Sunteti aici :: Antrenament » DUREREA MUSCULARA DE A DOUA ZI
DUREREA MUSCULARA DE A DOUA ZI
Cu totii cunoastem senzatia care apare de obicei in dimineata de dupa un antrenament intens...acea durere musculara, uneori de nesuportat. Unii o numesc "febra" musculara.Oamenii de stiinta au ajuns la un acord: aceasta criza dureroasa este produsa de contractiile musculare dinamice (sau excentrice). O contractie excentrica este definita prin scurtarea si alungirea unui muschi impotriva unei forme dinamice de rezistenta (greutati sau gravitatie, de exemplu). S-a dovedit ca aceste contractii dinamice produc leziuni la nivelul tesutului contractil din muschi.
Pe de alta parte exista si contractii concentrice (sau statice), care produc scurtarea muschiului impotriva unei forte statice ce opune rezistenta.Aceste contractii nu produc atat de multe probleme la nivelul celulei musculare.Cercetandu-se la nivelul microscopic celulele musculare supuse la contractii excentrice au fost descoperite nenumarate microleziuni care constituie cauza durerii. O cauza a durerii este si supraintinderea tesuturilor conective (tendoane, ligamente) care sunt atasate muschiului. O alta teorie atribuie durerea procesului de vindecare a inflamatiei musculare produsa de antrenamentul agresiv.
Acest tip de durere musculara se manifesta la 24 - 48 ore dupa antrenament si are varful maxim la 24 - 78 ore. Descreste pana la disparitie in 7 - 10 zile. Sunt afectati doar muschii scheletici si poate aparea la orice atiet, indiferent de nivelul de pregatire fizica.Aceasta durere nu este provocata de o crestere a nivelului muscular de acid lactic (cresterea acidului lactic da senzatia de "arsura" care insoteste sedintele de antrenament). Utilizarea unor antiinflamatoare, precum ibuprofenul, poate fi utila numai in cazuri extreme.
Durerea nu este un indicator al calitatii antrenamentului. Multi au impresia ca daca nu au dureri musculare dupa antrenament si-au pierdut timpul la sala. Este o conceptie gresita, iar acesti oameni ar trebui sa stie ca exista alti parametri care arata daca antrenamentul a fost eficient. Numai ca acestia se cuantifica dupa mult timp.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 56113 ori.
Painea ingrasa?
4 August 2022Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?
Cea mai buna PIZZA cand vrei sa slabesti
1 August 2022Poti sa mananci pizza atunci cand vrei sa slabesti?
Pizza este una dintre cele mai iubite mancaruri din lume, asociata cu relaxare, petreceri, iesiri cu prietenii, weekend si, in general, cu sentimente placute. Totusi, cand vine vorba de slabit, majoritatea oamenilor se feresc de pizza, considerand-o un produs nesanatos, care ingrasa. Asa sa fie?
Raspunsul in acest video!
De unde luam IODUL?
25 Iulie 2022Desi prezent in cantitati mici in organismul uman, iodul este un mineral esential, necesar pentru o buna stare de sanatate. El nu poate fi produs de corp, deci trebuie asigurat din alimentatie sau suplimente.
Iodul este implicat in producerea de tiroxina si triiodotironina, hormoni tiroidieni implicati in reglarea metabolismului, precum si in sinteza proteinelor si activitatea enzimelor. Rolul lor este decisiv inclusiv pentru dezvoltarea sistemului osos si a sistemului nervos central in perioada intrauterina, dar si dupa.
Fara un aport adecvat de iod, hormonii tiroidieni nu functioneaza eficient si pot dezechilibra activitatea glandei tiroide, care devine sub-activa si produce prea putini hormoni situatie numita hipotiroidism sau devine hiperactiva si ii produce in exces, adica hipertiroidism.

Sportul este foarte important pentru remodelarea siluetei, dar trebuie sa ...

Atunci cand simti ca problemele te coplesesc si vezi numai ...

Exercitiile fizice nu se adreseaza in intregime abdomenului, picioarelor, spatelui ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii