Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
Adductia picioarelor la aparat
FRACTURA DE OBOSEALA
ANTRENAMENTELE IN APA
Fluturari la aparatul Pec Deck


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole OBEZ VS. OBEZA
CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII
FENOMENUL DIETEI ZONE
AVOCADO
INSOMNIA, BALAURUL NOPTILOR NOASTRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SARCINA SI ALIMENTATIA

SARCINA SI ALIMENTATIA


SARCINA_SI_ALIMENTAT_32685.jpgIn sarcina, nevoile generale de hrana ale organismului cresc considerabil, din moment ce organismul mamei furnizeaza materia necesara cresterii fatului. Dupa nastere, secretia de lapte necesita si ea un supliment de hrana. Din ansamblul substantelor nutritive care formeaza ratia femeii, albuminele mai ales favorizeaza cresterea fatului si secretia de lapte. Albuminele se gasesc in special si sunt de calitatea cea mai buna, in lapte, branza, oua, carne si peste. Formarea de noi tesuturi ce caracterizeaza procesul de crestere a fatului necesita insa si un aport marit de vitamine. Acestea sunt in primul rand furnizate de legume si fructe crude, de oua, unt, paine integrala sau intermediara.

 Femeia insarcinata trebuie sa-si controleze regulat greutatea, deoarece asa cum este de asteptat, aceasta trebuie sa progreseze in anumite limite, pana la nastere, paralel cu dezvoltarea fatului. Deoarece orice tulburari sau intoxicatii in cursul sarcinii se pot rasfrange asupra organismului fatului, abuzul de condimente iritante, mancarea indigesta, abuzul de prajeli, alcoolul si tutunul vor fi evitate. Nevoile nutritive ale gravidei nu pot fi incadrate in legi fixe, ele fiind dependente de: greutatea si inaltimea gravidei, deci de starea ei de nutritie; varsta femeii (pana la 20 de ani ratia gravidei trebuie suplimentata cu 300-400 calorii, deoarece aceasta fiind inca in perioada de adolescenta, procesele de crestere nu sunt complet terminate); activitatea femeii; varsta sarcinii, ale caror nevoi nutritive cresc, odata cu lunile sarcinii si sunt cu atat mai mari in timpul lactatiei cu cat secretia lactata este mai bogata. Caloriile pentru gravide ajung uneori la 3000-3300, iar cele pentru femeile care alapteaza in jur de 3500 calorii pe zi.


Alimentele care trebuie sa faca parte din ratia gravidei nu pot fi grupate in permise si interzise, deoarece regimul trebuie sa fie complet si cat mai variat. Se vor exclude insa alimentele care produc fermentatii intestinale sau o digestie grea. Acestea sunt:


-carnea: foarte grasa, afumata, carnatii, mezelurile grase, condimentate in exces;

-pestele: gras, afumat, foarte sarat, in exces;

-leguminoasele: fasole uscata, linte, mazare;

-legumele crude: varza, conopida, guliile si ridichile (varza mai ales pregatita cu multa grasime trebuie inlaturata);

-abuzul de feluri prajite (carnati, chiftele, gogosi, clatite);

-condimente: iuti sau foarte sarate, in exces.


In primele patru luni ratia alimentara va cuprinde 1 g de albumina pe 1 kg greutate corporala, apoi in a doua perioada a sarcinii 1,5 g albumine pe 1 kg greutate ideala. Dintre acestea, jumatate vor fi acoperite cu albumine de origine animala, iar cealalta jumatate cu albumine din paine, cartofi, legume, fructe, fainoase si dulciuri. Sunt recunoscute, ca cele mai valoroase, albuminele din lapte, produse lactate, oua, carne si peste. Acestea nu trebuie sa lipseasca din hrana femeii gravide, in cantitate de cel putin 800 g lapte si 200 g carne sau 2 oua, 50 g branza si 250 g peste completate cu cele din paine, fainoase, legume si fructe. Deci albuminele sunt necesare, nu numai pentru cresterea fatului, dar si pentru a acoperi dezvoltarea organelor mamei (uter, muschi) si metabolismul ei crescut. In perioada de alaptare, nevoia de albumine cu valoare biologica mare este si mai ridicata, ea ajungand pana la 2 g albumine pe 1 kg greutate ideala. In privinta glucidelor, acestea se recomanda intre 4 si 6 g pe 1 kg de greutate corporala pe zi, preferential din fructe, legume, cereale, cartofi, paine intermediara care aduc si vitamine valoroase.

Gravidele care au ereditate diabetica vor scadea cantitatea totala de glucide, acoperindu-le pe cat posibil din legume si fructe si evitand zaharul si dulciurile concentrate. In a doua jumatate a sarcinii exista in general o tendinta la retentie de apa si deci la formarea de edeme. De aceea, in aceasta perioada, se vor evita toate alimentele exagerat de sarate, cantitatea totala de sare dintr-o zi, nu trebuie sa depaseasca 5-6 g.

Avand in vedere tendinta la balonare postprandiala a gravidei, supele de carne sau de legume se dau in portii mici dar concentrate ca valoare nutritiva, adica imbogatite cu fainoase, oua, unt sau smantana. Ele se vitaminizeaza cu sucuri de legume crude. Este preferabil sa se consume numai cate o jumatate de portie de supa la o masa pentru ca senzatia de satietate sa nu apara inainte de a consuma felul urmator care, de obicei, este mai bogat in albumine de cea mai buna calitate (carne, peste, branza si ou). Fainoasele de cea mai buna calitate se recomanda sub forma de budinci, combinate cu carne, branza, oua si unt. Legumele crude, servite ca salate, pentru a fi mai usor de digerat, se rad si se vitaminizeaza suplimentar cu verdeturi proaspete, tocate marunt si cu suc de lamaie. Legumele fierte se pot consuma in pireuri batute cu unt, lapte, ca soteuri inabusite, sau in diverse preparate cu carne si sosuri dietetice. In privinta desertului, fructele crude raman cele mai indicate in sarcina. Gravida se va feri de excesul de dulciuri: aluaturi proaspete, calde, preparate cu multa grasime, cu creme, cu mult unt, foietaj, gogosi dospite.

Femeia insarcinata nu trebuie sa creada ca un surplus de greutate "exagerat" (peste 10-12 kg) castigat in timpul sarcinii inseamna sanatatea viitorului copil. Numai o alimentatie suficienta, dar mai ales echilibrata, prezinta o garantie a evolutiei armonioase a sarcinii.



Dr. Roxana Popescu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 70914 ori.



Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii