Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MANCARE PENTRU CREIER
MAI MULT TESTOSTERON = MAI MULTA MASA MUSCULARA
ZGOMOTELE ARTICULARE - ar trebui sa ne ingrijoreze?
9 SFATURI DE NUTRITIE
Exercitii pentru muschii cvadriceps 2


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PROTEINELE DIN ZER IMBUNATATESC ACTIVITATEA MENTALA
SOCIETATEA MODERNA SI ABUZUL DE STEROIZI
Exercitii pentru muschii abdominali 2
MANANCA PE INDELETE!
GIMNASTICA ACVATICA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?

ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?


sxc.huDe-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari si, dupa cum bine stim sau nu stim inca dar vrem sa aflam, aditivii alimentari nu sunt o inventie noua, recenta. De exemplu in Evul Mediu salpetrul era folosit pentru conservarea carnii, iar noi astazi inca mai folosim substanta activa din acesta, adica nitritii pentru a conserva carnea.

De la uleiul comestibil rafinat care contine cantitati mici de aditivi (antioxidanti), pana la colorantii care ofera alimentelor o culoare si un aspect placut, vrem-nu vrem aditivii au devenit parte integranta din dieta noastra de zi cu zi. Si foarte multi dintre noi ne intrebam pe buna dreptate cat de nocivi sunt aditivii din alimentatia noastra. Greu de aflat mai ales intr-o tara ca a noastra unde deocamdata controlul produselor alimentare de pe piata nu este atat de strict ca in tarile Uniunii Europene.

Aditivii alimentari sunt clasificati dupa functia pe care o au, insa cei mai consumati sunt indulcitorii, indulcitorii artificiali, lucru de care ne vom ocupa si in acest articol.

Indulcitorii sunt substante utilizate pentru a conferi un gust dulce produselor alimentare, sau ca indulcitori la masa. Nu pot fi utilizati in alimentele pentru sugari si copii de varsta mica sau cu sanatate precara, cu excepţia cazului in care sunt stabilite prevederi specifice contrare. Exista doua categorii de aditivi indulcitori: indulcitorii artificiali (exemple: zaharina, ciclamatii, aspartamul etc.) si alcoolii edulcoranti. In Romania sut autorizati urmatorii indulcitori, incepand din 2003: E 420, E421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E 959.

Edulcorant Putere de indulcire relativa
Zaharuri naturale
Sucroza (zahar) 100
Fructoza 170

Alcooli edulcoranti

Sorbitol E 420 45
Manitol E 421 70
Maltitol E 965 90
Xilitol E 967 100
Edulcoranţi artificiali noncalorici
Acesulfam K E 950 200
Ciclamat E 952 4 500
Aspartam E 951 20 000
Zaharina E 954 30 000












TABEL 1. Puterea de indulcire a edulcorantilor comparativ cu zaharul (100)

EDULCORANÅ¢II ARTIFICIALI. Aceste substante sunt folosite cu precadere de anumite categorii de populatie care sufera de afectiuni ca diabetul si obezitatea. Dorinta pietei pentru produse alimentare care sa aiba calorii mai putine a condus la folosirea pe scara larga a indulcitorilor hipocalorici. Astfel, aproape toata populatia consuma aceste substante fara a fi neaparat constienta de acest lucru, deoarece sunt folosite in foarte multe produse alimentare.

Este cunoscut faptul ca edulcorantii, desi nu au calorii, cresc pofta de mancare, fiind un fals aliat al celor ce se chinuie sa slabeasca.

Pe de alta parte, o motivatie valida pentru consumarea edulcorantilor artificiali a fost si absenta efectului cariogenic, adica nu produc acele nedorite carii dentare. Odata cu folosirea acestor aditivi pe scara larga au aparut si semne de intrebare in legatura cu posibilitatea ca acesti indulcitori artificiali sa induca aparitia cancerului sau diferite efecte neurologice nedorite.

ZAHARINA - E954. Zaharina este de 300 de ori mai dulce decat sucroza (zaharul). Cateva studii au indicat ca zaharina poate provoca apariţia cancerului de vezica urinara la şoarecii de laborator. Intrebarea care rezulta in mod firesc este: produce zaharina intr-adevar cancer?

Doza aprobata pentru o portie, in industria alimentara din S.U.A., este de 30 de miligrame. Doza maxima recomandata este de 1 gram pe zi pentru adulti si 0,5 grame pentru copii. Un consum mare de zaharina duce la pierderi importante de apa din organism. Desi specialistii ne asigura ca in cantitati moderate zaharina nu produce cancer la om, trebuie sa o consumam cu mare prudenta daca vrem sa fim in siguranta.

Ciclamatul - E952. Agentia pentru Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din S.U.A. a interzis folosirea ciclamatului in 1969 pe motiv ca are un risc crescut de cancer de vezica urinara, fapt demonstrat in studii pe animale.

ASPARTAMUL - E951. Aspartamul este metabolizat pana la cativa subcomponenti, incluzand fenilalanina si acidul aspartic. Bauturile sau alimentele care contin aspartam poarta inscriptionat un avertisment pentru persoanele alergice la fenilalanina. Aspartamul, ca si zaharina si ciclamatul, a fost incriminat ca substanta cu efecte toxice asupra sistemului nervos. Doza maxima recomandata in S.U.A. este de 50 miligrame pe kilogramcorp (3,5 grame aspartam la o persoana de 70 de kilograme) sau 40 miligrame pe kilogramcorp in Canada.

ALCOOLII EDULCORANTI. Cel mai frecvent folositi sunt manitolul, sorbitolul, maltitolul si xilitolul. Un presupus avantaj al acestor alcooli este ca nu dau nastere cariilor dentare, asa cum se intampla in cazul zaharului.

Concluzii si recomandari.

Este important sa evitam pe cat se poate consumul acestor indulcitori, sa fim mai prudenti la achizitionarea acestora citind etichetele si lucrul cel mai bun ar fi sa ne obisnuim cu gustul natural al alimentelor, lucru care dureaza trei saptamani. Alimentele consumate in stare naturala ofera multe alte avantaje, asa ca merita sa optam pentru ele. Chiar si in cazul diabeticilor, indulcitorii nu sunt indispensabili, ci din contra, excluderea lor dintr-o dieta cat mai natural posibila va aduce doar beneficii.



Acurmuloae Diana Andreea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 129113 ori.



Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Mic ghid de inlocuiri alimentare

18 Noiembrie 2024

Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.

Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.


Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Articole din aceeasi categorie

TOP 10 ALIMENTE CAPCANA TOP 10 ALIMENTE CAPCANA
Ai venit din concediu si primul lucru pe care l-ai ...
REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE
Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...


SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
Soia provine din Asia , unde era cultivata cu 3000 ...
DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA
Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii