Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam TRAIM PENTRU A MANCA SAU MANCAM PENTRU A TRAI?
CUM SA TRAIM MAI BINE
ABDOMENUL - SCURTA ANALIZA
TRATAMENTUL VARICELOR - INTRE SPERANTA SI DEZAMAGIRE
EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA
Fluturari cu gantere pe plan inclinat
ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE
VITAMINIZAREA PIELII
COVRIGI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CATINA, ANTIOXIDANTUL NATURII

CATINA, ANTIOXIDANTUL NATURII


CATINA_ANTIOXIDANTUL_48267.jpgCatina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care mama-natura are grija sa ni-i puna la indemana in fiecare an, incepand cu jumatatea lui august si pana la jumatatea lunii octombrie. Acest arbust este folosit de nu mai putin de 2,000 de ani in medicina traditionala asiatica, iar isotricul din zona noastra este de asemenea unul impresionant. Catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica, de la Siret pana la Olt, iar anual fructele acestui arbust isi gasesc incet si sigur locul si rolul in domenii cum ar fi industria alimentara, cea farmaceutica, cea cosmetica si chiar si in industria ornamentala.

Aceste fructe acrisoare contin de doua ori mai multa vitamina C decat fructele de maces si pana la de zece ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Pe langa vitamina C, catina mai contine o sumedenie de alte vitamine extrem de importante pentru buna fucntionare a organismului, cat si cantitati impresionante de betacaroten, uleiuri complexe sau potasiu si fier. Toate adunate la un loc transforma fructele propriu-zise, uleiul sau mugurii de catina in unele dintre cele mai apreciate fructe din tara noastra, nu neaparat pentru gustul care de cele mai multe ori nu este foarte apreciat de multi, ci pentru beneficiile lor asupra sanatatii.

FRUCTELE DE CATINA CONTIN VITAMINA "TINERETII" SI AMELIOREAZA MULTE BOLI

Din punct de vedere nutritiv, catina este un aliment foarte bogat in vitaminele si microelementele A, E, P, K, F, vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B9) si alte substante importante pentru sanatate. Un alt aspect interesant referitor la catina este acela ca aceasta contine cantitati superioare de betacaroten in comparatie cu pulpa de morcov - catina alba este "imbibata" in betacaroten. Vitamina E, cunoscuta si ca vitamina tineretii si care se regaseste in foarte multe din cremele impotriva ridurilor este de asemenea prezenta in catina, contribuind la regenerarea organismului. Uleiul de catina este cunoscut pentru efectele sale de regenerare si intinerire, dar si pentru prevenirea si tratarea unei palete largi de boli si afectiuni.

Din fructe sau frunze de prepara ceaiuri si uleiuri, dar si mugurii si scoarta de catina au un rol important in prevenirea sau ameliorarea anumitor afectiuni. Fructele de catina asociate cu mierea de albine dau nastere unui adevarat elixir al sanatatii; din cauza gustului acrisor greu de suportat in cadrul unui tratament de lunga durata, fructele de catina pot fi pastrate in miere si consumate ca atare. Semintele din fruct sunt adevarate sursa de vitamine, iar sfaramanrea fructelor intre dinti pare sa fie solutia cea mai buna de consumare a acestora.

O grija mare trebuie acordata consumului de catina in timpul serii, din cauza faptului ca aceste fructe au un puternic efect excitant al sistemului nervos, chiar mai puternic decat cel al cafelei. Suc, gem, dulceata, nectar sau lichior sunt doar cateva din formele in care putem sa regasim fructele de catina pe piata. Cu toate acestea, este recomandat ca acestea sa fie consumate ca atare, in forma lor neprelucrata, pentru a-si aduce intregul aport vitaminizant asupra sanatatii.

Industria farmaceutica a inteles importanta catinei in tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni cum ar fi boala Parkinson, depresia sau anumite tumori si adenoame. Studiile axate pe catina au aratat aptul ca uleiul obtinut din aceste fructe este capabil sa amelioreze boli si afectiuni cum ar fi reumatismul, urticaria, diferite alergii, ulcer gastric,ulcer duodenal, diaree, afectiuni hepatice sau circulatorii. In plus, asteniile, alcoolismul si chiar anemiile sau stresul par sa isi gaseasca un "dusman" grozav in catina, mai ales datorita senzatiei reconfortante pe care este capabila sa o provoace.

CATINA INHIBA POFTA DE MANCARE

Pe langa minunatele efectele ale consumului de catina mentionate pana acum, merita sa ii atribuim si rolul de ameliorator al anumitor afectiuni coronariene sau oftalmologice; in plus, catina poate sa ajute pacientii care sufera de hipertensiune arteriala sau gingivite.

Mai mult, catina poate sa protejeze impotriva radiatiilor solare si chiar impotriva radiatiilor cosmice - motiv pentru care a fost folosita in alimentatia cosmonautilor. Se pare ca efectele imediate ale consumului de catina in cadrul cosmonautilor se refera la imbogatirea rezistentei si la cresterea echilibrului organismului.

Catina si-a aratat influenta si asupra infertilitatii feminine si masculine, iar efectele sale afrodisiace sunt foarte populare printre cunoscatori. Mugurii de catina sunt cei mai eficienti in acest caz.

Datorita faptului ca acidul palitoleic se regaseste in proportie de 35% in fructele de catina, e lesne de inteles de ce industria cosmetica exploateaza la maxim potentialul uleiului din aceste fructe. Acest ulei gras se regaseste in mod natural in compozitia pielii si contribuie la vindecarea leziunilor, arsurilor, dermatitelor, eczemelor, acneei, psoriazisului si la mentinerea sanatatii celulelor. In plus, acidul oleic care se regaseste in proportie de 17% sau acizii omega 3 (34%) si omega 6 (31%) din semintele de catina au un rol extraodrdinar de benefic asupra sanatatii inimii si sistemului circulator.

Inhibarea poftei de mancare este un alt efect imediat al consumului de catina, in ciuda gustului sau acrisor. Astfel, anumite cazuri de obezitatea pot fi tratate urmand schema prescrisa de un nutritionist, la care se poate adauga catina. Este de asemenea un bun antiinflamator, iar actiunea sa de vitaminizare generala asupra organismului isi aduce contributia importanta in curele de slabire.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 64155 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii