Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAMENTELE SCURTE SI INTENSE "ARD" MAI MULTE CALORII
ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE
NU LASA PE MAINE CE POTI FACE AZI!
Fluturari la scripeti
Video - Activitatile casnice si scaderea in greutate


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Flexii la aparat
FAZELE INTRARII IN FORMA
Stretching - antebrate - exercitii set 2
TRUCURI PENTRU SCADERE IN GRUTATE
SAMPANIA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimentatia oamenilor din Zonele Albastre Fierbinte
Ceea ce alegi sa-ti pui in farfurie zi de zi iti influenteaza nu doar silueta, dar mai ales calitatea si durata...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » E-URI DE CARE SA TE FERESTI

E-URI DE CARE SA TE FERESTI


EURI_DE_CARE_SA_TE_F_71208.jpgPoate ca a sosit momentul propice sa acorzi ceva mai multa atentie alimentelor care iti ajung in frigider, camara, oala si, implicit, in farfurie in fiecare zi. Daca tot vin vesti bune din sectorul agriculturii anul acesta, de ce sa nu profiti si tu din plin de fructele si legumele care isi anunta de pe acum o prezenta mai mult decat impresionanta pe tarabele comerciantilor autohtoni? Atata timp cat poti sa te asiguri cat de cat ca ceea ce urmeaza sa cumperi e intr-adevar ceva lipsit de orice urma de substante nocive, tone de conservanti si agenti de crestere, ai putea sa inlocuiesti pe cat posibil ciocolatelele si legumele "la punga" pentru o vreme. Daca ai nevoie de ceva mai multe argumente pentru a incepe sa-ti schimbi cat de cat stilul de viata haotic si alimentatia deloc sanatoasa, iata o serie de informatii cu privire la asa-zisele "E"-uri alimentare nocive de care ar fi foarte bines a inveti sa te feresti - cel mai sigur prin refuzul de a mai consuma alimentele care le contin. Nu e nevoie sa iti iei cine stie ce masuri de precautie, in afara de verificarea in permanenta a etichetelor inainte de a ajunge acasa cu doua sacose pline ochi de cumparaturi.

Cine ne atentioneaza cu privire la E-urile daunatoare?

In primul rand, majoritatea organizatiilor europene sau mondiale de sanatate care se respecta, si care au inteles ca e nevoie de o atentionare care sa cuprinda detalii cat mai amanuntite cu privire la principalele substante care pot ameninta integritatea sanatatii consumatorilor. In al doilea rand, doctorii de familie si medicii nutritionisti ar trebui sa se numere printre principalii mesageri ai "vestilor" referitoare la aceste substante nocive care se regasesc in majoritatea alimentelor. In al treilea rand, mass-media este si ar trebui sa fie o alta sursa credibila de informare; nu in ultimul rand, informatiile gasite pe Internet cu privire la acest subiect ar putea sa constituie o alta sursa destul de buna de informare pe care ai putea sau ar trebui s-o folosesti cat de mult poti.

Majoritatea E-urilor (aditivii alimentari care modifica gustul, culoarea sau mirosul alimentelor) sunt responsabile pentru multe probleme de sanatate, si tot mai multe tari iau masuri pentru scoaterea celor mai toxice dintre ele de pe piata.

Cu toate ca "FDA"-ul americanilor, adica "Food and Drug Administration" a decis deja sa scoata de pe piata E 123 (si unele foste state sovietice le-au urmat exemplul), la fel intamplandu-se si cu E 110, nu la fel se poate spune de toate statele lumii. De exemplu, E 123 se regaseste cu success in tot ce inseamna dropsuri mentolate, jeleuri si bomboane, dar si creme de branza si branzeturi topite. Ar fi util sa verifici etichetele acestor produse inainte de a le cumpara. E 110 se regaseste in popularele prafuri de budinca pe care toate gospodinele le-au folosit cel putin o data in viata, sub pretextul crizei de timp in care se regaseau in prag de sarbatoare. Prafurile de culoare galbena mustesc de acest E, de care ar fi foarte bine sa te feresti.

Care sunt principalele E-uri care ne fac rau?

Pe langa cele doua mentionate mai devreme, regasim E 330, pe care il putem gasi in majoritatea sucurilor din comert, si care este responsabil pentru unele melanoame si afectiuni ale cavitatii bucale, dar si E 102, care se regaseste tot in celebrele budinci la plic, dar si in racoritoare sau in conserve, mustar sau gem, si care poate cauza tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.

E 121, cunoscut si sub denumirea de "citrus red" este un colorant pentru coaja de citrice si se regaseste pe o lista a E-urilor considerate a fi cancerigene.

E 123 sau "amaranth" este cele mai des intalnit in dulciuri si racoritoare si este de asemenea considerat a cauza melanoame.

E 131 sau "albastru patent" se regaseste in dulciuri si consumul lui regulat in cantitati mari se crede a cauza cancer.

E 210 (acidul benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 213 (benzoate de calciu), E 214 (para-hidroxi-benzoat de etil) si E 215, 216 si 217 (derivati ai acidului parahidroxibenzoic) se regasesc toti in multe preparate din carne si in conservele din carne si consumul lor prelungit poate cauza cancer.

E 239 sau hexametilen tetramina il putem gasi in multe preparate conservate, la fel ca intamplandu-se si cu E 330 (acid citric sintetic sau sarea de lamaie) - pe care il gasim in icre si sucuri.

E 950, 951 (aspartam), E 954 (zaharina), E 1201 (polivinilpirolidona), E 1202 (olivinilpolipirolidona) le putem vedea pe etichetele gumei de mesetcat, inghetatei sau racoritoarelor si altor tipuri de dulciuri, si toate se pare ca ar fi potentiale cauzatoare de cancere, alergii sau tulburari hepatice.

E 224 (metabisulfit de potasiu), E 226 (sulfit de calciu), E 227 (sulfit acid de calciu) sau E 228 (bisulfit de potasiu) fac parte din compozitia majoritatii bauturilor alcoolice si se pare ca pot da nastere anumitor boli intestinate si hepatice.

E 250, E 251 (nitrit de sodiu) sau E 252 (nitrat de potasiu) fac parte din categoria E-urilor incluse in mezeluri si pot cauza diferite alergii sau problem hepato-biliare.

E 281, 283 (propionati) ii gasim in diferite produse de panificatie sau in branza topita si sunt responsabili de tulburari hepato-toxice.

Aceasta este doar o mica parte a tuturor E-urilor periculoase pe care le consuma aproape zi de zi fara sa ne dam seama. Exista bineinteles pareri impartite in ceea ce priveste toxicitatea acestora, si exista multi specialisti care sunt de parere ca prezenta acestor subtante in alimente nu reprezinta un pericol extrem de mare pentru populatie; problema s-ar parea ca intervine atunci cand aceste E-uri sunt consumate cu regularitate si in cantitati foarte mari

 

Un raport realizat de catre Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana mentioneaza urmatoarele E-uri ca fiind inofensive: E100, E101, E140, E141, E160-163, E170, E174, E175, E181, E201-203, E260, E262, E263, E290, E300, E301, E303, E304, E306-309, E322, E331-337, E400-406, E410, E422, E472, E473, E492, E500, E501, E504, E507, E509, E511, E516, E518, E542, E552, E578, E636, E957, E965, E999, E1100, E1400-1450, E1510.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50759 ori.



Alimentatia oamenilor din Zonele Albastre

21 Mai 2024

Ceea ce alegi sa-ti pui in farfurie zi de zi iti influenteaza nu doar silueta, dar mai ales calitatea si durata vietii! Daca vrei sa fii in forma cat mai multi ani si sa te bucuri de o viata lunga, poti adopta anumite obiceiuri care iti cresc sansele de longevitate. Sigur, nimic nu-ti garanteaza ca vei trai 100 de ani daca mananci sanatos, deoarece durata de viata e rezultatul mai multor factori, iar pe o parte dintre ei nu ii poti controla, de exemplu, genetica.

Totusi, sta in puterea ta sa te concentrezi pe ceea ce poti influenta si sa faci alegeri mai bune in viata cotidiana. Legatura dintre longevitate si stil de viata, in special alimentatie, a fost pusa in lumina reflectoarelor prin conceptul de „zone albastre” si despre acest subiect iti voi vorbi in acest clip.


Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Articole din aceeasi categorie

RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...


FRUCTELE IN EXCES INGRASA FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi ...
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA 8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii