Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MIT SAU ADEVAR?
MINIMUM DE MISCARE
YOGA, ARTA RELAXARII
Ridicarea bratelor in lateral cu gantere, din stand, cu trunchiul aplecat
STREETBALL - SPORTUL ELIBERARII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ECUATIA SLABIRII
Aminoacizii liberi
ANTRENAMENTELE SI FRIGUL
IG MEDIU
Hiperextensii
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?

ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?


sxc.huDe-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari si, dupa cum bine stim sau nu stim inca dar vrem sa aflam, aditivii alimentari nu sunt o inventie noua, recenta. De exemplu in Evul Mediu salpetrul era folosit pentru conservarea carnii, iar noi astazi inca mai folosim substanta activa din acesta, adica nitritii pentru a conserva carnea.

De la uleiul comestibil rafinat care contine cantitati mici de aditivi (antioxidanti), pana la colorantii care ofera alimentelor o culoare si un aspect placut, vrem-nu vrem aditivii au devenit parte integranta din dieta noastra de zi cu zi. Si foarte multi dintre noi ne intrebam pe buna dreptate cat de nocivi sunt aditivii din alimentatia noastra. Greu de aflat mai ales intr-o tara ca a noastra unde deocamdata controlul produselor alimentare de pe piata nu este atat de strict ca in tarile Uniunii Europene.

Aditivii alimentari sunt clasificati dupa functia pe care o au, insa cei mai consumati sunt indulcitorii, indulcitorii artificiali, lucru de care ne vom ocupa si in acest articol.

Indulcitorii sunt substante utilizate pentru a conferi un gust dulce produselor alimentare, sau ca indulcitori la masa. Nu pot fi utilizati in alimentele pentru sugari si copii de varsta mica sau cu sanatate precara, cu excepţia cazului in care sunt stabilite prevederi specifice contrare. Exista doua categorii de aditivi indulcitori: indulcitorii artificiali (exemple: zaharina, ciclamatii, aspartamul etc.) si alcoolii edulcoranti. In Romania sut autorizati urmatorii indulcitori, incepand din 2003: E 420, E421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E 959.

Edulcorant Putere de indulcire relativa
Zaharuri naturale
Sucroza (zahar) 100
Fructoza 170

Alcooli edulcoranti

Sorbitol E 420 45
Manitol E 421 70
Maltitol E 965 90
Xilitol E 967 100
Edulcoranţi artificiali noncalorici
Acesulfam K E 950 200
Ciclamat E 952 4 500
Aspartam E 951 20 000
Zaharina E 954 30 000












TABEL 1. Puterea de indulcire a edulcorantilor comparativ cu zaharul (100)

EDULCORANÅ¢II ARTIFICIALI. Aceste substante sunt folosite cu precadere de anumite categorii de populatie care sufera de afectiuni ca diabetul si obezitatea. Dorinta pietei pentru produse alimentare care sa aiba calorii mai putine a condus la folosirea pe scara larga a indulcitorilor hipocalorici. Astfel, aproape toata populatia consuma aceste substante fara a fi neaparat constienta de acest lucru, deoarece sunt folosite in foarte multe produse alimentare.

Este cunoscut faptul ca edulcorantii, desi nu au calorii, cresc pofta de mancare, fiind un fals aliat al celor ce se chinuie sa slabeasca.

Pe de alta parte, o motivatie valida pentru consumarea edulcorantilor artificiali a fost si absenta efectului cariogenic, adica nu produc acele nedorite carii dentare. Odata cu folosirea acestor aditivi pe scara larga au aparut si semne de intrebare in legatura cu posibilitatea ca acesti indulcitori artificiali sa induca aparitia cancerului sau diferite efecte neurologice nedorite.

ZAHARINA - E954. Zaharina este de 300 de ori mai dulce decat sucroza (zaharul). Cateva studii au indicat ca zaharina poate provoca apariţia cancerului de vezica urinara la şoarecii de laborator. Intrebarea care rezulta in mod firesc este: produce zaharina intr-adevar cancer?

Doza aprobata pentru o portie, in industria alimentara din S.U.A., este de 30 de miligrame. Doza maxima recomandata este de 1 gram pe zi pentru adulti si 0,5 grame pentru copii. Un consum mare de zaharina duce la pierderi importante de apa din organism. Desi specialistii ne asigura ca in cantitati moderate zaharina nu produce cancer la om, trebuie sa o consumam cu mare prudenta daca vrem sa fim in siguranta.

Ciclamatul - E952. Agentia pentru Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din S.U.A. a interzis folosirea ciclamatului in 1969 pe motiv ca are un risc crescut de cancer de vezica urinara, fapt demonstrat in studii pe animale.

ASPARTAMUL - E951. Aspartamul este metabolizat pana la cativa subcomponenti, incluzand fenilalanina si acidul aspartic. Bauturile sau alimentele care contin aspartam poarta inscriptionat un avertisment pentru persoanele alergice la fenilalanina. Aspartamul, ca si zaharina si ciclamatul, a fost incriminat ca substanta cu efecte toxice asupra sistemului nervos. Doza maxima recomandata in S.U.A. este de 50 miligrame pe kilogramcorp (3,5 grame aspartam la o persoana de 70 de kilograme) sau 40 miligrame pe kilogramcorp in Canada.

ALCOOLII EDULCORANTI. Cel mai frecvent folositi sunt manitolul, sorbitolul, maltitolul si xilitolul. Un presupus avantaj al acestor alcooli este ca nu dau nastere cariilor dentare, asa cum se intampla in cazul zaharului.

Concluzii si recomandari.

Este important sa evitam pe cat se poate consumul acestor indulcitori, sa fim mai prudenti la achizitionarea acestora citind etichetele si lucrul cel mai bun ar fi sa ne obisnuim cu gustul natural al alimentelor, lucru care dureaza trei saptamani. Alimentele consumate in stare naturala ofera multe alte avantaje, asa ca merita sa optam pentru ele. Chiar si in cazul diabeticilor, indulcitorii nu sunt indispensabili, ci din contra, excluderea lor dintr-o dieta cat mai natural posibila va aduce doar beneficii.



Acurmuloae Diana Andreea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 127887 ori.



Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Dieta Rina, regimul de 90 de zile

26 August 2024

Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.

Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.


Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?

19 August 2024

Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.

Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.


Articole din aceeasi categorie

FA O CURA CU SEMINTE DE IN FA O CURA CU SEMINTE DE IN
Poate nu te-ai gandit sa faci o cura cu seminte ...
REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...


VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...
CUM MANCAM SANATOS IN ORAS CUM MANCAM SANATOS IN ORAS
Mai intai ar trebui sa definim acest mancat in oras. ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii