Sunteti aici :: Nutritie » E-URI DE CARE SA TE FERESTI
E-URI DE CARE SA TE FERESTI
Poate ca a sosit momentul propice sa acorzi ceva mai multa atentie alimentelor care iti ajung in frigider, camara, oala si, implicit, in farfurie in fiecare zi. Daca tot vin vesti bune din sectorul agriculturii anul acesta, de ce sa nu profiti si tu din plin de fructele si legumele care isi anunta de pe acum o prezenta mai mult decat impresionanta pe tarabele comerciantilor autohtoni? Atata timp cat poti sa te asiguri cat de cat ca ceea ce urmeaza sa cumperi e intr-adevar ceva lipsit de orice urma de substante nocive, tone de conservanti si agenti de crestere, ai putea sa inlocuiesti pe cat posibil ciocolatelele si legumele "la punga" pentru o vreme. Daca ai nevoie de ceva mai multe argumente pentru a incepe sa-ti schimbi cat de cat stilul de viata haotic si alimentatia deloc sanatoasa, iata o serie de informatii cu privire la asa-zisele "E"-uri alimentare nocive de care ar fi foarte bines a inveti sa te feresti - cel mai sigur prin refuzul de a mai consuma alimentele care le contin. Nu e nevoie sa iti iei cine stie ce masuri de precautie, in afara de verificarea in permanenta a etichetelor inainte de a ajunge acasa cu doua sacose pline ochi de cumparaturi.
Cine ne atentioneaza cu privire la E-urile daunatoare?
In primul rand, majoritatea organizatiilor europene sau mondiale de sanatate care se respecta, si care au inteles ca e nevoie de o atentionare care sa cuprinda detalii cat mai amanuntite cu privire la principalele substante care pot ameninta integritatea sanatatii consumatorilor. In al doilea rand, doctorii de familie si medicii nutritionisti ar trebui sa se numere printre principalii mesageri ai "vestilor" referitoare la aceste substante nocive care se regasesc in majoritatea alimentelor. In al treilea rand, mass-media este si ar trebui sa fie o alta sursa credibila de informare; nu in ultimul rand, informatiile gasite pe Internet cu privire la acest subiect ar putea sa constituie o alta sursa destul de buna de informare pe care ai putea sau ar trebui s-o folosesti cat de mult poti.
Majoritatea E-urilor (aditivii alimentari care modifica gustul, culoarea sau mirosul alimentelor) sunt responsabile pentru multe probleme de sanatate, si tot mai multe tari iau masuri pentru scoaterea celor mai toxice dintre ele de pe piata.
Cu toate ca "FDA"-ul americanilor, adica "Food and Drug Administration" a decis deja sa scoata de pe piata E 123 (si unele foste state sovietice le-au urmat exemplul), la fel intamplandu-se si cu E 110, nu la fel se poate spune de toate statele lumii. De exemplu, E 123 se regaseste cu success in tot ce inseamna dropsuri mentolate, jeleuri si bomboane, dar si creme de branza si branzeturi topite. Ar fi util sa verifici etichetele acestor produse inainte de a le cumpara. E 110 se regaseste in popularele prafuri de budinca pe care toate gospodinele le-au folosit cel putin o data in viata, sub pretextul crizei de timp in care se regaseau in prag de sarbatoare. Prafurile de culoare galbena mustesc de acest E, de care ar fi foarte bine sa te feresti.
Care sunt principalele E-uri care ne fac rau?
Pe langa cele doua mentionate mai devreme, regasim E 330, pe care il putem gasi in majoritatea sucurilor din comert, si care este responsabil pentru unele melanoame si afectiuni ale cavitatii bucale, dar si E 102, care se regaseste tot in celebrele budinci la plic, dar si in racoritoare sau in conserve, mustar sau gem, si care poate cauza tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
E 121, cunoscut si sub denumirea de "citrus red" este un colorant pentru coaja de citrice si se regaseste pe o lista a E-urilor considerate a fi cancerigene.
E 123 sau "amaranth" este cele mai des intalnit in dulciuri si racoritoare si este de asemenea considerat a cauza melanoame.
E 131 sau "albastru patent" se regaseste in dulciuri si consumul lui regulat in cantitati mari se crede a cauza cancer.
E 210 (acidul benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 213 (benzoate de calciu), E 214 (para-hidroxi-benzoat de etil) si E 215, 216 si 217 (derivati ai acidului parahidroxibenzoic) se regasesc toti in multe preparate din carne si in conservele din carne si consumul lor prelungit poate cauza cancer.
E 239 sau hexametilen tetramina il putem gasi in multe preparate conservate, la fel ca intamplandu-se si cu E 330 (acid citric sintetic sau sarea de lamaie) - pe care il gasim in icre si sucuri.
E 950, 951 (aspartam), E 954 (zaharina), E 1201 (polivinilpirolidona), E 1202 (olivinilpolipirolidona) le putem vedea pe etichetele gumei de mesetcat, inghetatei sau racoritoarelor si altor tipuri de dulciuri, si toate se pare ca ar fi potentiale cauzatoare de cancere, alergii sau tulburari hepatice.
E 224 (metabisulfit de potasiu), E 226 (sulfit de calciu), E 227 (sulfit acid de calciu) sau E 228 (bisulfit de potasiu) fac parte din compozitia majoritatii bauturilor alcoolice si se pare ca pot da nastere anumitor boli intestinate si hepatice.
E 250, E 251 (nitrit de sodiu) sau E 252 (nitrat de potasiu) fac parte din categoria E-urilor incluse in mezeluri si pot cauza diferite alergii sau problem hepato-biliare.
E 281, 283 (propionati) ii gasim in diferite produse de panificatie sau in branza topita si sunt responsabili de tulburari hepato-toxice.
Aceasta este doar o mica parte a tuturor E-urilor periculoase pe care le consuma aproape zi de zi fara sa ne dam seama. Exista bineinteles pareri impartite in ceea ce priveste toxicitatea acestora, si exista multi specialisti care sunt de parere ca prezenta acestor subtante in alimente nu reprezinta un pericol extrem de mare pentru populatie; problema s-ar parea ca intervine atunci cand aceste E-uri sunt consumate cu regularitate si in cantitati foarte mari
Un raport realizat de catre Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana mentioneaza urmatoarele E-uri ca fiind inofensive: E100, E101, E140, E141, E160-163, E170, E174, E175, E181, E201-203, E260, E262, E263, E290, E300, E301, E303, E304, E306-309, E322, E331-337, E400-406, E410, E422, E472, E473, E492, E500, E501, E504, E507, E509, E511, E516, E518, E542, E552, E578, E636, E957, E965, E999, E1100, E1400-1450, E1510.
Acest articol a fost vizualizat de 52188 ori.
5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă
27 Ianuarie 2025Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.
Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.
La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.
Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti
20 Ianuarie 2025Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.
De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.
Dieta antiinflamatoare
13 Ianuarie 2025Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.
Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.
Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...