Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT
FOLOSIREA SUPLIMENTELOR PENTRU SLABIRE IN OBEZITATEA INFANTILA
LA CHEREMUL SULTANULUI
VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
EFECTELE PRACTICARII ARTELOR MARTIALE ASUPRA SANATATII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SEXY-FLEXI PENTRU VARA
SFATURI PENTRU ANOTIMPUL ALB
IMAGINI DE LA EMISIUNI RECENTE
EFECTELE TOXICE ALE PRODUSILOR DE METABOLIZARE AI ALCOOLULUI
TRATAMENTUL VERGETURILOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum eviti platoul in dieta Fierbinte
Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DIETA MACROBIOTICA

DIETA MACROBIOTICA


DIETA_MACROBIOTICA_26672.jpgDieta macrobiotica a fost folosita de-al lungul timpului pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Mai mult, aceasta te poate ajuta sa slabesti si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Scurt istoric

Dieta macrobiotica se bazeaza pe invataturile filosofului japonez George Oshawa, nascut in 1893, care a reusit sa se vindece de diferite boli printr-o singura selectie a produselor alimentare si combinarea lor ulterioara. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasime, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica este legata de filosofia de viata care urmareste purificarea fizica si mentala. Nu este vorba doar de a urma o anumita dieta, ci si de obtinerea autocontrolului asupra binomului sanatate- boala. Practicantii sai sustin ca factorul principal in combaterea oricarei boli este alimentatia care hraneste organismul si mintea, considerand inutila recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, daca nu se renunta la consumarea grasimilor saturate, a cantitatilor mari de zahar, sare, tutun si alcool. Asadar, macrobiotica se practica asemenea unei discipline care are ca obiectiv furnizarea mijloacelor necesare pentru a scapa de obiceiurile rele, de vicii si conditionari alimentare impuse de o societate ultra-specializata pe consum.

Principii alimentare

Conceptul pe care se bazeaza dieta este cel oriental de tipul Yin si Yang- doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Alimentele Yin sunt cele care trebuie consumate cat mai rar, pentru ca energia lor este debilitanta. Printre acestea se numara : zaharul, mierea, bauturile alcoolice, fructele tropicale (banane, mango, kiwi, papaya, ananas), pepene verde sau prune. Acelasi lucru se aplica legumelor : cartofi, vinete, rosii, usturoi si sfecla de zahar, dar si la lapte si derivatele lui, paine alba, mezeluri, carne, oua, moluste, vitamina C, condimente, alimente prelucrate, conservanti, coloranti sau aditivi chimici.

Alimentele Yang sunt cele necesare organismului pentru ca energia lor este tonica. Cerealele integrale reprezinta 50-60% din dieta macrobiotica si includ : orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale precum : graul uscat si apoi sfaramat, cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau orz pot fi consumate mai rar. Legumele crude si preparate reprezinta 25-30% din aportul zilnic. Printre legumele recomandate se numara : varza, broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi- pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina- de cateva ori pe saptamana. Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine reprezinta intre 5 si 10% din dieta, iar supele (de legume) constituie 5% din dieta macrobiotica zilnica.

Beneficiile si dezavatanjele dietei

Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta te ajuta sa slabesti si contribuie la diminuarea riscurilor de : boli de inima, hipercolesteromie, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, adeptii dietei sustin ca aceasta ajuta la reducerea simptomelor unor boli grave precum cancer si SIDA, insa afirmatiile inca nu au fost dovedite stiintific.

Pe de alta parte, dieta macrobiotica poate produce carente de fier, vitamina A, B12, C, D, caroten si calciu. De asemenea, s-au raportat cazuri de anemie, scorbut prin carenta de vitamina C si deficit proteic. Mai mult, pentru ca se restrange consumul apei, pot aparea probleme de insuficienta renala.

Exemplu de meniu

Mic dejun

- un ceai verde

- o crema de mei sau de orez cu scortisoara si stafide

- prajituri de orez cu piure de susan sau pateu vegetal

Pranz

- o supa de mei sau de legume, cu alge si sos de soia

- un fel combinat de orez integral fiert cu alga kombu si proteina vegetala (legume, gluten grau, tofu sau branza de soia)

- putin mar copt sau cereale (gris de porumb sau grau) cu gelatina de fructe facute cu alge agar-agar

- o ceasca cu ceai verde

Gustare

- un ceai

- biscuiti de orez cu marmelada sau pateu vegetal

Cina

- o supa de legume cu shiitake (ciuperca japoneza) si daikon

- legume la vapori

- orez sau putin peste



Elena Diaconu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 71098 ori.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!


Dieta cu alimente moi

12 Februarie 2024

Dieta cu alimente moi sau "dieta fara mestecat" este o dieta in care o persoana trebuie sa manance numai alimente moi si care necesita o mestecare minima, evitand toate alimentele care nu corespund acestor cerinte.

Cui se recomanda o astfel de dieta?

Principalii beneficiari sunt persoanele in varsta, dar ei nu sunt singurii care ar putea avea nevoie sa gaseasca alimente nutritive pe care sa le manance fara a mesteca.


Este Dieta Atkins o alegere buna pentru slabire?

5 Februarie 2024

Dieta Atkins este o dieta „cu vechime”, care a trecut prin cateva mici transformari si care este inca activa pe piata regimurilor de slabire. Ea a fost popularizata in anii `70 de catre medicul cardiolog Robert Atkins din Statele Unite si este o dieta low carb - adica presupune un consum redus de carbohidrati, cu accent pe proteine si grasimi.

Are mai multe etape, iar in fiecare dintre ele exista o anumita restrictie cu privire la cantitatea de carbohidrati care poate fi consumata zilnic.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii