Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ALEARGA PENTRU SANATATEA TA!
Impins de la piept cu haltera (presa militara)
CSID - Renuntati la vicii
CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII
DIETA HCG ESTE O MODA RISCANTA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Caracteristicile regimului hipocaloric echilibrat
RISCUL HIPONATREMIEI LA SPORTIVI
MODELEAZA-TI COAPSELE
ANTRENAMENT BICEPSI PENTRU INCEPATORI SAU AVANSATI
CAFEAUA, UN PARADOX
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Câte dulciuri pot sa consume copiii? Fierbinte
Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DIETA MACROBIOTICA

DIETA MACROBIOTICA


DIETA_MACROBIOTICA_26672.jpgDieta macrobiotica a fost folosita de-al lungul timpului pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Mai mult, aceasta te poate ajuta sa slabesti si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Scurt istoric

Dieta macrobiotica se bazeaza pe invataturile filosofului japonez George Oshawa, nascut in 1893, care a reusit sa se vindece de diferite boli printr-o singura selectie a produselor alimentare si combinarea lor ulterioara. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasime, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica este legata de filosofia de viata care urmareste purificarea fizica si mentala. Nu este vorba doar de a urma o anumita dieta, ci si de obtinerea autocontrolului asupra binomului sanatate- boala. Practicantii sai sustin ca factorul principal in combaterea oricarei boli este alimentatia care hraneste organismul si mintea, considerand inutila recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, daca nu se renunta la consumarea grasimilor saturate, a cantitatilor mari de zahar, sare, tutun si alcool. Asadar, macrobiotica se practica asemenea unei discipline care are ca obiectiv furnizarea mijloacelor necesare pentru a scapa de obiceiurile rele, de vicii si conditionari alimentare impuse de o societate ultra-specializata pe consum.

Principii alimentare

Conceptul pe care se bazeaza dieta este cel oriental de tipul Yin si Yang- doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Alimentele Yin sunt cele care trebuie consumate cat mai rar, pentru ca energia lor este debilitanta. Printre acestea se numara : zaharul, mierea, bauturile alcoolice, fructele tropicale (banane, mango, kiwi, papaya, ananas), pepene verde sau prune. Acelasi lucru se aplica legumelor : cartofi, vinete, rosii, usturoi si sfecla de zahar, dar si la lapte si derivatele lui, paine alba, mezeluri, carne, oua, moluste, vitamina C, condimente, alimente prelucrate, conservanti, coloranti sau aditivi chimici.

Alimentele Yang sunt cele necesare organismului pentru ca energia lor este tonica. Cerealele integrale reprezinta 50-60% din dieta macrobiotica si includ : orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale precum : graul uscat si apoi sfaramat, cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau orz pot fi consumate mai rar. Legumele crude si preparate reprezinta 25-30% din aportul zilnic. Printre legumele recomandate se numara : varza, broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi- pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina- de cateva ori pe saptamana. Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine reprezinta intre 5 si 10% din dieta, iar supele (de legume) constituie 5% din dieta macrobiotica zilnica.

Beneficiile si dezavatanjele dietei

Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta te ajuta sa slabesti si contribuie la diminuarea riscurilor de : boli de inima, hipercolesteromie, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, adeptii dietei sustin ca aceasta ajuta la reducerea simptomelor unor boli grave precum cancer si SIDA, insa afirmatiile inca nu au fost dovedite stiintific.

Pe de alta parte, dieta macrobiotica poate produce carente de fier, vitamina A, B12, C, D, caroten si calciu. De asemenea, s-au raportat cazuri de anemie, scorbut prin carenta de vitamina C si deficit proteic. Mai mult, pentru ca se restrange consumul apei, pot aparea probleme de insuficienta renala.

Exemplu de meniu

Mic dejun

- un ceai verde

- o crema de mei sau de orez cu scortisoara si stafide

- prajituri de orez cu piure de susan sau pateu vegetal

Pranz

- o supa de mei sau de legume, cu alge si sos de soia

- un fel combinat de orez integral fiert cu alga kombu si proteina vegetala (legume, gluten grau, tofu sau branza de soia)

- putin mar copt sau cereale (gris de porumb sau grau) cu gelatina de fructe facute cu alge agar-agar

- o ceasca cu ceai verde

Gustare

- un ceai

- biscuiti de orez cu marmelada sau pateu vegetal

Cina

- o supa de legume cu shiitake (ciuperca japoneza) si daikon

- legume la vapori

- orez sau putin peste



Elena Diaconu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 72657 ori.



Câte dulciuri pot sa consume copiii?

24 Iunie 2024

Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în sănătate. Dulciurile, deși sunt atrăgătoare datorită gustului lor plăcut și culorilor vii, pot avea efecte negative asupra sănătății celor mici atunci când sunt consumate în exces. Acestea contribuie la dezvoltarea cariilor dentare, pot duce la creșterea în greutate și la apariția obezității, precum și la probleme de comportament cauzate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

In acest clip iti voi oferi o serie de sfaturi care sa te ajute sa controlezi cantitatea de dulciuri consumata de copiii tai!


Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii