Sunteti aici :: Nutritie » CURMALELE
CURMALELE

Curmalele sunt o parte importanta intr-o dieta sanatoasa. Ele contin zahar, grasimi, proteine, precum si multe vitamine esentiale. In cazul in care sunt consumate cu pasta de castraveti, se poate pierde cu usurinta in greutate. Un kilogram de curmale contine aproape 3.000 de calorii. Aceste calorii sunt suficiente pentru a indeplini cerintele de zi cu zi ale unui organism uman. Ele pot fi utilizate si ca un inlocuitor al zaharului sau chiar la prepararea bauturilor alcoolice fermentate. Curmalele uscate se pot macina si folosi ca faina. Curmalele proaspete au mult mai putine calorii decat cele uscate si contin cantitati mici de vitamina C, care lipsesc din cele uscate. Curmalele proaspete furnizeaza o energie de 96 kcal/100g iar cele uscate furnizeaza 248 kcal/100 g. Doar unul sau doua soiuri de curmale au o concentratie modesta de fier, restul au un continut mult mai mare. Acest lucru, impreuna cu energia usor de asimilat, le fac un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala cronica. 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Avand acest efect energizant, curmalele se recomanda anemicilor, celor extenuati, convalescentilor, copiilor, sportivilor, precum si persoanelor in varsta. Desi contin doar in cantitati mici vitamina B, ele ofera in schimb cantitati suficiente de acid folic. Magneziul continut de curmale tonifica muschii si intarzie imbatranirea, evitand acumularea deseurilor alimentare. Curmalele exercita o actiune benefica si asupra prostatei si rinichilor.
Unele experimente au evidentiat intarirea musculaturii uterine ca urmare a consumului de curmale. Acest lucru este benefic in special in ultimele luni de sarcina. Cercetarile au constatat o legatura intre curmale si o reducere a hemoragiei postpartum. Curmalele sunt un beneficiu real pentru femei atat in timpul sarcinii cat si in perioada de alaptare. Se considera ca, curmalele contin elemente care contribuie la atenuarea depresiei mamelor si imbogatirea laptelui matern cu elemente necesare cresterii rezistentei copilului la diverse boli.
Curmalele ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii. Atunci cand sunt lasate in apa toata noaptea si consumate zdrobite dimineata, acestea se dovedesc a fi destul de benefice pentru inima. Ele ajuta la intarirea inimii, daca sunt consumate de doua ori pe saptamana.
Curmalele sunt considerate un stimulent sexual foarte eficient. O mana de curmale, atunci cand sunt inmuiate in lapte de capra proaspat o noapte intreaga si apoi macinate in lapte, cu un amestec de praf de nucsoara si miere, devine un tonic foarte util pentru rezistenta sexuala.
Curmalele sunt cunoscute ca un remediu excelent pentru intoxicatia alcoolica. Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a mentine un sistem nervos sanatos, datorita continutului bogat de potasiu. Cercetarile au recomandat ca aportul ridicat de potasiu (aproximativ 400 mg) poate sa reduca riscul de accident vascular cerebral cu 40%. S-a constatat ca, consumul zilnic de curmale timp de patru saptamani poate imbunatati calitatea de lipide (grasimi) in sange, fara cresterea nivelului de zahar. Deoarece curmalele contin fluor, acestea pot ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. Totusi fructele uscate trebuie consumate cu moderatie. Clatirea gurii cu apa in timpul si dupa mese ar trebui sa contribuie la prevenirea cariilor dentare. Dupa ce ati mancat fructe cu un continut ridicat de zahar, care lasa reziduuri pe dinti (cum ar fi curmalele uscate) trebuie sa va spalati intotdeauna pe dinti. Curmala furnizeaza si o bautura utila in cazul afectiunilor pulmonare. Pentru a beneficia de actiunea sa expectoranta, trebuie preparat un decoct din 50 g de curmale, care se fierb intr-un litru de apa, timp de zece minute. Se strecoara si se bea in patru prize in timpul zilei. Cu un continut ridicat de glucide, acest fruct nu este recomandat diabeticilor.
Desi curmalele contin valori nutritive extraordinare, alegerea lor trebuie facuta cu mare grija, deoarece suprafata lor adeziva atrage diverse impuritati. Prin urmare, ar trebui sa se consume doar acele curmale care sunt corect ambalate. Altfel inainte de consum, curmalele trebuie spalate pentru a elimina impuritatile prezente in ele.
Dr. Roxana Popescu

Acest articol a fost vizualizat de 203712 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu Acest articol are 5 comentarii.
Curmale BIO si produse din curmale BIO la adresa www.narafood.ro
tensiunea 79 cu 147 necesita a recurge la medicamente?
dna dr
atentie la caloriile din articol:
1. Un kilogram de curmale contine aproape 3.000 de calorii
2. 96 kcal/100g iar cele uscate furnizeaza 248 kcal/100 g
eu ce sa inteleg?
http://www.paradisulverde.com/Magazin-On-line/Altele/Cereale/PSYLLIUM-TARATE-150g-SANO-VITA.html gasiti la orice magazin naturist .Multa sanatate
as vrea sa ma ajutati. Am 62 ani,am prolaps anal de 42 ani-de la nasterea baitului,am hemoroizi .Constipatia am rezolvat o cu ceai antiadipos,de 6 ani,dar din noiembrie imi curge sange odata cu eliminarea fecalelor. POT FOLOSI COLON HELP ? IN 2004 am facut colonoscopie cu acel lichid de 4 litri si am avut mari probleme cu prolapsul,dar nu am cancer de colon.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii