Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Apa
MICI SCHIMBARI CARE CONTRIBUIE LA SCADEREA IN GREUTATE
ANTRENEAZA-TE FOLOSIND BENZILE ELASTICE
PRIMAVARA SI TENUL
ANTRENAMENTELE IN TIMPUL SARCINII


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE
Oferta sarbatori 2011
UN EXERCITIU PENTRU TONIFIEREA MUSCHILOR TRUNCHIULUI
ALEGE MISCAREA!
OBSESIA SILUETEI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » E-URI DE CARE SA TE FERESTI

E-URI DE CARE SA TE FERESTI


EURI_DE_CARE_SA_TE_F_71208.jpgPoate ca a sosit momentul propice sa acorzi ceva mai multa atentie alimentelor care iti ajung in frigider, camara, oala si, implicit, in farfurie in fiecare zi. Daca tot vin vesti bune din sectorul agriculturii anul acesta, de ce sa nu profiti si tu din plin de fructele si legumele care isi anunta de pe acum o prezenta mai mult decat impresionanta pe tarabele comerciantilor autohtoni? Atata timp cat poti sa te asiguri cat de cat ca ceea ce urmeaza sa cumperi e intr-adevar ceva lipsit de orice urma de substante nocive, tone de conservanti si agenti de crestere, ai putea sa inlocuiesti pe cat posibil ciocolatelele si legumele "la punga" pentru o vreme. Daca ai nevoie de ceva mai multe argumente pentru a incepe sa-ti schimbi cat de cat stilul de viata haotic si alimentatia deloc sanatoasa, iata o serie de informatii cu privire la asa-zisele "E"-uri alimentare nocive de care ar fi foarte bines a inveti sa te feresti - cel mai sigur prin refuzul de a mai consuma alimentele care le contin. Nu e nevoie sa iti iei cine stie ce masuri de precautie, in afara de verificarea in permanenta a etichetelor inainte de a ajunge acasa cu doua sacose pline ochi de cumparaturi.

Cine ne atentioneaza cu privire la E-urile daunatoare?

In primul rand, majoritatea organizatiilor europene sau mondiale de sanatate care se respecta, si care au inteles ca e nevoie de o atentionare care sa cuprinda detalii cat mai amanuntite cu privire la principalele substante care pot ameninta integritatea sanatatii consumatorilor. In al doilea rand, doctorii de familie si medicii nutritionisti ar trebui sa se numere printre principalii mesageri ai "vestilor" referitoare la aceste substante nocive care se regasesc in majoritatea alimentelor. In al treilea rand, mass-media este si ar trebui sa fie o alta sursa credibila de informare; nu in ultimul rand, informatiile gasite pe Internet cu privire la acest subiect ar putea sa constituie o alta sursa destul de buna de informare pe care ai putea sau ar trebui s-o folosesti cat de mult poti.

Majoritatea E-urilor (aditivii alimentari care modifica gustul, culoarea sau mirosul alimentelor) sunt responsabile pentru multe probleme de sanatate, si tot mai multe tari iau masuri pentru scoaterea celor mai toxice dintre ele de pe piata.

Cu toate ca "FDA"-ul americanilor, adica "Food and Drug Administration" a decis deja sa scoata de pe piata E 123 (si unele foste state sovietice le-au urmat exemplul), la fel intamplandu-se si cu E 110, nu la fel se poate spune de toate statele lumii. De exemplu, E 123 se regaseste cu success in tot ce inseamna dropsuri mentolate, jeleuri si bomboane, dar si creme de branza si branzeturi topite. Ar fi util sa verifici etichetele acestor produse inainte de a le cumpara. E 110 se regaseste in popularele prafuri de budinca pe care toate gospodinele le-au folosit cel putin o data in viata, sub pretextul crizei de timp in care se regaseau in prag de sarbatoare. Prafurile de culoare galbena mustesc de acest E, de care ar fi foarte bine sa te feresti.

Care sunt principalele E-uri care ne fac rau?

Pe langa cele doua mentionate mai devreme, regasim E 330, pe care il putem gasi in majoritatea sucurilor din comert, si care este responsabil pentru unele melanoame si afectiuni ale cavitatii bucale, dar si E 102, care se regaseste tot in celebrele budinci la plic, dar si in racoritoare sau in conserve, mustar sau gem, si care poate cauza tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.

E 121, cunoscut si sub denumirea de "citrus red" este un colorant pentru coaja de citrice si se regaseste pe o lista a E-urilor considerate a fi cancerigene.

E 123 sau "amaranth" este cele mai des intalnit in dulciuri si racoritoare si este de asemenea considerat a cauza melanoame.

E 131 sau "albastru patent" se regaseste in dulciuri si consumul lui regulat in cantitati mari se crede a cauza cancer.

E 210 (acidul benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 213 (benzoate de calciu), E 214 (para-hidroxi-benzoat de etil) si E 215, 216 si 217 (derivati ai acidului parahidroxibenzoic) se regasesc toti in multe preparate din carne si in conservele din carne si consumul lor prelungit poate cauza cancer.

E 239 sau hexametilen tetramina il putem gasi in multe preparate conservate, la fel ca intamplandu-se si cu E 330 (acid citric sintetic sau sarea de lamaie) - pe care il gasim in icre si sucuri.

E 950, 951 (aspartam), E 954 (zaharina), E 1201 (polivinilpirolidona), E 1202 (olivinilpolipirolidona) le putem vedea pe etichetele gumei de mesetcat, inghetatei sau racoritoarelor si altor tipuri de dulciuri, si toate se pare ca ar fi potentiale cauzatoare de cancere, alergii sau tulburari hepatice.

E 224 (metabisulfit de potasiu), E 226 (sulfit de calciu), E 227 (sulfit acid de calciu) sau E 228 (bisulfit de potasiu) fac parte din compozitia majoritatii bauturilor alcoolice si se pare ca pot da nastere anumitor boli intestinate si hepatice.

E 250, E 251 (nitrit de sodiu) sau E 252 (nitrat de potasiu) fac parte din categoria E-urilor incluse in mezeluri si pot cauza diferite alergii sau problem hepato-biliare.

E 281, 283 (propionati) ii gasim in diferite produse de panificatie sau in branza topita si sunt responsabili de tulburari hepato-toxice.

Aceasta este doar o mica parte a tuturor E-urilor periculoase pe care le consuma aproape zi de zi fara sa ne dam seama. Exista bineinteles pareri impartite in ceea ce priveste toxicitatea acestora, si exista multi specialisti care sunt de parere ca prezenta acestor subtante in alimente nu reprezinta un pericol extrem de mare pentru populatie; problema s-ar parea ca intervine atunci cand aceste E-uri sunt consumate cu regularitate si in cantitati foarte mari

 

Un raport realizat de catre Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana mentioneaza urmatoarele E-uri ca fiind inofensive: E100, E101, E140, E141, E160-163, E170, E174, E175, E181, E201-203, E260, E262, E263, E290, E300, E301, E303, E304, E306-309, E322, E331-337, E400-406, E410, E422, E472, E473, E492, E500, E501, E504, E507, E509, E511, E516, E518, E542, E552, E578, E636, E957, E965, E999, E1100, E1400-1450, E1510.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 49083 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Metabolismul, motorul biochimic al organismului
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte ...
Suntem 70% apa
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic ...


Ciocolata - inger sau demon?
Nu cred ca am auzit pe cineva caruia sa NU ...
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ...


Alte articole despre Nutritie



Pagina 13 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii