Sunteti aici :: Antrenament » METODA "HEAVY DUTY"
METODA "HEAVY DUTY"
"Heavy Duty" este o sintagma introdusa de Mike Menzer, o stea a culturismului, fost Mr. Universe si se refera la o metoda de antrenament cunoscuta ca HIT, acronimul de la High Intensity Training ( antrenament de mare intensitate). Metoda HIT consta in antrenamente foarte intense, scurte ca durata in timp si cu frecventa redusa. Obiectivul principal este cresterea incarcaturii la fiecare antrenament. Fiecare set este efectuat pana la epuizare. Fanii sistemului HIT recomanda de obicei un singur set pentru fiecare parte a corpului. Cel mai obisnuit program Heavy Duty este compus din antrenamente in care se lucreaza tot corpul de doua sau de trei ori pe saptamana, constand din 8-10 exercitii (sau chiar mai putine), fiecare alcatuit doar dintr-un singur set care se efectueaza pana la epuizare (inainte de fiecare set se face incalzire). Nu sunt recomandate seturile multiple sau impartirea grupelor musculare pe antrenamente.
Un program tipic HIT arata cam asa:
1. Genuflexiuni 1 set x 20 repetari
2. Indreptari cu picioarele in extensie 1 set x 8-10 repetari
3. Ramat sau tractiuni 1 set x 8-10 repetari
4. Impins plan cu bara sau flotari la paralele cu greutati atasate 1 set x 8-10 repetari
5. Impins de la ceafa 1 set x 8-10 repetari
6. Flexia bratelor cu haltera (stand in picioare) 1 set x 8-10 repetari
7. Extensia bratelor cu bara ( pozitia culcat pe banca ) 1 set x 8-10 repetari
8. Ridicari pe varfuri 1 set x 8-10 repetari
9. Crunches cu greutati atasate (Ã????abdomeneÃ????) 1 set x 8-12 repetari
Numarul repetarilor adaugat in dreptul exercitiilor semnifica numarul minim de repetari. Asa cum am mai spus fiecare set se executa pana la epuizare, prin asta intelegand momentul cand este imposibil de terminat o repetare (fara a trisa si fara ajutor).
HIT este o metoda eficienta pentru dezvoltarea fortei si masei musculare. Unii sunt de parere ca se pot lucra si cate doua seturi pentru fiecare parte a corpului, fie folosind acelasi exercitiu, fie introducand exercitii diferite.
Metoda HIT nu trebuie folosita permanent, fiindca supune sportivul la un risc destul de ridicat de accidentare. Este de preferat sa se introduca de cateva ori de-a lungul anului in cadrul schemei generale de antrenament, alternand cu antrenamentul conventional. Organismul se adapteaza la acest gen de solicitare daca este mentinuta prea mult timp.
HIT nu este "cea mai buna metoda", ci este doar una dintre sutele de metode de antrenament. Este bine sa o incercati, totusi o recomand numai celor care au trecut de etapa de incepator. Este tentant pentru un incepator care isi doreste
sa creasca cel putin cat Ronnie Coleman in vreo doua luni, sa incerce metoda Heavy Duty, totusi lipsa de experienta isi poate spune cuvantul si respectivul se expune riscului de accidentare, care uneori poate pune capat foarte rapid "carierei?" sportive.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 56266 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Nu cred ca practicand acest stil de antrenament natural te poti accidenta in mod special decat la alte stiluri.Accidentarea poate aparea la ori ce tip de antrenament daca:nu te incalzesti sau faci o miscare brusca.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii