Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
Fara nici un dubiu, exerctiile fizice sunt benefice la orice ora din zi. Pentru a ne bucura de o viata sanatoasa este absolut necesar sa avem in fiecare zi acele 30 de minute de miscare despre care tot auzim la televizior, insa mai mult decat atat, trebuie sa facem si antrenamente mai consistente, cu durata de 45-60 minute, de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Doar asa putem fi in forma buna.
Exista oare avantaje fiziologice daca iti faci antrenamentele intr-o anumita parte a zilei. Dimineata sau seara? Sau poate la pranz?
In numeroase studii, oamenii de stiinta au constatat ca subiectii inclina sa obtina o mai buna performanta fizica - incluzand aici rezistenta, capacitatea de efort, viteza de reactie si capacitatea aerobica, intre orele 4 si 7 p.m. Exista mai multe explicatii: temperatura corpului si hormonii sunt la capacitate maxima dupa amiaza tarziu, ceea ce face muschii mult mai flexibili si deasemenea in acest interval orar muschii produc cea mai ridicata cantitate de testosteron (hormonul ce stimuleaza dezvoltarea muschilor) si mai redusa de cortizol (hormonul stresului).
Dar aceste variatii nu au efecte majore, studiile au aratat ca corpul se poate adapta timpului din zi cand te antrenezi. In cateva studii pe termen lung, de exemplu, oamenii de stiinta i-au impartit pe cei care fac exercitii in doua grupuri: cei care fac exercitii numai dimineata, respectiv cei care fac exercitii numai seara devreme. La sfarsit, cei care au preferat dimineata au obtinut rezultate mai bune privind performanta fizica la inceput zilei, iar care au preferat seara au obtinut rezultate mai bune cand au fost testati seara.
La un nivel practic, acest studiu a dovedit ca daca planuiesti sa alergi la un maraton care se va desfasura dimineata, ar fi mai bine sa iti programezi antrenamentele de alergari la inceputul zilei. In felul acesta organismul tau se va adapta senzatiilor specifice efortului exact in perioada in care se va desfasura concursul si va reactiona mai bine in conditii de concurs.
In linii mari, cercetatorii sugereaza ca momentul ideal pentru exercitii fizice este dupa amiaza tarziu, dar fara a obtine insa avantaje majore.
Asadar, noi va recomandam sa va antrenati atunci cand simtiti ca aveti randamentul cel mai bun.
Acest articol a fost vizualizat de 70814 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...