Sunteti aici :: Nutritie » SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE
SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE
Fiecare mamica doreste sa se asigura ca bebelusul ei primeste toate vitaminele de care are nevoie inca de cand este in burtica. Chiar si cu o alimentatie echilibrata, suplimentele de vitamine sunt necesare fatului deoarece ii stimuleaza dezvoltarea si previn unele boli grave.
Desi multi specialisti sunt impotriva generalizarii suplimentelor prenatale pentru toate viitoarele mamici, majoritatea recunosc importanta vitaminelor atat inainte de sarcina cat si in timpul acesteia.
De ce sunt necesare suplimentele prenatale?
Este aproape imposibil sa-i asiguri corpului tau in timpul sarcinii necesarul de nutrienti, doar pe baza alimentatiei normale. Cum organismul tau produce mai mult sange, sunt necesare 30-60 mg Fe, 2,6 mcg vitamina B12 si un aport de pana la 800 mcg acid folic (vitamina B9).
De fier ai nevoie deoarece este o parte componenta importanta a sangelui (mai precis a hemoglobinei). Deficitul sau cauzeaza anemia la mama si o dezvoltare anormala a dintilor si oaselor la fat. Cantitatile prea mari de fier pot produce constipatie, de aceea in suplimentele multivitaminice se adauga si un laxativ usor.
Vitamina B12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea celulelor nervoase. Daca apar deficiente ale acesteia, poti avea simptome precum: senzatii de furnicaturi persistente la nivelul membrelor superioare si inferioare, confuzie si pierderi ale memoriei, oboseala, ameteli, stare de slabiciune, constipatie, gaze, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate.
In prezent se estimeaza ca aproximativ 15% dintre adulti au deficienta de vitamina B12. Deficienta poate fi determinata de modificarile tractului digestiv datorate inaintarii in varsta mai ales la mamici peste 40 ani. Conform unui studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine, femeile care au lipsa de vitamina B12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboza, boala care poate duce la pierderea sarcinii si eventual la sterilitate si inhibarea ovulatiei sau a implantarii. Suplimentele de vitamina B12 ajuta sangele sa circule normal, imbunatatind sansele femeilor de a ramane insarcinate.
Un risc sporit de a dezvolta deficit de vitamina B12 apare mai ales in cazul persoanelor vegetariene, pentru ca cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vita, pestele (ca somon, ton etc.), cerealele, ouale, laptele, branza si iaurtul, dar si in cazul gravidelor cu diverse afectiuni digestive precum boala celiaca sau boala Crohn.
Acidul folic previne malformatiile congenitale grave ale creierului sau maduvei spinarii micutului tau (defecte de tub neural precum Spina bifida sau hidrocefalie), precum si malformatii ale buzei superioare sau ale inimii. Pentru sporirea precautiei, este recomandat sa iei acid folic cu o luna inainte de a ramane insarcinata.
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca toate femeile ce planuiesc o sarcina sa consume minim 0.4 mg acid folic pe zi (cantitatea aflata si in vitaminele prenatale) inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina - cand creierul si maduva spinarii sunt deja formate.
Recent, s-a demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi - are efect benefic si asupra mamicilor pentru ca impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei.
In afara de fier, vitamina B12 si acid folic un adevarat supliment prenatal ar trebui sa mai contina si vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B - tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin si precum si calciu, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc si vitamina E.
Atentie la excese!
Se stie ca toate elementele minerale precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu sau zinc ajuta la dezvoltarea micutului din burtica si la intarirea sistemului sau imunitar, dar nu exagera cu pilulele multivitaminice. Excesul oricaruia dintre acesti ioni, poate avea efecte mai neplacute chiar decat deficienta lor. Cele mai afectate organe, in cazul excesului, ar fi rinichii si ficatul bebelusului care oricum nu sunt indeajuns de dezvoltate pentru a filtra/detoxifia organismul. Asadar, nu depasi maximul de 2 pilule pe zi, si nu lua vitamine fara acordul medicului tau!
Pentru unele femei, vitaminele prenatale au dus la stari de greata sporita la inceputul sarcinii sau in timpul ei, aceasta indicand necesitatea unei schimbari in modul in care sunt luate (dupa masa eventual, sau atunci cind riscul de a varsa este scazut), sau chiar a schimbarii lor cu altele potrivite (mai exact cu unele a caror compozitie este mai usor tolerata de organism). Daca inghitirea este dificila, incearca pilule de dimensiuni mult mai mici, sau din cele care pot fi supte, sau capsule care se pot desface si strecura in mancare.
Dar, nu uita! Un supliment ramine un supliment. Nicio pilula, indiferent cat de completa este, nu poate inlocui o dieta alimentara sanatoasa. Este foarte important ca majoritatea vitaminelor si mineralelor sa provina din hrana.
Cristina Piron

Acest articol a fost vizualizat de 49893 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii