Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam GOANA TERIBILA DUPA BANI
CORP ACTIV PENTRU O MINTE ACTIVA
RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
ECHILIBRUL ENERGETIC - SECRETUL CONTROLARII GREUTATII
SCAPA DE KILOGRAMELE IN PLUS PRIN SPINNING


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole METODA "HEAVY DUTY"
CELE MAI FRECVENTE GRESELI PE CARE LE FAC CEI CE MERG LA SALA
Stretching - abdomen - exercitii set 1
POFTITI LA SLABIT! DIANA
Crunch la banca inclinata
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » E-URI DE CARE SA TE FERESTI

E-URI DE CARE SA TE FERESTI


EURI_DE_CARE_SA_TE_F_71208.jpgPoate ca a sosit momentul propice sa acorzi ceva mai multa atentie alimentelor care iti ajung in frigider, camara, oala si, implicit, in farfurie in fiecare zi. Daca tot vin vesti bune din sectorul agriculturii anul acesta, de ce sa nu profiti si tu din plin de fructele si legumele care isi anunta de pe acum o prezenta mai mult decat impresionanta pe tarabele comerciantilor autohtoni? Atata timp cat poti sa te asiguri cat de cat ca ceea ce urmeaza sa cumperi e intr-adevar ceva lipsit de orice urma de substante nocive, tone de conservanti si agenti de crestere, ai putea sa inlocuiesti pe cat posibil ciocolatelele si legumele "la punga" pentru o vreme. Daca ai nevoie de ceva mai multe argumente pentru a incepe sa-ti schimbi cat de cat stilul de viata haotic si alimentatia deloc sanatoasa, iata o serie de informatii cu privire la asa-zisele "E"-uri alimentare nocive de care ar fi foarte bines a inveti sa te feresti - cel mai sigur prin refuzul de a mai consuma alimentele care le contin. Nu e nevoie sa iti iei cine stie ce masuri de precautie, in afara de verificarea in permanenta a etichetelor inainte de a ajunge acasa cu doua sacose pline ochi de cumparaturi.

Cine ne atentioneaza cu privire la E-urile daunatoare?

In primul rand, majoritatea organizatiilor europene sau mondiale de sanatate care se respecta, si care au inteles ca e nevoie de o atentionare care sa cuprinda detalii cat mai amanuntite cu privire la principalele substante care pot ameninta integritatea sanatatii consumatorilor. In al doilea rand, doctorii de familie si medicii nutritionisti ar trebui sa se numere printre principalii mesageri ai "vestilor" referitoare la aceste substante nocive care se regasesc in majoritatea alimentelor. In al treilea rand, mass-media este si ar trebui sa fie o alta sursa credibila de informare; nu in ultimul rand, informatiile gasite pe Internet cu privire la acest subiect ar putea sa constituie o alta sursa destul de buna de informare pe care ai putea sau ar trebui s-o folosesti cat de mult poti.

Majoritatea E-urilor (aditivii alimentari care modifica gustul, culoarea sau mirosul alimentelor) sunt responsabile pentru multe probleme de sanatate, si tot mai multe tari iau masuri pentru scoaterea celor mai toxice dintre ele de pe piata.

Cu toate ca "FDA"-ul americanilor, adica "Food and Drug Administration" a decis deja sa scoata de pe piata E 123 (si unele foste state sovietice le-au urmat exemplul), la fel intamplandu-se si cu E 110, nu la fel se poate spune de toate statele lumii. De exemplu, E 123 se regaseste cu success in tot ce inseamna dropsuri mentolate, jeleuri si bomboane, dar si creme de branza si branzeturi topite. Ar fi util sa verifici etichetele acestor produse inainte de a le cumpara. E 110 se regaseste in popularele prafuri de budinca pe care toate gospodinele le-au folosit cel putin o data in viata, sub pretextul crizei de timp in care se regaseau in prag de sarbatoare. Prafurile de culoare galbena mustesc de acest E, de care ar fi foarte bine sa te feresti.

Care sunt principalele E-uri care ne fac rau?

Pe langa cele doua mentionate mai devreme, regasim E 330, pe care il putem gasi in majoritatea sucurilor din comert, si care este responsabil pentru unele melanoame si afectiuni ale cavitatii bucale, dar si E 102, care se regaseste tot in celebrele budinci la plic, dar si in racoritoare sau in conserve, mustar sau gem, si care poate cauza tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.

E 121, cunoscut si sub denumirea de "citrus red" este un colorant pentru coaja de citrice si se regaseste pe o lista a E-urilor considerate a fi cancerigene.

E 123 sau "amaranth" este cele mai des intalnit in dulciuri si racoritoare si este de asemenea considerat a cauza melanoame.

E 131 sau "albastru patent" se regaseste in dulciuri si consumul lui regulat in cantitati mari se crede a cauza cancer.

E 210 (acidul benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 213 (benzoate de calciu), E 214 (para-hidroxi-benzoat de etil) si E 215, 216 si 217 (derivati ai acidului parahidroxibenzoic) se regasesc toti in multe preparate din carne si in conservele din carne si consumul lor prelungit poate cauza cancer.

E 239 sau hexametilen tetramina il putem gasi in multe preparate conservate, la fel ca intamplandu-se si cu E 330 (acid citric sintetic sau sarea de lamaie) - pe care il gasim in icre si sucuri.

E 950, 951 (aspartam), E 954 (zaharina), E 1201 (polivinilpirolidona), E 1202 (olivinilpolipirolidona) le putem vedea pe etichetele gumei de mesetcat, inghetatei sau racoritoarelor si altor tipuri de dulciuri, si toate se pare ca ar fi potentiale cauzatoare de cancere, alergii sau tulburari hepatice.

E 224 (metabisulfit de potasiu), E 226 (sulfit de calciu), E 227 (sulfit acid de calciu) sau E 228 (bisulfit de potasiu) fac parte din compozitia majoritatii bauturilor alcoolice si se pare ca pot da nastere anumitor boli intestinate si hepatice.

E 250, E 251 (nitrit de sodiu) sau E 252 (nitrat de potasiu) fac parte din categoria E-urilor incluse in mezeluri si pot cauza diferite alergii sau problem hepato-biliare.

E 281, 283 (propionati) ii gasim in diferite produse de panificatie sau in branza topita si sunt responsabili de tulburari hepato-toxice.

Aceasta este doar o mica parte a tuturor E-urilor periculoase pe care le consuma aproape zi de zi fara sa ne dam seama. Exista bineinteles pareri impartite in ceea ce priveste toxicitatea acestora, si exista multi specialisti care sunt de parere ca prezenta acestor subtante in alimente nu reprezinta un pericol extrem de mare pentru populatie; problema s-ar parea ca intervine atunci cand aceste E-uri sunt consumate cu regularitate si in cantitati foarte mari

 

Un raport realizat de catre Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana mentioneaza urmatoarele E-uri ca fiind inofensive: E100, E101, E140, E141, E160-163, E170, E174, E175, E181, E201-203, E260, E262, E263, E290, E300, E301, E303, E304, E306-309, E322, E331-337, E400-406, E410, E422, E472, E473, E492, E500, E501, E504, E507, E509, E511, E516, E518, E542, E552, E578, E636, E957, E965, E999, E1100, E1400-1450, E1510.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51957 ori.



Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Mic ghid de inlocuiri alimentare

18 Noiembrie 2024

Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.

Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.


Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Articole din aceeasi categorie

FITOESTROGENII FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...
PESTII SI ICRELE LOR PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului. In comparatie cu carnea ...


SAMPANIA SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
Guturai? Febra? Dureri in gat? Ne lovim adesea de ele, ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 8 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii