Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SARCINA SI EXERCITIILE FIZICE
BENEFICIILE PATINAJULUI
Stretching - coapse - exercitii set 6
DELICII DE TOAMNA: NUCILE, MIGDALELE SI ALUNELE DE PAMANT
FRIPTURA DE PORC LA TAVA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Campania Aripi Deschise
DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE
PRAJITURA CU FRUCTE USCATE
DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE
CSID - Cum si cat trebuie sa mananci in perioada de post
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta in premenopauza Fierbinte
Premenopauza este etapa de tranziție spre menopauză, în această perioadă având loc diferite schimbări...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » DIETA MACROBIOTICA

DIETA MACROBIOTICA


DIETA_MACROBIOTICA_26672.jpgDieta macrobiotica a fost folosita de-al lungul timpului pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Mai mult, aceasta te poate ajuta sa slabesti si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Scurt istoric

Dieta macrobiotica se bazeaza pe invataturile filosofului japonez George Oshawa, nascut in 1893, care a reusit sa se vindece de diferite boli printr-o singura selectie a produselor alimentare si combinarea lor ulterioara. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasime, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica este legata de filosofia de viata care urmareste purificarea fizica si mentala. Nu este vorba doar de a urma o anumita dieta, ci si de obtinerea autocontrolului asupra binomului sanatate- boala. Practicantii sai sustin ca factorul principal in combaterea oricarei boli este alimentatia care hraneste organismul si mintea, considerand inutila recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, daca nu se renunta la consumarea grasimilor saturate, a cantitatilor mari de zahar, sare, tutun si alcool. Asadar, macrobiotica se practica asemenea unei discipline care are ca obiectiv furnizarea mijloacelor necesare pentru a scapa de obiceiurile rele, de vicii si conditionari alimentare impuse de o societate ultra-specializata pe consum.

Principii alimentare

Conceptul pe care se bazeaza dieta este cel oriental de tipul Yin si Yang- doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Alimentele Yin sunt cele care trebuie consumate cat mai rar, pentru ca energia lor este debilitanta. Printre acestea se numara : zaharul, mierea, bauturile alcoolice, fructele tropicale (banane, mango, kiwi, papaya, ananas), pepene verde sau prune. Acelasi lucru se aplica legumelor : cartofi, vinete, rosii, usturoi si sfecla de zahar, dar si la lapte si derivatele lui, paine alba, mezeluri, carne, oua, moluste, vitamina C, condimente, alimente prelucrate, conservanti, coloranti sau aditivi chimici.

Alimentele Yang sunt cele necesare organismului pentru ca energia lor este tonica. Cerealele integrale reprezinta 50-60% din dieta macrobiotica si includ : orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale precum : graul uscat si apoi sfaramat, cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau orz pot fi consumate mai rar. Legumele crude si preparate reprezinta 25-30% din aportul zilnic. Printre legumele recomandate se numara : varza, broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi- pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina- de cateva ori pe saptamana. Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine reprezinta intre 5 si 10% din dieta, iar supele (de legume) constituie 5% din dieta macrobiotica zilnica.

Beneficiile si dezavatanjele dietei

Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta te ajuta sa slabesti si contribuie la diminuarea riscurilor de : boli de inima, hipercolesteromie, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, adeptii dietei sustin ca aceasta ajuta la reducerea simptomelor unor boli grave precum cancer si SIDA, insa afirmatiile inca nu au fost dovedite stiintific.

Pe de alta parte, dieta macrobiotica poate produce carente de fier, vitamina A, B12, C, D, caroten si calciu. De asemenea, s-au raportat cazuri de anemie, scorbut prin carenta de vitamina C si deficit proteic. Mai mult, pentru ca se restrange consumul apei, pot aparea probleme de insuficienta renala.

Exemplu de meniu

Mic dejun

- un ceai verde

- o crema de mei sau de orez cu scortisoara si stafide

- prajituri de orez cu piure de susan sau pateu vegetal

Pranz

- o supa de mei sau de legume, cu alge si sos de soia

- un fel combinat de orez integral fiert cu alga kombu si proteina vegetala (legume, gluten grau, tofu sau branza de soia)

- putin mar copt sau cereale (gris de porumb sau grau) cu gelatina de fructe facute cu alge agar-agar

- o ceasca cu ceai verde

Gustare

- un ceai

- biscuiti de orez cu marmelada sau pateu vegetal

Cina

- o supa de legume cu shiitake (ciuperca japoneza) si daikon

- legume la vapori

- orez sau putin peste



Elena Diaconu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 65203 ori.



Dieta in premenopauza

21 Septembrie 2022

Premenopauza este etapa de tranziție spre menopauză, în această perioadă având loc diferite schimbări fiziologice în organismul feminin. Nivelurile de estrogen și progesteron încep să fluctueze, iar ulterior scad. Astfel, apar simptome ca: menstruații neregulate, cu schimbări ale fluxului sau frecvenței, uscăciune vaginală, bufeuri, transpirații în timpul nopții, modificări ale dispoziţiei, iritabilitate, probleme de somn.

O problema frecvent intalnita este cresterea in greutate! In acest clip vorbim despre alimentatia optima in perioada de premenopauza.


Proportiile optime intre macronutrienti

12 Septembrie 2022

Numaratul caloriilor din alimente este o strategie adoptata uneori de persoanele care vor sa slabeasca. Daca mergem mai in profunzime cu acest proces, putem lua in calcul si macronutrientii, care duc discutia un pas mai departe, spre sursa caloriilor.

Este util sa ai un anumit raport de macronutrienti daca vrei sa slabesti sau conteaza mai mult caloriile?


Totul despre CALCIU!

5 Septembrie 2022

Calciul este un nutrient de care au nevoie toate organismele vii, inclusiv oamenii. Este cel mai abundent mineral din organism si este vital pentru sanatatea noastra.

Oamenii au nevoie de calciu pentru a dezvolta si mentine oase puternice. 99% din calciul continut in organism se afla in oase si dinti. De asemenea, acest mineral este necesar pentru functionarea sistemului nervos central, contractiile musculare, inclusiv cele ale muschiului cardiac.

Urmareste acest clip ca sa intelegi de cat calciu avem nevoie, de unde il putem lua si ce se intampla daca nu ai suficient!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii