sa apere organismul impotriva bacteriilor invadatoare. Mai mult, vitamina C ajuta la scaderea timpului si severitatii simptomelor asociate cu infectii respiratorii virale, promoveaza functiile fagocitare ale celulelor si sprijina functionarea celulelor T. Asadar, consuma la fiecare masa cat mai multe legume si fructe de diferite culori pentru o buna functionare a organismului.

Probioticele imbunatatesc starea de sanatate

Probioticele sunt bacterii "bune" care ajuta la prevenirea sau reducerea duratei afectiunilor gastro-intestinale, urogenitale si respiratorii. Acestea pot fi gasite in numeroase produse alimentare pe care le poti include cu usurinta in dieta ta zilnica. Inainte de a cumpara alimente probiotice (iaurturi, branzeturi sau alte lactate), asigura-te ca acestea contin Lactobacillus rhamnosus GR-1 sau GG, L. casei Immunitas sau Bifidobacterium animalis DN 114 001.

Opteaza pentru exercitii fizice moderate

Potrivit mai multor studii, exercitiile fizice moderate (mersul pe jos vioi, ciclismul sau inotul timp de 45 de minute de cateva ori pe saptamana) contribuie la intarirea sistemului imunitar, reducand sansa de imbolnavire cu pana la 50%. Exercitiile aerobice au rolul de a imbunatati fluxul sanguin si astfel, sistemul circulator transporta intr-un mod eficient celulele care lupta impotriva infectiilor. Insa nu se recomanda antrenamentele istovitoarea deoarece pot slabi sistemul imunitar. Acest lucru se datoreaza faptului ca substantele produse de glandele suprarenale ca un raspuns la stres numite corticosteroizi , supreseaza sistemul imunitar.

Optimismul intareste sistemul imunitar

Totodata, mai multe studii arata ca starile psihologice de stres, depresie sau tristete afecteaza sistemul imunitar. De aceea, pentru intarirea sistemului imunitar sunt recomandate relaxarea, optimismul si eliminarea stresului. Cercetarile efectuate la Universitatea Johann Wolfgang Goethe, din Frankfurt indica faptul ca persoanele care canta 5-10 minute pe zi isi imbunatatesc starea de spirit, iar nivelurile de anticorpi care protejeaza organismul de microbi cresc considerabil. Mai mult, persoanele care danseaza sau canta la diverse instrumente au o concentratie mai mare de anticorpi decat cei care doar asculta muzica, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Willamette, din Salem, Oregon.

Odihneste-te suficient

Sistemul imunitar este puternic afectat de lipsa orelor suficiente de somn. Asadar, este recomandat sa dormi intre 8-9 ore. In urma unui studiu efectuat la Scoala de Medicina Mount Sinai din New York, s-a descoperit ca femeile care s-au odihnit cel putin 7 ore pe noapte au mai multe celulele active "ucigase" care ataca bacteriile si virusii, in comparatie cu cele care se simteau obosite. Pentru a avea un somn linistit incearca sa eviti alcoolul, cofeina si exercitiile fizice intense cu cel putin 3 ore inainte de culcare.



Elena Diaconu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 49304 ori.



Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Dieta Rina, regimul de 90 de zile

26 August 2024

Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.

Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.


Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?

19 August 2024

Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.

Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii