Probabil ca ai facut un obicei din a introduce mustarul in aceeasi categorie cu sticlele de ketchup sau maioneza si mai mult ca sigur ca nu ii acorzi o importanta prea mare cand vine vorba de constituentii sai nutritivi. La urma urmei, cum ar putea sa te ajute un condiment, nu? Ei bine, sunt o multime de cai prin care mustarul si semnintele de mustar isi pot aduce contributia impresionanta asupra sanatatii, si tot ce iti ramane de facut este sa iti aloci putin timp liber si sa te documentezi cu privire la acest condiment. Un prim pas cu care poti sa te initiezi in tainele mustarului este reprezentat chiar de citirea acestui articol.
ISTORIA MUSTARULUI
Condimentul galbui si cremos pe care il folosesti in mod regulat provine din seminte ale plantei de mustar, membra a familiei cruciferelor si care poate fi gasita in zone cu o clima temperata. Europa si Asia sunt principalele continente pe care se dezvolta cel mai bine aceasta planta; exista o mare diversitate de plante de mustar care au fost descoperite pana in prezent (circa 40), dar doar 3 dintre acestea sunt larg raspandite. Semintele albe de mustar (care au de fapt un colorit galbui) sunt principalele surse ale "mustarului la borcan", si totodata unele dintre ingredientele principale pe care le folosesc majoritatea gosopdinelor toamna, la punerea muraturilor peste iarna. Un alt soi destul de raspandit de mustar este cel inchis la culoare, care are la origine niste seminte de mustar mai inchise la cloare (maronii). Acest mustar are o aroma mai puternica, iar mustarul propriu-zis se obtine in acest caz prin amestecarea acestor seminte cu otet, vin si alte ingrediente mai mult sau mai putin secrete. Semintele negre de mustar au una dintre cele mai picante arome si sunt folosite in special in cadrul bucatariei indiene.
Semintele de mustar sunt parte a civilizatiei noastre de sute de ani. Chiar si Biblia mentioneaza aceste seminte de mustar; grecii le foloseau la gatit, la fel si cei din Roma Antica, ce se pare ca ar fi responsabili pentru o forma timpurie a mustarului zilelor noastre. Medicina nu a fost exclusa din aria de actiune a acestor seminte speciale, Hipocrate folosindu-le pe post de tratament. Chiar si in prezent, in anumite parti ale Indiei aceste seminte de mustar se folosesc ca si o parte esentiala a sistemului traditional de vindecare. Pentru indieni, cu cat semintele pe care le folosesc au un gust mai iute, cu atat proprietatile lor de vindecare sunt mai accentuate.
NUTRIENTI CARE SE REGASESC IN MUSTAR
Din punct de vedere al valorii nutritive a mustarului, acesta este o sursa minunata de antioxidanti; contine de asemenea cantitati impresionante de seleniu si magneziu, datorita carora capata niste proprietati anti-inflamatorii spectaculoase. O singura lingurita de mustar iti poate oferi de asemenea un aport foarte bun de acizi grasi omega 3 si omega 6, dar si calciu, potasiu si chiar fosfor.
Acest cocktail de nutrienti care se regasesc in semintele de mustar si, implicit, in mustar constituie un minunat remediu impotriva tensiunii arteriale mari, precum si o sura buna de imbunatatire a metabolismului.
Raceli, gripe, dureri de cap, se pare ca toate acestea ar putea fi ameliorate cu ajutorul semintelor de mustar. In cantitati mai mari, mustarul a fost folosit ca si purgativ folosit in inducerea vomei in cazul otravirilor accidentale. Cataplasmele cu mustar s-ar parea sa aiba un effct de calmare a tusei, durerilor reumatice, musculare si in dureri ale incheieturilor, in gusa si in bronsita sau sciatica.
Mustarul contine uleiuri in proportie de 28% uleiuri, iar unele persoane folosesc masti de par sau ten pe baza de mustar. Semintele de mustar prajite in ulei de cosos sau in ulei de susan s-ar parea ca pot fi folosite pe baza de masti anti-acneice. Un alt leac ce are la baza semintele de mustar ar fi urmatorul: se fierbe o cantitate mica de apa, se adauga semintele de mustar in aceasta si se realizeaza comprese folsing acest amested. Aceste comprese s-ar parea ca au un rol benefic in tratarea eczemelor.
Semintele de mustar si mustarul in general au un rol de stimulare a poftei de mancare, dar pot fi de asemenea considerate si un antiseptic bun. Mustarul ajuta in cazul constipatiilor cronice si are un rol de favorizare a secretiilor gastrice.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 87281 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023
Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.
am citit, ca de obicei,cu inares sporit, despre boabele de mustar. NU TI SCRIS NIMUC despre contraindicatii : eu am luat 3lingurite pe zi , care mi-au facut usturimi de groaza , am ulcer duodenal, si, pentru ca am vazut ca e bun pentru constipatia cronica, pe care o am si pe aceasta,dar am colon cu diverticuli, necancerosi, am patit -o si mai rau. ASTEPT UN RASPUNS DE LA CINEVA care are studii medicale in acest , pentru a posta si contraindicatiile. Multumesc mult , mai ales daca cineva le poate da unei babe de 64 ani cu multe probleme de sanatate.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii